Je sollicitatiegesprek goed voorbereiden met deze 7 handige tips


Sollicitatiegesprek voorbereiden - zo doe je dat

Solliciteren is hartstikke spannend. Gelukkig kun je je op je sollicitatiegesprek voorbereiden. Ondanks dat je nooit 100% zeker weet wat je kan verwachten, kun je voor een heel groot deel wel voorkomen dat je voor al te grote verrassingen komt te staan.

Inhoudelijk je sollicitatiegesprek voorbereiden

Allereerst is het natuurlijk van belang dat je er mentaal klaar voor bent. Hoe zekerder jij je voelt over wat je weet over het bedrijf, de vacature en jezelf, hoe minder zenuwen je zult hebben. Je sollicitatiegesprek voorbereiden begint daarom bij het verzamelen van informatie.

1. Verdiep je in het bedrijf

Wees je ervan bewust dat je niet alleen vragen over jezelf zult krijgen. Een sollicitatiegesprek voorbereiden bestaat ook voor een heel groot deel uit verdieping in het bedrijf. Het is voor een werkgever een enorme afknapper als jij geen idee hebt bij wat voor organisatie je eigenlijk solliciteert. Je kunt dus het beste je sollicitatiegesprek voorbereiden door tot in de puntjes uit te zoeken wat het bedrijf doet, hoe lang ze al bestaan, wat de missie en visie van het bedrijf is etc. Kam hiervoor niet alleen de ‘over ons’ pagina van de website  uit, maar kijk bijvoorbeeld ook op social media of probeer in gesprek te komen met iemand die bij het bedrijf werkt. Op die manier is je sollicitatiegesprek voorbereiden nog gezellig ook.

2. Antwoorden bedenken

Je kan natuurlijk nooit van tevoren precies weten wat er allemaal gevraagd gaat worden. Toch kun je je al best goed op de vragen in een sollicitatiegesprek voorbereiden. Zo is de kans bijvoorbeeld heel groot dat het gesprek geopend zal worden met een vraag als: ‘wie ben je?’ of ‘vertel eens iets over jezelf’. Het komt natuurlijk een beetje knullig over als je op deze vraag direct al met een mond vol tanden staat. Zorg dus dat je in ieder geval een aantal zaken hebt bedacht die je over jezelf kunt vertellen. Daarnaast kan je voor jezelf alvast een aantal slechte en positieve eigenschappen vaststellen en bedenken wat jij belangrijk vindt in je werk of wat jou motiveert. Dit zijn vrij standaard vragen dus op basis hiervan kun je in ieder geval grotendeels je sollicitatiegesprek voorbereiden.
Sollicitatiegesprek voorbereiden - standaardvragen

3. Voorbeelden vaststellen

Naast het bedenken van de antwoorden hoort ook het verzinnen van bijbehorende voorbeelden. Je kunt namelijk wel een heel rijtje met goede eigenschappen en vaardigheden opnoemen, maar werkgevers willen het liefst ook voorbeelden horen waarin die eigenschappen of vaardigheden naar voren komen. Je kunt dus je sollicitatiegesprek voorbereiden door vast te stellen welke situaties een goed beeld van jou schetsen. Als je dit nog ter plekke moet verzinnen is de kans groot dat je niet onmiddellijk de beste voorbeelden kunt bedenken. En het laatste wat je wil is dat je na het gesprek pas bedenkt wat je allemaal beter had kunnen zeggen.

4. Zelf vragen voorbereiden

Een sollicitatiegesprek voorbereiden bestaat voor een groot deel uit het bedenken van antwoorden op mogelijke vragen. Maar minstens zo belangrijk is het om zelf vragen te verzinnen die je aan de werkgever kunt stellen. Zijn er nog dingen die jij wil weten over het bedrijf of over de functie? Denk bijvoorbeeld aan vragen over doorgroeimogelijkheden, het team waarin je komt te werken of vraag gewoon eens hoe een werkdag er voor jou uit zou komen te zien. Met het vooraf bedenken van vragen kun je je ook direct op eventuele stiltes in het sollicitatiegesprek voorbereiden. Mocht er onverwacht een stilte vallen, dan kun jij deze mooi opvullen met een geïnteresseerde vraag.

Fysiek je sollicitatiegesprek voorbereiden

Een sollicitatiegesprek voorbereiden bestaat niet alleen uit inhoudelijk voorwerk. Het is ook enorm van belang dat jij zorgt dat je er fysiek klaar voor bent. Weet jij waar je moet zijn, heb je alles bij je en voel je je goed? Een belangrijk doel van je sollicitatiegesprek voorbereiden is om zoveel mogelijk stressmomenten te voorkomen.

1. Ken de route

Een van de makkelijkste manieren om stressvrij op je sollicitatiegesprek aan te komen is door niets aan het toeval over te laten. Zo is het bijvoorbeeld heel belangrijk dat je de route naar het bedrijf al een keer hebt afgelegd. Zorg dat je van tevoren weet of de reistijd die Google Maps aangeeft overeenkomt met de daadwerkelijke reistijd. Zoek uit of er rond het tijdstip dat jij je gesprek hebt,  sprake is van spits of dat je in een keer door kunt rijden. En verdiep je alvast in de parkeermogelijkheden. Dat is de andere kant van sollicitatiegesprek voorbereiden, maar minstens zo belangrijk.

Sollicitatiegesprek voorbereiden - parkeerplek zoeken2. Documenten printen

Een andere vorm van preparatie is het printen en meenemen van je cv en sollicitatiebrief en eventueel ook de vacature en de vragen die jij aan de werkgever wil stellen. Het is niet de bedoeling dat je deze gebruikt om vanaf te lezen, want het gesprek moet natuurlijk wel spontaan blijven. Maar hiermee toon je wel aan dat je wat voorwerk hebt gedaan. Je zou zelfs enkele zaken uit de vacature kunnen onderstrepen die je graag wil bespreken. Ook hiermee kun je je op eventuele zenuwen of een black-out in het sollicitatiegesprek voorbereiden.

3. Kleding klaarleggen

Het lijkt heel kinderachtig, maar bij een sollicitatiegesprek voorbereiden hoort ook het vooraf bepalen wat je aan gaat trekken. Hier mag je namelijk best wat tijd in steken. Is het een formeel bedrijf? Dan kun je je pak uit de kast halen. Solliciteer je bij een informele organisatie? Dan kun je wat meer casual gekleed gaan. Zorg in ieder geval dat je het van tevoren al bepaald hebt en dat je het ook alvast gepast hebt. Niets is meer stressvol dan er op het laatste moment achter komen dat je sollicitatieoutfit niet past, dat er een knoop mist of dat er een vlek op de mouw zit. Je sollicitatiegesprek voorbereiden kan dus ook door in de stad te gaan winkel voor een geschikte outfit.
Met bovenstaande tips kun je je grotendeels op de onverwachte situaties in jouw sollicitatiegesprek voorbereiden. Natuurlijk kan het altijd alsnog voorkomen dat er een vraag wordt gesteld die je niet had zien aankomen. Maar als je alleen al zonder zenuwen het gesprek in gaat is dat het halve werk.

Tags: ,