Thuiswerken en een goede werk-privébalans

werken-vanuit-huis-balans

Thuiswerken & een goede werk-privébalans – zo doe je dat!

Het coronavirus houdt menigeen van ons aan huis gekluisterd. Je werklaptop staat dag en nacht op de keukentafel, je bank is bezaaid met allemaal werkgerelateerde papieren en je kinderen drentelen misschien ook nog om je heen. Werk en privé lopen steeds meer door elkaar en de grens tussen werk en privé die voor jou zo duidelijk was, lijkt steeds meer te vervagen.

Waar thuiswerken voor velen eerst iets was wat slechts sporadisch gebeurde of voor een vaste dag in de week, zijn veel mensen nu aan huis gebonden. Hoe zorg je ervoor dat je ondanks dat je vanuit huis werkt een goede werk-privébalans behoudt? Deze tips helpen je bij het thuiswerken én het behouden van de juiste balans.

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?Nieuwste vacatures:

Senior adviseur corporate finance

Adcorporate, Boekel

Commercieel medewerker binnendienst

QUBE, Hoofddorp

Transfer Pricing Manager

Taxture, Amsterdam

Bekijk alle vacatures van &Work >

Breng structuur aan in je thuiswerkdag

Rust, ritme en reinheid; je ouders zeiden het vroeger al en het is dan ook niets nieuws. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je je ‘normale’ dagelijkse ritme vasthoudt. Door een vaste structuur aan te houden met opstaan en naar bed gaan, leef je alsof je naar je werk gaat. Sta je normaal om 7.00 uur op en ga je vervolgens douchen, aankleden, ontbijten, tandenpoetsen en richting je werk? Probeer nu je thuiswerkt dit ritme enigszins aan te houden – een vaste ochtendroutine is de bodem voor een productieve werkdag.

Is de verleiding heel groot om in je huispak of pyjama te gaan werken? Geef hier niet aan toe en kleed je normaal aan. Je hoeft echt niet in je nette pak achter je computer te gaan zitten maar stel je zoveel mogelijk in op een normale werkdag. Zo voelt het voor jou ook alsof je aan het werk gaat en haal je er het meeste uit.

Thuiswerken? Gebruik je reistijd om iets te leren

Waar je normaal gesproken reistijd kwijt bent om van en naar je werk te gaan, is hier bij werken vanuit huis geen sprake van. Gebruik deze tijd om je kennis te verrijken; lees een boek of volg een webinar over een interessant onderwerp. Ook even wat minder werk is omdat je niet al je werk vanuit huis kunt doen, kun je deze tijd goed gebruiken om een webinar of e-learning te volgen.

Kies een vaste werkplek voor het thuiswerken

Hoewel de verleiding om vanuit je bed of vanaf de bank te werken misschien heel groot is, kun je het beste een vaste, goed ingerichte werkplek creëren. Het liefst een aparte, af te sluiten werkplek waardoor je de boel ook echt de boel kunt laten aan het einde van de werkdag. Op die manier is het makkelijker om een goede werk-privé balans te waarborgen. Ook is een aparte werkplek prettig omdat je je zo kunt afsluiten van eventuele huisgenoten of kinderen die thuis zijn omdat kinderopvang en scholen zijn gesloten.

Lees dit artikel met 10 tips voor het coronavirus, thuiswerken & kinderen?

Heb jij in je huis geen aparte ruimte die je tot werkplek kunt omtoveren? Niet iedereen is gezegend met een home-office. Maak van je keukentafel dan een fijne werkplek. Vergeet hierbij ook niet hoe belangrijk een goed ingerichte werkplek is. Een thuiswerkplek moet net als een werkplek op kantoor voldoen aan regels van de Arbo Unie. Overleg met je werkgever of je van kantoor een scherm, toetsenbord en muis kunt lenen. Je wilt voorkomen dat je last krijgt van lichamelijke ongemakken zoals RSI of nekpijn.

Ruim je werkplek aan het einde van de dag op, hierdoor sluit je je werkdag voor jezelf af en dit zorgt voor rust in je hoofd. Als het goed is, kom je zo in je vrije tijd ook geen werkgerelateerde zaken meer tegen die je de hele tijd aan werk herinneren.

Alles uit je thuiswerkdagen halen? Maak een planning

Tijdens het thuiswerken doe je een groot beroep op je eigen verantwoordelijkheid en dit gaat de een makkelijker af dan de ander. Maak voor jezelf duidelijk welke taken je per dag wilt doen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld gebruikmaken van een to-do-lijstje in een app of je maakt een to-do-lijstje op papier. Goede apps om een to-do-lijstje in te maken zijn Microsoft To Do of Asana. Het voordeel van Asana is dat je dit ook met je team kunt delen en hierdoor gelijk de voortgang van diverse projecten kunt bijhouden.

Het maken van een to-do-lijstje zorgt ervoor dat je georganiseerd te werk gaat en dat je voor jezelf duidelijk maakt wat je op een dag wilt doen en wanneer je werk af is. Zodra jij duidelijk hebt welke taken je wilt doen, kun je dit indelen in een dagplanning. In de dagplanning neem je eerst jouw meetings en pauzes op, daaromheen plan je jouw werkzaamheden in. Door het inplannen van bijvoorbeeld een lunchpauze dwing je jezelf om die tijd ook echt pauze te nemen. Klap je laptop op die momenten dicht en gebruik deze tijd om afstand te nemen van je werk.

Werken vanuit thuis? Haal een frisse neus

Ga zolang het nog kan lekker naar buiten om een frisse neus te halen of om te sporten. De kans is groot dat je amper buiten komt doordat je aan huis gebonden bent. Zolang jij of je medebewoners geen symptomen vertonen en je afstand houdt van anderen kun je prima een blokje om lopen. Dit dwingt je om afstand van je werk te nemen en is ook nog eens gezond omdat je zo toch nog een beetje beweging krijgt.

Blijf je toch liever thuis of mag of kan je je huis niet uit? Zorg in ieder geval dat je overdag voldoende daglicht krijgt. Je kunt thuis ook een home workout doen. Online zijn verschillende workouts te vinden die je kunt doen zonder dat je hiervoor sportmaterialen hoeft aan te schaffen.

Eet gezond als je thuis werkt

Naast beweging is het ook belangrijk om gezond te blijven eten. Juist op dit moment is het belangrijk om je eigen immuunsysteem gezond te houden. Je immuunsysteem is het wapen tegen het coronavirus. Zorg dat je voldoende verse groente en fruit binnenkrijgt. Op werk heb je waarschijnlijk een vast ritme en haal je jouw lunch in de kantine of tover je jouw broodtrommel tevoorschijn. Houd dit tijdstip aan als je vanuit huis werkt en ga bij je computer weg.

Stop jij al het lekkers wat je ziet rondslingeren in je mond? Haal gezonde snacks in huis zoals wortels, cherrytomaten of rijstwafels. Op kantoor heb je waarschijnlijk een stuk minder ongezonde snacks liggen dan thuis. Je voorkomt dat je dit opeet door alvast een gezonde snack bij je computer te zetten.

Gezonde werk-privébalans? Overbrug de sociale afstand

Waar je op de eerste dag van het thuiswerken misschien nog geniet van rust en het fijn vindt dat je eindelijk eens tijd hebt om dat ene verslag door te lezen of aan die ene opdracht te werken, ga je op den duur het sociale contact missen. Ja, zelfs die ene collega. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg manieren om online contact te houden waardoor je die sociale afstand overbrugt. Heb je een een-op-een meeting? Bel je collega eens op met Facetime of via Hangouts en ga videobellen! Zo zie je nog eens andere gezichten dan alleen die van je medebewoners.

Zeker in deze periode is het belangrijk om elkaar te helpen. Uiteindelijk gaat deze periode ook voorbij, maar wanneer dat precies is, kan niemand op dit moment nog zeggen. Steun elkaar, vraag een keer extra hoe het met je collega’s gaat en of je elkaar kunt helpen. De een gaat nou eenmaal makkelijker met deze periode om dan de ander.

Ben je op zoek naar vacatures waarbij je kunt thuiswerken? Hier bekijk je de thuiswerk vacatures.

Tags: