Afscheid nemen van een collega en je hebt een voorbeeldtekst nodig? Doe dit vooral niet!

Afscheid collega tekst

Als een collega vertrekt, zal je dat in meer of mindere mate raken. Is het nét die persoon waarmee je elke pauze je lunch deelde, je elk bedrijfsfeestje tot in de kleine uurtjes vierde of over diep filosofische kwesties mijmerde? Dan kan het vertrek inslaan als een bom. Is wat jou betreft dit afscheid eigenlijk meer dan welkom, want is het de collega waarmee je toch al niet veel had of misschien zelfs de persoon die je kan missen als kiespijn, is dit natuurlijk weer een heel ander verhaal. Wat jouw relatie met de vertrekkende collega ook is, een passende afscheidstekst is best pittig. Knoop deze tips over hoe het vooral níet moet bij het afscheid van je collega, in elk geval goed in je oren. Check ook onderaan dit artikel de voorbeelden voor bij het afscheid van een collega die je rechtstreeks kunt gebruiken.

Bekijk onze 1.000+ vacatures bij 300+ bedrijven op andwork.com

Bekijk alle vacatures van &Work >

1. Humor gebruiken bij een afscheid collega tekst

Een vrolijke noot toevoegen bij het afscheid van een collega, daar is in principe niet direct heel veel mis mee. Sterker nog, het kán een ijzersterke toevoeging zijn. Met de nadruk op kán. Het is namelijk enorm belangrijk dat je heel goed weet hoe je dat doet. Finesse, zogezegd.
Heb je daar weinig gevoel voor? Laat het dan liever achterwege.
De scheidslijn tussen gepaste humor en een pijnlijke grap is soms heel dun.
Bedenk ook heel goed wie je voor je hebt, wat je relatie met die persoon is geweest en of de vertrekkende collega dit kan waarderen bij zijn afscheid of niet. Weet je er een mooie show van te maken, is humor gebruiken absoluut aan te raden om het afscheid luchtig, oprecht en persoonlijk te maken. Ook alle andere collega’s luisteren namelijk liever naar een goede grap en leuke anekdote, dan een serieuze pitch waarin je uitlegt hoe spijtig het is dat een collega vertrekt.

2. Familiesituaties benoemen bij het afscheid

Ook bij het noemen van persoonlijke dingen, zoals een thuissituatie, is het goed om te weten dat dit soms een heel precair onderwerp kan zijn zonder dat je het in de gaten had.
Voor je het weet was je collega net weg bij zijn vriendin, hebben ze al de hele week ruzie of speelt er iets heel anders waar je nog helemaal geen weet van had.
Genoeg collega’s natuurlijk die hun persoonlijke issues niet aan de grote klok gaan hangen en die op het werk niet te veel loslaten over wat er echt allemaal speelt achter de schermen. Wees dus ook hiermee voorzichtig.

3. Als leidinggevende een vriend spelen

Is het aan jou om een meesterlijke speech uit je mouw te schudden, maar ben je eigenlijk nooit heel direct betrokken bij deze collega geweest (bijvoorbeeld omdat je wel iemands leidinggevende was, maar niet heel direct samen hebt gewerkt), hoef je ook bij het afscheid niet ineens te pretenderen dat je iemands vriend bent geweest.
Wat handig is in zo’n situatie, is om te overleggen met iemand die wél close met deze collega is geweest.
Diegene kan ongetwijfeld een boekje opendoen over wat je wel of juist niet moet zeggen, je leuke anekdotes vertellen of aangeven wat zo typerend is voor deze collega.

afscheid collega tekst

4. Een te enthousiast praatje houden

Natuurlijk wil je er graag voor zorgen dat je positiviteit uitstraalt bij het afscheid van je collega – je hoeft geen tearjerker van je speech te maken.
Maar bedenk ook dat het niet prettig is als het overkomt alsof mensen blij zijn om je te zien vertrekken.
Vind – zoals eigenlijk altijd – ook hier de gulden middenweg. Trek niet alle andere collega’s mee in een deprimerende sfeer, maar wees ook niet de net té enthousiaste collega die met een enorme grijns op zijn gezicht staat te vertellen hoe jammer het is om afscheid te moeten nemen van de betreffende collega.

5. Vertellen dat de vertrekkende collega zoveel gaat missen

Best mogelijk dat je iets van de toekomstplannen die voor het bedrijf op de agenda staan, wil noemen in je speech. Dat is ook helemaal niet gek, je hebt nu immers toch direct even iedereens aandacht. Maar maak er niet een verhaal van om te vertellen wat de vertrekkende collega allemaal wel niet gaat missen voor toffe dingen.
Geef bijvoorbeeld liever aan dat iemand – indien het geval – altijd welkom is om terug te komen en dat tegen die tijd misschien wel heel nieuwe gave projecten in de planning liggen waar hij of zij perfect aan mee zou kunnen helpen.
Dan vertel je toch wat over de toekomst, maar maak je er geen ‘your loss-verhaal’ van. En heb het liever ook niet over (het verschil) in salaris.
Afscheid Collega Emotioneel

6. Een te emotionele afscheidsspeech voor je collega houden

Maak het niet te lollig allemaal, maar zorg er ook voor je je emoties in bedwang hebt.
Extra tip: mocht dit iets zijn waarvan je zelf weet dat je er rekening mee moet houden, kijk dan liever niet te diep in het glaasje tijdens een afscheidsborrel.
Voor je het weet hang je in tranen over iemands schouders uit te huilen en geef je een heel typische laatste indruk mee.

7. Een te eerlijke afscheidsspeech aan je collega vertellen

Ben je deze collega liever kwijt dan rijk omdat hij zijn werk nooit heeft gedaan? Niet nodig om dat er op een afscheid nog even in te wrijven.
Bedenk iets anders om het over te hebben, bijvoorbeeld hoe de persoon binnenkwam, of misschien iets wat hij of zij wél ok had opgepakt.
Laat kritiek achterwege op dit moment en brand iemand zeker niet op zijn laatste moment bij het bedrijf nog even helemaal af – daar heeft geen van beide partijen nog iets aan.

+ Gedicht bij het afscheid van je collega?

Eerlijk? Doe het liever gewoon niet. Of maak het zó over de top grappig, dat het leuk wordt – maar dat is echt een hele kunst. Je komt al vrij snel op een niveau van rozen zijn rood en viooltjes zijn blauw. Rijmelarij van likmevestje waarmee je er eerder knullig op staat, dan dat je er een gevatte tekst mee de wereld in helpt… beetje jammer.
Als je echt niets weet, wens iemand dan gewoon het allerbeste. Say it like you mean it, dan heb je de kern eigenlijk al te pakken!

Voorbeelden afscheid collega tekst

1. Pensioen

Beste Henk,

De afgelopen jaren heb je al voorzichtig stap-voor-stap steeds meer plaats gemaakt voor de aanstormende generatie. De kennis die jij in je leven hebt opgebouwd, hebben daarmee een bijzondere plek weergegeven. En zullen wij niet vergeten! Net zo min als alles wat je voor de organisatie betekend hebt. Al sla je een gat op de afdeling als het gaat om de positiviteit en humor die je meebracht elke dag. Of we je gaan missen? Jazeker! Of we weten dat je je geen dag zult vervelen? Jazeker!
De kleinkinderen staan de trappelen om samen met opa zandkastelen en later boomhutten te bouwen. Je vrouw zal ongetwijfeld gaan genieten van de kookkunsten die jij nu dan toch echt op tafel zult gaan toveren. Jouw kinderen zullen genieten van je vrolijke aanwezigheid – en hier en daar misschien een klusje in huis. Je staat graag voor anderen klaar, Henk, dat hebben wij hier ook altijd gemerkt. Maar denk nu ook aan jezelf!
Beste Henk, het ga je goed, bedankt voor alles.

2. Nieuwe baan

Loes,
Als er iemand is die precies weet wat ze wil, dat ben jij het wel. En dat bedoelen we in zeer positieve zin. Je zelfinzicht, je kennis en je lef zullen enorm worden gemist hier op de afdeling. Dat je ook al precies wist wat je volgende stap zou worden, dat wisten we natuurlijk ook allemaal. Nu is het dan zover dat je die stap moet gaan zetten, al vinden we het ontzettend jammer om je te moeten missen. We weten dat je hier veel geleerd en zeker ook veel gelachen hebt. Wij ook zeker van en om jou! De stap die je nu zal gaan maken past perfect bij je en we gunnen je al het geluk van de wereld.

3. Nieuwe baan 2

De dag dat je bij ons op de stoep stond als stagiair, dat weten we nog heel goed. Oscar, wat ben jij enorm gegroeid in een korte tijd. Inmiddels is het zover dat je je studie hebt afgerond en je de stap gaat zetten naar het ‘echte werk’. Maar eerst nog genieten van een welverdiende reis. Kom je nog eens bij ons op de koffie om je verhalen te vertellen? De deur staat hier altijd voor je open!

4. Afscheid collega wegens ziekte

Lieve Ed.
Het leven is soms mooi en soms heel zwaar. Hoogte- en dieptepunten maken het leven zo bijzonder, maar waar dieptepunten haast ondraaglijk worden, is het leven ook gevoelsmatig heel oneerlijk. We hadden graag gewild dat we in die zin meer voor je hadden kunnen betekenen. Dat we het tij konden keren, dat we je meer goed nieuws konden brengen. We staan achter je, Ed. Heel veel sterkte gewenst van ons allemaal.

5. Afscheid collega tekst bij een minder favoriete collega

Beste Piet,
We willen je bedanken voor de tijd die je in je werk hebt gestoken en de inzet die je hebt getoond. We zijn ervan overtuigd dat je een rol hebt gevonden die uitstekend bij je zal passen en wensen je daar veel geluk.

6. Tekst afscheid collega bij ontslag

Beste Wim,
Afscheid nemen is nooit leuk en zeker niet als het moeilijk is gelopen. We weten allemaal dat we het graag anders hadden gezien. Dat je nu vertrekt, betekent niet dat we je niet gaan missen. Of niet waarderen wat je allemaal voor ons hebt betekend. We wensen je heel veel succes voor de toekomst.

Gaat niet je collega weg, maar denk je er zelf over om ontslag te nemen? Lees de 7 tips bij ontslag nemen.

Tags: ,