Voorbeeld open sollicitatiebrief + handige gratis download

Open sollicitatiebrief voorbeeld + tips

Wat doe je als jij je nieuwe werkgever al gevonden hebt, maar die werkgever jou nog niet? Dan stuur je een open sollicitatiebrief. Dit is natuurlijk ingewikkelder dan solliciteren op een specifieke functie, maar zeker de moeite waard. Wij hebben daarom een gratis voorbeeld open sollicitatiebrief voor jou opgesteld ter inspiratie. Veel bedrijven staan altijd open voor ambitieuze professionals. Laat zien dat jij de schakel bent die zij nodig hebben! En zo pak je het aan:

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?Nieuwste vacatures:

Project Coordinator

BLAUD, Utrecht

Account Manager Mobile & Security apps

BLAUD, Utrecht

Junior Sales Consultant

&Work, Amsterdam

Bekijk alle vacatures van &Work >

Een open sollicitatiebrief als personal branding strategie

In je open sollicitatiebrief benadruk je natuurlijk je enthousiasme voor het bedrijf waar je graag wilt werken. Daarnaast is het belangrijk dat je je competenties, behaalde resultaten en ervarings- / opleidingsniveau vermeldt. Maak het je toekomstige werkgever zo makkelijk mogelijk en koppel je vaardigheden direct aan de mogelijke werkzaamheden die jij zou kunnen vervullen binnen het bedrijf of de afdeling. Zo geef je aan dat je op de hoogte bent van wat er gedaan wordt op de werkvloer en hoe jouw kwaliteiten hieraan bij kunnen dragen.
Open sollicitatiebrief

Voorbeeld open sollicitatiebrief

Als je nog nooit een open sollicitatiebrief geschreven hebt, of simpelweg een hekel hebt aan schrijven, kan het lastig zijn de juiste woorden te vinden. Daarom hebben we een voorbeeld open sollicitatiebrief voor jou geschreven ter inspiratie:

Mike van Dam
Apollolaan 171
1077 AS Amsterdam
Nike, www.jobs.nike.com

Amsterdam, 11 juni 2018

Betreft: Open Sollicitatie Front-end Developer

Geachte heer of mevrouw,

‘Bring inspiration and innovation to every athlete in the world’. Bij Nike draait alles om het bedienen van atleten. Waarbij een atleet iedereen met een lichaam is. Of je nu op topniveau sport of recreatief: wat je draagt en gebruikt werkt met je mee. Elastisch sneldrogend materiaal, dat niet kapotscheurt als er in een match aan getrokken wordt. Schoenen die je voeten ondersteunen bij elke stap die je zet. Omdat elk detail telt. Net als de sporters die ze dienen, kiest Nike niet voor geleidelijke groei, maar moonshots met bijbehorende risico’s. Dat kan alleen met topklasse talent; creatief en eigenzinnig. Wat samen een ijzersterk team vormt. Met jarenlange ervaring als developer én als groot sportliefhebber verwacht ik een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan de verdere ambities van Nike.

In de loop der jaren heb ik mij nadrukkelijk toegelegd op een zo breed mogelijke ontwikkeling binnen mijn vakgebied. Zo ben ik bedreven in HTML5, CSS3 en JavaScript en werk ik met verschillende frameworks. Ook ben ik op design-vlak niet onbekend; in mijn werk maak ik regelmatig gebruik van verschillende Adobe Creative Cloud-ontwerptools, zoals InDesign, Photoshop en Illustrator.

Met regelmaat volg ik trainingen, events en paperbagsessies om up-to-date te blijven van de nieuwste technieken en technologieën. Als het om scripten gaat ben ik secuur, snel en efficiënt – en kan ik uitstekend zelfstandig uit de voeten. Tegelijkertijd ben ik een communicatief sterke teamspeler, die niet alleen graag kennis vergaard, maar dit ook deelt met anderen. Nadenken over wensen, zowel in- als extern binnen mijn discipline, maar ook beleidsmatig of op het vlak van bijvoorbeeld design, vind ik een waardevolle aanvulling op andere dagelijkse werkzaamheden.

Nike is meer dan een merk, het is bijna een religie. Maar dan wel één voor iedereen. Een gezamenlijk statement: voor jong en oud, licht en donker, man en vrouw. Moslim, christen of atheïst… Groot geworden door inzicht, grenzeloze ambitie en inspiratie, durf om buiten de gebaande paden te stappen en een ‘electric atmosphere’. Uit sporten haal ik zelf ook dagelijks mijn inspiratie en energie om te kunnen vlammen in mijn werk en leven. Bij Nike kan ik al mijn opgedane ervaring en bagage bundelen in een baan die meer dan goed bij mij zal passen, door als developer in een multidisciplinair team bij te dragen aan de moonshots van dit inspirerende sportmerk.

Natuurlijk licht ik met alle plezier mijn motivatie en ervaring toe in een persoonlijk gesprek. Binnen twee weken zal ik contact opnemen om te zien of u geïnteresseerd bent in het maken van een afspraak hiervoor.

Met vriendelijke groet,

Mike van Dam

Download open sollicitatiebrief
Voorbeeld open sollicitatiebrief + handige tips

Tip: Stuur je CV mee ter ondersteuning van je open sollicitatiebrief

Voordat je de open sollicitatiebrief emailed, is het belangrijk om een geüpdatete versie van je cv bij te voegen. Hiermee geef je jouw toekomstige werkgever de mogelijkheid om jouw kwaliteiten naast de werkwijze en doelstellingen van het bedrijf te leggen. Vergeet dus niet om al je vaardigheden te noemen op je cv; van (programmeer-)taalbeheersing tot ervaring met tooling en werkmethoden. Zo speel jij jezelf in de kijker!
Limiteer je mogelijkheden dus niet tot openstaande vacatures bij bedrijven die niet bij jou passen. Zorg ervoor dat jij dé professional bent die toekomstige werkgevers laat inzien dat ze wel degelijk op zoek zijn naar jou!

Bonus tip: schrijf voor het bedrijf

Naast onze voorbeeld open sollicitatiebrief, nog een extra tip: schrijf je brief in de stijl van het bedrijf. Pas je toon aan op de toon die gebruikt wordt op de website van het bedrijf of in de vacature. Is het een zakelijke toon, houd dit dan ook aan in je brief. Heeft het bedrijf juist een jongere/speelsere toon, haak hier dan vooral op in.
Zorg dat je brief niet alleen voor mensen uit je vakgebied te lezen is, maar ook voor die HR-medewerker die niets van IT weet. Grote kans dat het bedrijf van je dromen niet alleen op vaardigheden selecteert, maar ook heel nadrukkelijk op een type.
Veel succes met het schrijven van jouw open sollicitatiebrief! Lees ook de andere sollicitatietips op ons blog om helemaal voorbereid het proces in te gaan.

Tags: ,