De 8 meest gevraagde programmeertalen van 2021

Meest gevraagde programmeertalen

De 8 meest gevraagde programmeertalen van 2021

Wat een jaar om op terug te kijken! Een virus grijpt om zich heen, fysieke winkels en horeca sluiten deuren en we werken met z’n allen zoveel mogelijk thuis. Vooral dat laatste is iets waar de ICT-sector zich zeker van zijn goede kant heeft laten zien. Daar waar er teveel data of zeer privacygevoelige data bij betrokken was, was het natuurlijk wel wat lastiger om thuis te werken, maar over het algemeen zaten IT’ers thuis. Juist omdat online een nog grotere rol is gaan spelen, is het voor ICT’ers goed druk. Denk alleen al aan alle online platforms voor onze winkelbehoeften en natuurlijk het bouwen aan videoconferencingsoftware. 

Maar wat zijn de meest gevraagde programmeertalen van 2021? Zit jouw programmeertaal ertussen? Op basis van afgelopen jaren en de verwachte trends, vind je hier een overzicht van de meest gevraagde programmeertalen van 2021.

Zit jouw programmeertaal ertussen?

Direct weten welke programmeertalen het meest gevraagd zijn in 2021?

Bekijk hieronder direct de top-8 met meest gevraagde programmeertalen in 2021. Klik op een programmeertaal en lees meer over de desbetreffende taal.

8 PHP

7 JavaScript

6 Visual Basic .NET

5 C#

4 C++

3 Python

2 Java

1 C

Verdeling meest gevraagde programmeertalen 2021

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?Nieuwste vacatures:

Medior PHP Developer

Fringe Company, Deventer

Projectleider Renovatie

Schouten Techniek BV, Zwaag

Senior Fullstack Ruby on Rails Developer

SuperSaas, Amsterdam

Bekijk alle vacatures van &Work >

8. PHP

Net als vorig jaar vinden we op plaats 8 PHP. Een server-side scripttaal waarmee je dynamische websites kunt bouwen. Met server-side wordt bedoeld dat PHP broncode op een server runt en niet in de browser van de gebruiker. Hiermee is PHP in staat data uit databases te halen, te communiceren met andere servers en berekeningen uit te voeren om vervolgens de code te genereren om de webpagina te tonen.

PHP is zeer multifunctioneel en daarom een veel gevraagde programmeertaal, ook in 2021. Daarnaast is het een groot voordeel dat PHP met alle belangrijke besturingssystemen werkt: zowel Microsoft Windows en Mac OS X als Linux en Unix-varianten. PHP-developers zijn ruim vertegenwoordigd op de arbeidsmarkt, maar de vraag is eveneens groot; baankansen genoeg dus.

PHP Programmeertaal

7. JavaScript

JavaScript blijft steady met een 7e plek, maar zit dichtbij de nummer 8 van onze lijst en alle overige talen als R, Groovy, Assembly language (die flink gestegen zijn) en SQL (iets gezakt). Verwar JavaScript niet met Java. Java en JavaScript worden vaak als één en hetzelfde gezien door niet-programmeurs en dat is begrijpelijk maar niet terecht — JavaScript is namelijk een scripttaal. Waar Java gecompileerd wordt, wordt JavaScript direct geïnterpreteerd. Maar overeenkomsten zijn er wel degelijk; zeker in de syntaxis van beide programmeertalen vind je gelijkenissen.

“Java is to JavaScript as ham is to hamster.” – Jeremy Keith, web developer

JavaScript is bij uitstek geschikt voor het maken van interactieve webpagina’s. Door de blijvende vraag naar interactie op websites en de gebruiksvriendelijkheid van de taal, staat. JavaScript nog steeds in de lijst.

Javascript programmeertaal

6. Visual Basic .NET

Visual Basic .NET blijft ook gelijk en staat in 2021 op plek-6, maar verschilt nauwelijks met C# op plek 5. VB.Net is een multi-paradigma objectgeoriënteerde taal, geïmplementeerd op het .NET Framework. Het werd in 2002 door Microsoft geïntroduceerd en sindsdien groeide de vraag naar Visual Basic .NET gestaag. Eind 2018 stond de taal nog op de 5e plek, in 2020 en 2021 staat de programmeertaal een plekje lager.

VB.Net is samen met C# de programmeertaal die wordt gebruikt voor het .NET framework. Het .NET framework is ontwikkeld door Microsoft en wordt gebruikt als software development platform.

.NET programmeertaal

5. C#

Een bekende taal in deze lijst is C#; al jaren bemachtigt deze programmeertaal een plek in de top-8. Wanneer je aan C# denkt, denk je aan .NET. C# is namelijk de belangrijkste taal voor het .NET-framework. Dat de taal veel weg heeft van Java is geen toeval; in 2001 presenteerde Microsoft C# als tegenhanger van het populaire Java. Ook C# is objectgeoriënteerd en biedt developers de mogelijkheid om desktop-, server- en mobiele-applicaties te bouwen.

Vooral softwarebedrijven zijn regelmatig op zoek naar gespecialiseerde C#-ontwikkelaars. Ook bieden ze vaak uitdagende projecten waarin samen wordt gewerkt met specialisten in andere disciplines. Maar ook niet-softwarebedrijven hebben baat bij goede C#-ontwikkelaars.

4. C++

Als opvolger van de programmeertaal C lag de lat hoog voor C++. Het populaire C werd hiermee uitgebreid met klassen zodat C++ een — in tegenstelling tot zijn imperatieve voorganger — objectgeoriënteerde programmeertaal werd.

De veelzijdigheid van deze taal maakt ‘m zeer geschikt voor uiteenlopende doeleinden. Zo is het besturingssysteem Windows geschreven in C++ en worden grote 3D-games geschreven in deze programmeertaal.

C++ wordt over het algemeen wel gezien als vrij ingewikkelde taal. Het leren van deze programmeertaal vergt daarom ook veel tijd en aandacht, maar loont de moeite zeker. C++-ontwikkelaars vind je vaak bij bedrijven die software ontwikkelen.

De laatste jaren zat er overigens ook een stijgende lijn in de vraag naar C++-specialisten bij bedrijven die niet actief zijn in de ICT-sector; de tweede helft van 2018 liet een duidelijke piek zien. Deze vraag heeft zich in 2019 niet doorgezet, want hoewel C++ nog steeds op de vierde plek staat, lijkt het erop dat de taal in populariteit afneemt.

3. Python

Op een steady 3e plek staat Python, een van de meest gevraagde programmeertalen van 2020 én 2021. Hoewel de naam het misschien niet doet vermoeden, is Python een programmeertaal met Nederlandse roots. In 1991 introduceerde de Nederlander Guido van Rossum Python en markeerde daarmee het begin van het succes van de taal. Inmiddels wordt de taal doorontwikkeld door de non-profitorganisatie Python Software Foundation (PSF). Python wordt gebruikt als scripttaal in besturingssystemen, als programmeertaal voor wiskundige en wetenschappelijke programma’s en bij de ontwikkeling van webapplicaties.

De populariteit van Python is niet alleen onder developers toegenomen, ook bedrijven zijn steeds vaker op zoek naar talenten die deze taal tot in de puntjes beheersen. Python is namelijk de voornaamste taal achter een aantal hele vette (nieuwe) technologieën. Machine learning, artificial intelligence, big data en robotics zijn in grote mate afhankelijk van deze programmeertaal. Om nog maar te zwijgen over de rol van Python in grootschalige cyber security-projecten.

Python programmeertaal

2. Java

Programmeertaal Java stond jaren bovenaan deze lijst, met de afgelopen jaren een mooie eerste plek. Daar is dit jaar verandering in gekomen, van de troon gestoten door C.  Doordat Java wat gezakt is en Python wat gestegen, staan ze bijna samen op een gedeelde 2e plek. Als Java developer hoef je je nog steeds absoluut geen zorgen te maken over je baankansen. Deze zijn namelijk nog steeds heel positief aangezien Java nog steeds één van de meest gebruikte programmeertalen van de wereld is.

Niet zo gek—Java is namelijk ontzettend veelzijdig en toepasbaar op elk platform. Zowel in het bouwen van web- en desktopapplicaties als het ontwikkelen van mobiele apps of embedded toepassingen. Java stelt niet teleur.

De vraag naar Javanen is nog steeds gigantisch, zowel nationaal als internationaal. Bedrijven in uiteenlopende sectoren zijn permanent op zoek naar gespecialiseerde Java developers. Daarnaast is de Java-community enorm. Dit betekent dat de populariteit de komende jaren waarschijnlijk geen vrije val zal maken.

Java programmeertaal

1. C

C is net als Python een zeer stabiele factor in deze lijst, maar dit jaar dan echt op die eerste plek. De taal is ontwikkeld tussen 1969 en 1973 en heeft sindsdien een stevige positie ingenomen. Oud en dus zeker niet afgeschreven. Sterker nog, C staat het hoogst hoogst in de lijst met meest gevraagde programmeertalen. Hoewel de populariteit de laatste jaren wat was afgenomen, nu dan weer op één. De invloed van C strekt ver; diverse jongere programmeertalen, zoals C++, Objective-C, Java, C# en PHP zijn sterk beïnvloed door de programmeertaal uit 1973.

De taal vereist een hoge mate van nauwkeurigheid; een C-programmeur moet precies weten wat hij doet. De grote voordelen van C zijn de snelheid en de vele verschillende toepassingen die gebruikt kunnen worden.

Verdeling programmeertalen

Je weet nu welke programmeertalen het meest gevraagd zijn in 2021. Ben je benieuwd hoe de verdeling er precies uit? Hieronder hebben we de verdeling opgenomen:

programmeertalen 2021

Opvallende stijgers en dalers in meest gevraagde programmeertalen in 2021

In de top 8 van meest gevraagde programmeertalen zijn in 2021 weinig écht opvallende veranderingen. Plaats 2 en 1 zijn omgedraaid, maar veel scheelt het niet. Wel opvallend in dat R, Groovy en Assembly language een flinke vlucht hebben genomen en ook MATLAB is een aantal plaatsen gestegen. Opvallende droppers in de totale lijst van meest gevraagde programmeertalen zijn Ruby, Swift, Objective-C, Delphi/Object Pascal, Classic Visual Basic en ook SQL is iets gezakt.

Wat brengt de toekomst van programmeertalen?

Een baan als ontwikkelaar is erg aantrekkelijk—de vraag is groot, het aanbod kleiner. Ook als jouw taal niet de meest gevraagde is, zijn er genoeg bedrijven die precies jouw specialisatie zoeken. En volgend jaar is het zeer waarschijnlijk weer anders, dus laat dat omscholen nog maar even achterwege.

Begin je net? Leer dan programmeren met één van deze gratis cursussen. Houd ondertussen ook de lijst met Most Wanted Programming Languages van TIOBE in de gaten!

 

Tags: , , , , , ,