Thuiswerken met kinderen (10 tips)— Zo kom je COVID-19 en thuisisolatie met kinderen door

Thuiswerken met kinderen

Bekijk alle vacatures van &Work >

10 tips voor verantwoord thuiswerken met kinderen tijdens COVID-19

De strijd tegen corona en de daaruit voortvloeiende ziekte COVID-19, neemt een wending die ons allemaal nogal overrompelde. Wat ging het ineens snel. De eerste berichtgeving dateert dan wel van december, het leek allemaal nog zo ver weg. Niemand had verwacht dat we op advies van het RIVM 3 maanden later allemaal in thuisisolatie zouden zitten—samen met onze kinderen. 

Kun jij op afstand werken, maar heb je wel kinderen om je heen? Deze 10 tips helpen je om de aankomende 3 weken van thuiswerken met kinderen zo goed mogelijk door te komen!

1. Structuur aanhouden

De meeste scholen hebben een heel strak programma met afgekaderde momenten, zoals fruit eten, lunchen en buitenspelen. Daarnaast worden blokken ingeruimd waarin gewerkt of gespeeld kan worden—of een combi van die twee. Het is prettig voor je kroost als je probeert die kaders enigszins vast te houden. Dus ontbijten wanneer je dat normaal ook zou doen, fruit om een uur of 10, een poosje uitrazen buiten (het liefste in de tuin en zonder contact te hebben met andere kinderen) en tussendoor momenten waarin kinderen taken kunnen doen. Zo voorkom je dat zij – en jij – volledig uit het ritme raken in tijden van corona en je op gezette tijden goed door kunt werken vanuit huis.

 

Voorbeeldschema: 

7:00 aankleden en ontbijten

8:30 opdrachten maken of knutselen

10:00 fruit eten en naar buiten / binnenspelen

12:00 lunchen

13:00 schermtijd

14:00 verder met opdrachten

15:00 naar buiten

17:00 iets niet-informatiefs

Tussendoor en eventueel ‘s avonds: sporten/dansen, luisterboek/podcast, energizers of lezen. 

 

2. Begin de dag met lezen

De meeste scholen beginnen (in tijden zonder corona) de lessen met een half uurtje zelf lezen. Dit kun je natuurlijk prima thuis aanhouden en zelfs iets uitbreiden. Lezen is enorm belangrijk voor kinderen en draagt op diverse manieren bij aan hun ontwikkeling. Denk aan het opbouwen van hun woordenschat, het positieve effect op hun spelling en het stimuleren van hun inlevingsvermogen. Zo kun jij je direct in de ochtend op een goede planning van je thuiswerkdag focussen. 

3. Informatieve tv-programma’s tijdens COVID-19

Televisie klinkt misschien niet direct als de meest verantwoorde optie, maar in verband met COVID-19 is de programmering van veel zenders aangepast waardoor er veel meer leuke en tegelijkertijd informatieve programma’s uitgezonden, zoals op NPO3. Denk aan Studio Snugger, Willem Wever en Welkom bij de Romeinen. Luister je stiekem mee als ouder, dan steek je er zelf misschien ook nog wel wat van op!

4. Online aanbod aan informatie programma’s

Ook online is het aanbod aan informatieve programma’s goed vertegenwoordigd. Denk aan Schooltv, Het Klokhuis en Het Jeugdjournaal. En natuurlijk zijn er veel programma’s terug te kijken. Bovendien worden verschillende kinder- en jeugdprogramma’s, in verband met COVID-19 en thuiswerkende ouders, nu gratis beschikbaar gesteld om iedereen met kinderen te kunnen ondersteunen. Ook WNF biedt gratis downloads aan! 

5. Software voor online leren

Er zijn verschillende online programma’s als Squla, Rekentuin en Taalzee waar kinderen spelletjes kunnen spelen die vermaak bieden en tegelijkertijd bijdragen aan hun ontwikkeling. De niveaus kun je instellen per kind en de lessen worden aangepast op de groep waarin je kind zit. Misschien hebben jouw kinderen al wel een inlog via school en anders kun je ook een (tijdelijk) abonnement afsluiten. Zo is computeren niet alleen leuk, maar ook nog eens informatief. Te weinig laptops of tablets in huis? De Rekentuin werkt niet super op een mobiel, maar Squla bijvoorbeeld weer wel. 

6. Online boeken luisteren

Met de LuisterBieb-app kun je gratis inloggen als je een bibliotheek lidmaatschap hebt. Het aanbod is dan wel niet gigantisch, je kunt er best een tijdje mee vooruit en voor elke leeftijd is er wel wat. Denk aan de vaak favoriete boeken van Paul van Loon en Roald Dahl bijvoorbeeld, voorgelezen door bekende stemacteurs uit Sesamstraat. Ook op Youtube is een aantal luisterboeken beschikbaar. Koptelefoons op en je hebt weer een paar momenten waarop je rustig door kunt werken vanuit huis.

7. Podcasts luisteren tijdens corona

Naast boeken, zijn er ook leuke podcasts voor kinderen. Bijvoorbeeld de podcast ‘Toen was ik 12’. Belangrijke – en ook best wel spannende – gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis komen voorbij; de Bijlmerramp en de Vuurwerkramp in Enschede bijvoorbeeld. Ze worden verteld door iemand die er zelf bij was en op dat moment rond de 12 jaar oud was. Het verhaal wordt verder aangekleed met geluiden en een voice-over, waardoor het voelt alsof je er een beetje bij bent. Ook podcasts met interessante levensvragen, zoals bij Filosoofje zijn leuk en tegelijkertijd informatief. Beide bieden vervolgens nog genoeg gespreksinfo voor tijdens het avondeten ook!  

8. Maak afspraken met je kinderen

In de praktijk is thuiswerken met kinderen om je heen niet altijd even makkelijk. Zeker als het advies is om ze vanwege het coronavirus binnen te houden. Deel de momenten dat je het meest kunt doen efficiënt in en laat je dan ook niet afleiden door andere aandachtsslurpers zoals social media. In de ochtend, misschien tijdens een slaapje, of juist in de avonden heb je waarschijnlijk de meeste kans om goed door te kunnen werken. Probeer je kinderen uit te leggen dat je als ouder ook andere verantwoordelijkheden hebt. Dit is het ideale moment om ze te leren zichzelf te vermaken van tijd tot tijd. Spreek af om rekening met elkaar te houden en alleen te storen als er echt iets aan de hand is. Deel ook momenten in waarop je wel wat aandacht kunt schenken en pik natuurlijk de gezamenlijke lunch daarvoor even mee!

9. Probeer een thuiskantoor voor jezelf in te richten

De minste afleiding heb je natuurlijk als je niet direct met je kinderen in de kamer aan het werk bent. Maar niet iedereen heeft de mogelijkheid tot een kantoor aan huis of moet zelfs tijdens het werken ook een oogje in het zeil kunnen houden. Omdat de andere ouder mogelijk niet thuis kan werken en oppas in de vorm van een opa of oma immers ook niet gewenst is nu. En ja, we moeten dus soms toch de ruimte die er is, met elkaar delen. Een noise cancelling koptelefoon kan dan uitkomst bieden, sluit ensuite-deuren of richt een home office in op een van de slaapkamers.

10. Buitenspelen, trainen en energizers

Elk kind moet af en toe zijn energie kwijt. Nu de speeltuin ook geen ideale plek is om je kinderen naar toe te laten gaan, kun je ze het beste in de tuin laten uitrazen. Heb je wat ruimte, denk dan simpelweg aan een voetbal of basketbal. Heb je alleen een balkon, dan is misschien een spel met ringen gooien, blikwerpen of een boksbal een goed initiatief. Kun of wil je liever niet naar buiten? Er zijn ook veel energizers te vinden online voor kinderen. Mooi meegenomen: het helpt jou ook direct het hoofd leeg te maken zodat je je focus daarna weer kunt herpakken. Of zet een Youtube-training voor kinderen op, de sportclub is voorlopig immers ook even niet toegankelijk.

Meer ideeёn? Deel ze met ons via Instagram of LinkedIn.

Tags: