5 tips om aangenomen te worden in 2024

Tips om aangenomen te worden

Ben je starter op de arbeidsmarkt en op zoek naar een baan? Of ben je toe aan een andere baan? Heb jij het ene na het andere sollicitatiegesprek gehad en nog geen geschikte baan gevonden? Of begin je net aan je zoektocht naar een (nieuwe) baan?

In je zoektocht naar het vinden van een nieuwe baan is het belangrijk om erachter te komen waar je passie ligt—wat vind jij belangrijk in het leven? Als je weet waar je passie ligt, waar je hart sneller van gaat kloppen, weet je op wat voor soort vacatures en type bedrijven je je kunt richten. Zo vind je makkelijker je droombaan.

2024 wordt jouw jaar! Het is tijd om die felbegeerde droombaan binnen te slepen. Met deze vijf tips word je wél aangenomen.

Zo krijg jij die droombaan in 2024:
1. Sterke online profilering
2. Jobboard en vacaturepagina’s zijn je beste vriend
3. Cv en sollicitatiebrief aansluiten op vacature
4. Voorbereiding is key
5. Gebruik je online netwerk

1. Zorg voor een sterk LinkedIn-profiel

Je LinkedIn-profiel is inmiddels veel méér dan een online profiel – een profiel dat je ooit hebt gecreëerd om te connecten met collega’s of studiegenoten. Voor veel recruiters is LinkedIn een van de eerste middelen die zij raadplegen als zij op zoek zijn naar nieuw talent. Daarom is het belangrijk dat je aandacht aan jouw LinkedIn-profiel hebt besteed.

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?



Nieuwste vacatures:

Software Tester

Lodder Software B.V., Gorinchem

.NET Developer (Medior)

Arcady, Zwolle

.NET developer

Opinity, Rotterdam

Bekijk alle vacatures van &Work >

Je LinkedIn-headline

Je LinkedIn-headline, of kopregel, is meer dan de functietitel. LinkedIn laat hier standaard je functietitel en werkgever zien, maar wist je dat je jouw headline kunt aanpassen? Natuurlijk wil je gevonden worden als een recruiter op je functie zoekt, maar je wil er ook uitspringen als je in de zoekresultaten naar voren komt.
Zo formuleer je een goede LinkedIn-headline:
– Voorkom vaag taalgebruik
– Zet de belangrijkste informatie in je headline
– Zeg iets inhoudelijks over je werk
– Gebruik symbolen en/of iconen
– Maximaal 120 tekens

Voorbeelden van goede LinkedIn headlines:
Ervaren .NET C# developer | 10+ jaar ervaring | Beschikbaar | Amsterdam | 0612345678

Advocaat | Partner Ondernemingsrecht | Intellectueel eigendom | ICT & Privacy | Utrecht

LinkedIn-foto

Naast de LinkedIn-headline is je profielfoto op LinkedIn een van de eerste aspecten die iemand op LinkedIn ziet. Wat voor LinkedIn-foto heb jij nu op je profiel staan? Je bent echt niet de enige die een vakantiefoto op LinkedIn gebruikt ;). Kies voor een professionele foto met een neutrale achtergrond waar je spontaan op staat. Dat het om een professionele foto gaat betekent niet dat je niet mag lachen en ook niet dat die per se door een professionele fotograaf gemaakt is.
De perfecte LinkedIn-foto:

– Professionele foto
– Neutrale achtergrond
– Juiste grootte
– Goede kwaliteit

– Let op je lichaamshouding en uitstraling
– Gebruik geen selfie

Benieuwd welke foto het beste uit de test komt? Je kunt je foto gratis laten testen bij Photofeeler. Photofeeler is een website waar je je profielfoto kunt uploaden en andere gebruikers op de foto’s van elkaar kunnen stemmen. Je uploadt je foto’s, kiest als doel van de foto ‘business’ en vervolgens ontvang je feedback op basis van wat echte gebruikers van je vinden. De feedback wordt gegeven op basis van drie aspecten: competent, likeable en influential. Zit je in dubio welke foto het meest geschikt is voor LinkedIn? Dan is het zeker de moeite waard om gebruik te maken van Photofeeler.

LinkedIn-samenvatting

Heb jij al een LinkedIn-samenvatting toegevoegd? De samenvatting op je LinkedIn, oftewel LinkedIn Summary, geeft je de ruimte om op te vallen en verder in te gaan op je kwaliteiten. Gebruik in je samenvatting relevante zoekwoorden voor functies waarvoor je gevonden wil worden. Je hebt dan een grotere kans om hoger in de zoekresultaten te eindigen als recruiters op deze zoekwoorden zoeken.

Twijfel je welke zoekwoorden belangrijk zijn in jouw werkveld? Zoek 2 à 3 vacatures op en bekijk welke termen in de vacatures worden gebruikt. Deze termen gebruiken de recruiters waarschijnlijk ook om te zoeken naar een geschikte kandidaat.

Voor de functie van online marketeer kun je bijvoorbeeld worden gevonden op termen als ‘online marketeer’, ‘internet marketeer’ en ‘digital marketeer’. Ook kun je gebruikmaken van termen als ‘online marketing’, ‘internet marketing’ en specifieke termen die iets over je kennis zeggen zoals ‘zoekmachineoptimalisatie’, ‘contentcreatie’ of ‘linkbuilding’.

Gebruik deze tips voor het formuleren van een goede LinkedIn-samenvatting:
– Richt je op de lezer: in dit geval een recruiter of HR-adviseur
– Gebruik de juiste keywords
– Zorg voor een goede opmaak
– Sluit aan op je cv
– Voeg je contactgegevens toe

Leg je LinkedIn-profiel voor aan een bekende

Laat je LinkedIn-headline en -samenvatting ook altijd even checken door een bekende. Zeker als je op zoek bent naar een functie waarbij geschreven Nederlands een belangrijke rol speelt, wil je geen dt-fouten maken. Het zal je verbazen hoe vaak wij dt-fouten of niet-lopende zinnen in een LinkedIn-profiel of cv tegenkomen ;).

2. Bekijk jobboards en vacaturepagina’s

Waar sollicitanten vroeger vooral afhankelijk waren van vacatures in kranten, is het nu een stuk eenvoudiger om vacatures en bedrijven te vinden die bij je passen. Neem de tijd om uit te zoeken wat je zoekt in een baan en wat werk voor jou betekent. Zo weet je wat voor type baan en bedrijf bij je past, en is de kans ook groter dat je straks echt op je plek zit.

Specifieke zoekfunctie jobboards

Nu je weet wat voor type baan je zoekt, kun je vervolgens de zoekfunctie bij jobboards en vacaturepagina’s in je voordeel gebruiken. Bij de meeste jobboards kun je veel specifieker zoeken dan alleen op de functietitel. Zo kun je bij &Work onder andere zoeken op type bedrijf, salaris, type dienstverband, opleidingsniveau en ervaringsniveau.

Wist je dat je bij &Work een gratis online persoonlijkheidstest kan doen om bedrijven te vinden die bij je passen? En met je eigen gratis profiel heb je altijd toegang tot je sollicitaties, cv, job alerts en de resultaten van onder andere je persoonlijkheidstest.

Job alert

Solliciteren kan best een dagtaak zijn. Hoe vervelend is het dan, als je keer op keer de zoekopdrachten opnieuw moet invullen. Bij veel jobboards kun je een job alert aanmaken. Met zo’n job alert, ook wel vacature alert genoemd, ben je direct op de hoogte als er nieuwe vacatures zijn die aansluiten bij je zoekopdracht. Het is ook mogelijk om meerdere job alerts aan te maken, bijvoorbeeld als er verschillende functies zijn die je interesse hebben. Je ontvangt een mail met daarin de vacature(s). Op die manier mis je nooit meer een relevante vacature.

Werken-bij-pagina’s

Heb je een specifiek bedrijf in gedachten waar je graag wilt werken? Veel bedrijven hebben tegenwoordig een werken-bij-pagina waarop ze hun vacatures plaatsen. Houd deze pagina en de socialmediakanalen van het bedrijf in de gaten. Zo ben je als eerste op de hoogte als er een nieuwe vacature is of stuur een open sollicitatiebrief.

3. Pas je cv en sollicitatiebrief aan voor je positie

Yes! Je hebt een leuke functie gevonden bij een bedrijf waar je bij wilt werken—tijd voor het schrijven van een sollicitatiebrief en cv. Pas je sollicitatiebrief en cv voor elke vacature apart aan, zodat het goed op elkaar aansluit.

Het bedrijf waar je solliciteert besteedt slechts een paar seconden aan het lezen van je brief en cv. In die paar seconden wil jij eruit springen en zorgen dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Benoem wat je motivatie is om bij het bedrijf te werken en waarom je op deze functie solliciteert.

Naast je sollicitatiebrief kun je ook je cv aanpassen op de vacature. Noem alleen jouw relevante werkervaring die belangrijk is voor de functie. Besteed meer aandacht en ruimte aan het benoemen van die werkervaring. Andere minder relevante werkervaring kun je kort noemen of zelfs weglaten.

Creatief cv

Je cv moet prikkelen, het moet de nieuwsgierigheid van de recruiter of hr-medewerker wekken. Solliciteer je op een creatieve functie? Dan verwachten bedrijven wel wat meer dan een zwart-wit cv. Maar ook als je niet op een creatieve functie solliciteert, kun je je cv mooi opmaken in grafische programma’s, zoals in Photoshop of Illustrator. Heb je geen ervaring met grafische programma’s? Maak dan bijvoorbeeld gebruik van Canva, een gratis online editor met onder andere sjablonen van een cv.

Bel het bedrijf op

Het klinkt misschien gek maar nadat je een leuke vacature hebt gezien, doe je er goed aan om de persoon die bij de vacature staat op te bellen. Je krijgt zo meer informatie over de functie en deze kennis kun je goed gebruiken in het sollicitatieproces, zoals tijdens het schrijven van je sollicitatiebrief. Ook heeft de contactpersoon je naam al een keer gehoord. De kans is groot dat als ze jouw brief ontvangen, het bedrijf meer tijd besteedt aan het lezen van je brief.

4. Sollicitatiegesprek goed voorbereiden

Voor sollicitanten klinkt dit wellicht als een open deur, maar zorg ervoor dat je jouw sollicitatiegesprek goed voorbereidt. Een toekomstige werkgever wil zien dat je je best hebt gedaan om goed beslagen ten ijs te komen.

Online research

De bedrijfswebsite is waarschijnlijk de eerste plek waar je op zoek gaat naar informatie over het bedrijf. Vergeet ook zeker niet om de socialmediakanalen te bekijken of het bedrijf daar de laatste nieuwtjes heeft geplaatst. De bedrijfsnaam even door Google halen zorgt soms ook voor verrassende resultaten. Informatie over de nieuwste ontwikkelingen kun je goed in je gesprek gebruiken om vervolgens zelf vragen over te stellen. Hoe beter jij je voorbereidt, des te beter is de indruk die je achterlaat.
In veel sollicitatiegesprekken komt ‘ie terug: ‘Waarom wil je bij dit bedrijf werken’? Deze vraag, of een variant hierop, is met de juiste voorbereiding makkelijker te beantwoorden.

Je gesprekspartners

Als je toch achter je computer zit, zoek dan direct even je gesprekspartners op. Het is echt niet vreemd om het LinkedIn-profiel van je gesprekspartners te bekijken. Dit toont juist alleen maar aan dat je je goed hebt voorbereid.

Download de vacature

Maak altijd een schermafbeelding van de vacature of print de vacature uit, nadat je op de vacature hebt gereageerd. Lang niet alle bedrijven laten een vacature online staan als de reactietermijn is verlopen. Soms halen bedrijven de vacature al offline voordat zij een aantal kandidaten hebben uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je wilt voorkomen dat je tijdens de voorbereiding voor het sollicitatiegesprek niet meer precies weet wat er in de vacature stond.

5. Gebruik je (online) netwerk

De snelste weg naar een nieuwe baan is nog steeds via je netwerk – of dit nou online is of in persoon. Je weet nooit wie je misschien wel aan dé baan helpt. Zeker als starter op de arbeidsmarkt kan het lastig zijn om werk te vinden, helemaal als je geen of weinig werkervaring hebt.

Krapte op de arbeidsmarkt

Uit onderzoek van UWV blijkt dat door krapte op de arbeidsmarkt werkgevers steeds vaker gebruikmaken van vacaturesites en het netwerk van medewerkers om vacatures te vullen. Als je dus aan je eigen netwerk kenbaar maakt dat je op zoek bent naar een nieuwe baan, is er misschien wel iemand die een nieuwe uitdaging voor je weet.

Breid je netwerk uit

Ook is het belangrijk om je eigen netwerk uit te breiden. Door het bijwonen van netwerkbijeenkomsten, lezingen over relevante vakgebieden en beurzen kun je je netwerk uitbreiden. Je kunt ervaringen met elkaar uitwisselen en andere professionals ontmoeten. Misschien heb je geluk en weet er iemand nog een openstaande vacature.

Het sollicitatieproces succesvol doorlopen

Tijdens het solliciteren heb je invloed op verschillende aspecten. Van gevonden worden door recruiters tot hoe je overkomt in een sollicitatiegesprek. Ben je op zoek naar vacatures? Bekijk nu alle openstaande vacatures op &Work. Je vindt daar vacatures voor diverse functies en van verschillende bedrijven zoals start-ups, mkb’ers en multinationals. Wist je dat als je solliciteert bij &Work je wordt ondersteund gedurende het gehele proces. Onze career partners helpen je bij jouw sollicitatie of adviseren je over de verschillende mogelijkheden.

Tags: