Beginnen met een potje SCRUM? De typische dag van een developer

Je moeder zegt waarschijnlijk tegen haar vriendinnen dat je ‘goed bent met computers’. Maar wat doe je nou echt de hele dag? Als developer ben je vanzelfsprekend net zo goed met code als een goochelaar met zijn kaarten. Je bent een echte probleemoplosser en kunt goed puzzelen met je favoriete programmeertaal. Maar hoe je je dag vult, verschilt per developer. We hebben een overzichtje gemaakt van de hoe de gemiddelde dag van een developer er ongeveer uit zal zien.

Vroege vogel of uitslaper

Ben je een uitslaper of open jij de deur van het kantoor al ver voor je collega’s hun dag beginnen? En pak je de auto of stap je snel even op de fiets? Wanneer de werkdag van een developer begint, varieert behoorlijk; ergens tussen 7:30 uur en 10:00 uur. Wat vervolgens het eerste is wat je zult doen, is ongetwijfeld koffie pakken en je mail lezen. Checken of er nog error logs zijn geweest in de nacht waar je direct iets mee moet. Nog even je RSS feed bekijken? Als developer is het immers zaak om altijd op de hoogte te blijven van de nieuwste trends in tech land, dus misschien hoort dit ook wel bij jouw dagelijkse ochtendroutine.

Pick your story

Als je goed wakker bent en iedereen wel zo’n beetje op zijn plek zit, is het tijd om de planning erbij te pakken. Dikke kans dat je volgens de SCRUM-methode werkt en je een story van het bord kan plukken om aan te werken. Of je kijkt op het takenbord waar jouw naam achter is gezet. En je checkt je agenda om te zien welke afspraken er naast je reguliere werkzaamheden nog gepland staan. Misschien komt er wel een klant langs om te briefen over een nieuw project?
code, werkdag developer

Code, code, code

Daarna kun je naar alle waarschijnlijk beginnen met waar je het grootste deel van je werkdag mee bezig zult zijn: code schrijven. Kijken of het werkt, wat er aangepast moet worden, oplossingen voor mogelijke problemen zoeken en weer verder schrijven. Soms kan dat misschien best wel een frustrerend proces zijn, maar dat maakt de beloning natuurlijk alleen maar groter als alles gelukt is.

Lunchen, yoga en frisse lucht

Tussen 12:00 en 13:00 uur zijn de meeste werknemers – en zo ook developers – wel zo ver dat ze aan een welverdiende lunchbreak toe zijn. Het liefst even helemaal weg van je beeldscherm door bijvoorbeeld een flinke hap frisse lucht te nemen. Wie weet zorgt dit voor dat Eureka-moment waar je zo naarstig naar op zoek was. Of je duikt met z’n allen de gezamenlijke kantine in voor een goed vullende lunch om je energielevel op peil te houden. Bij sommige (grotere) bedrijven wordt ook aangemoedigd om eens in de zoveel tijd je blikveld te verruimen en met een andere groep collega’s te gaan lunchen. Zodat je een beetje op de hoogte blijft van wat iedereen doet binnen dezelfde organisatie. Ook zijn er organisaties waar je aan Yoga kunt doen tijdens lunchtijd en je daarna – na wat zonnegroeten – weer als herboren verder kunt.

Stand-up for SCRUM

Na een half uur tot uur lunch kan het tweede deel van je dag kan beginnen. Wellicht staat er een SCRUM-sessie (stand-up meeting of daily) op het programma. Daaraan kunnen jij en je collega’s elkaar op de hoogte houden van de story’s waar je gister en vandaag mee bezig was. Ook gooi je eventuele struikelblokken in de groep zodat je daar met elkaar over kunt brainstormen. Je kunt met elkaar de workflow synchroniseren en overleggen wat je van elkaar gaat reviewen. Alles hangt natuurlijk een beetje af van in welke fase van de sprint jullie je bevinden.

Weekly

Misschien heb je ook nog een Weekly, waarbij je met mensen in een soortgelijke functie een stand-up hebt. Je kunt elkaar dan inlichten over de technieken die je gebruikt of de projecten waar je aan werkt. Het kan heel leerzaam zijn want er bestaat altijd de kans dat iemand de problemen die je hebt herkent en al eens eerder heeft getackeld.

Pair programming

Sommige developers hebben ook momenten ingepland waarop ze aan pair programming doen. Door gezamenlijk in 2 talen te programmeren, leer je ontzettend veel van elkaar. Je kunt er namelijk niet omheen dat je elkaar precies uitlegt waar je mee bezig bent. Bovendien zie je met 2 paar ogen meer dan met 1 dus speur je eventuele typfoutjes ook sneller op.

Extra’s

Pak je ook nog andere projecten op zoals het organiseren van feestjes, kennissessies of trainingen, zal je daar ook op regelmatige basis een moment voor ingepland hebben. De koppen bij elkaar en kijken wat er nog moet gebeuren.

Einde werkdag

Tussen 5 en 6 eindigt je dag waarschijnlijk. Misschien moet je nog even met de auto, of je stapt op de fiets. Als developer komt het natuurlijk ook regelmatig voor dat je een gedeelte van je werktijd thuis kunt invullen, dus hoef je alleen maar weg te stappen van je computer. Dan mis je helaas wel je dagelijkse potje pingpongen of tafelvoetballen.
pingpong, werkdag developer

Tech beurs of event

Is er een interessante tech beurs waar je nog naartoe gaat? Uiteten met collega’s of is er thuis iemand op je aan het wachten met een warm maaltje? Soms moet je misschien ook in de avond nog heel even achter je pc duiken omdat het online bezoekersaantal dan laag is en de site op een rustiger moment even offline gehaald kan worden om een en ander te implementeren.

Time flies when…

En dan is de dag zomaar weer voorbij. Tenminste, als je doet wat je leuk vindt. Als dat bij jou niet het geval is, is het misschien tijd om eens uit te kijken naar een andere baan. Check hier of er nog toffe jobs voor je online staan.

Tags: , , ,
Plaats je vacatures op &Work

Direct talent vinden?

Wil jij direct het juiste talent voor jouw bedrijf vinden? Plaats je vacature op &Work en we nemen contact met je op.

Vacature plaatsen