De afgelopen jaren hebben verschillende nieuwe technologische ontwikkelingen een intrede gemaakt of zich van een andere kant laten zien. Van ChatGTP en unieke VR-belevingen tot een grote verschuiving naar duurzame technologie. Al deze veranderingen hebben een grote impact op de ICT-banenmarkt; bijvoorbeeld welke specialismen bedrijven precies in huis willen hebben en hoeveel mensen op de arbeidsmarkt dit bezitten. Denk daarbij ook aan de gevraagde programmeertalen.
Waar momenteel een grote vraag naar is? Dat lees je hieronder! Op basis van de afgelopen jaren en verwachte trends hebben we een overzicht gemaakt van de meest gevraagde programmeertalen van 2023.
Direct weten welke programmeertalen het meest gevraagd zijn in 2023?
Bekijk hieronder direct de top-8 met meest gevraagde programmeertalen in 2023. Klik op een programmeertaal en lees meer over de desbetreffende taal.
Verdeling meest gevraagde programmeertalen 2023
7. JavaScript
JavaScript blijft ook dit jaar steady met een 7e plek. Verwar JavaScript niet met Java. Java en JavaScript worden vaak als één en hetzelfde gezien door niet-programmeurs en dat is begrijpelijk maar niet terecht — JavaScript is namelijk een scripttaal. Waar Java gecompileerd wordt, wordt JavaScript direct geïnterpreteerd. Maar overeenkomsten zijn er wel degelijk; zeker in de syntaxis van beide programmeertalen vind je gelijkenissen.
“Java is to JavaScript as ham is to hamster.” – Jeremy Keith, web developer
JavaScript is bij uitstek geschikt voor het maken van interactieve webpagina’s. Door de blijvende vraag naar interactie op websites en de gebruiksvriendelijkheid van de taal, staat JavaScript nog steeds in de lijst.
Op zoek naar een baan als JavaScript developer? Kijk dan op onze website!
6. Visual Basic .NET
Visual Basic .NET blijft ook staan op de 6e plek. Visual Basic .NET (vaak afgekort als VB.Net) is een multi-paradigma objectgeoriënteerde taal, geïmplementeerd op het .NET Framework. In 2002 introduceerde Microsoft deze taal en sindsdien groeit de vraag naar Visual Basic .NET gestaag. Samen met C# wordt deze programmeertaal gebruikt voor het .NET framework (wat Microsoft ook ontwikkelde).
5. C#
Een bekende taal in deze lijst is C#; al jaren bemachtigt deze programmeertaal een plek in de top-8. Wanneer je aan C# denkt, denk je aan .NET. C# is namelijk de belangrijkste taal voor het .NET-framework. Dat de taal veel weg heeft van Java is geen toeval; in 2001 presenteerde Microsoft C# als tegenhanger van het populaire Java. Ook C# is objectgeoriënteerd en biedt developers de mogelijkheid om desktop-, server- en mobiele-applicaties te bouwen.
Vooral softwarebedrijven zijn regelmatig op zoek naar gespecialiseerde C#-ontwikkelaars. Ook bieden ze vaak uitdagende projecten waarin samen wordt gewerkt met specialisten in andere disciplines. Maar ook niet-softwarebedrijven hebben baat bij goede C#-ontwikkelaars.
4. C++
Als opvolger van de programmeertaal C lag de lat hoog voor C++. Het populaire C werd hiermee uitgebreid met klassen zodat C++ een — in tegenstelling tot zijn imperatieve voorganger — objectgeoriënteerde programmeertaal werd.
De veelzijdigheid van deze taal maakt ‘m zeer geschikt voor uiteenlopende doeleinden. Zo is het besturingssysteem Windows geschreven in C++ en worden grote 3D-games geschreven in deze programmeertaal.
C++ wordt over het algemeen wel gezien als vrij ingewikkelde taal. Het leren van deze programmeertaal vergt daarom ook veel tijd en aandacht, maar loont de moeite zeker. C++-ontwikkelaars vind je vaak bij bedrijven die software ontwikkelen. Ook zit er de laatste jaren een stijgende lijn in de vraag naar C++-specialisten bij bedrijven die niet actief zijn in de ICT-sector.
3. Java
Programmeertaal Java staat al jaren bovenaan deze lijst en stond eerder zelfs op nummer één. Daar is verandering in gekomen. Java is van de troon gestoten door Python. Als Java developer hoef je je nog steeds absoluut geen zorgen te maken over je baankansen. Deze zijn namelijk nog steeds heel positief, aangezien Java nog steeds één van de meest gebruikte programmeertalen van de wereld is.
Niet zo gek — Java is namelijk ontzettend veelzijdig en toepasbaar op elk platform. Zowel in het bouwen van web- en desktopapplicaties als het ontwikkelen van mobiele apps of embedded toepassingen. Java stelt niet teleur.
De vraag naar Javanen is nog steeds gigantisch, zowel nationaal als internationaal. Bedrijven in uiteenlopende sectoren zijn permanent op zoek naar gespecialiseerde Java developers. Daarnaast is de Java-community enorm. Dit betekent dat de populariteit de komende jaren waarschijnlijk geen vrije val zal maken.
2. C
C is net als Python een zeer stabiele factor in deze lijst. De taal is ontwikkeld tussen 1969 en 1973 en heeft sindsdien een stevige positie ingenomen. Oud en dus zeker niet afgeschreven. Sterker nog, C staat op een hoge positie in de lijst met meest gevraagde programmeertalen. Hoewel de populariteit de laatste jaren wat was afgenomen, staat deze taal nu toch weer op een 2e plek. De invloed van C strekt ver; diverse jongere programmeertalen, zoals C++, Objective-C, Java, C# en PHP zijn sterk beïnvloed door de programmeertaal uit 1973.
De taal vereist een hoge mate van nauwkeurigheid; een C-programmeur moet precies weten wat hij doet. De grote voordelen van C zijn de snelheid en de vele verschillende toepassingen die gebruikt kunnen worden.
1. Python
Op de 1e plek: Python. Dit is een van de meest gevraagde programmeertalen van 2023. Hoewel de naam het misschien niet doet vermoeden, is Python een programmeertaal met Nederlandse roots. In 1991 introduceerde de Nederlander Guido van Rossum Python en markeerde daarmee het begin van het succes van de taal. Inmiddels wordt de taal doorontwikkeld door de non-profitorganisatie Python Software Foundation (PSF). Python wordt gebruikt als scripttaal in besturingssystemen, als programmeertaal voor wiskundige en wetenschappelijke programma’s en bij de ontwikkeling van webapplicaties.
De populariteit van Python is niet alleen onder developers toegenomen, ook bedrijven zijn steeds vaker op zoek naar talenten die deze taal tot in de puntjes beheersen. Python is namelijk de voornaamste taal achter een aantal hele vette (nieuwe) technologieën. Machine learning, artificial intelligence, big data en robotics zijn in grote mate afhankelijk van deze programmeertaal. Om nog maar te zwijgen over de rol van Python in grootschalige cyber security-projecten.
Verdeling programmeertalen
Je weet nu welke programmeertalen het meest gevraagd zijn in 2023. Ben je benieuwd hoe de verdeling er precies uit? Hieronder hebben we de verdeling opgenomen:
Opvallende stijgers en dalers in meest gevraagde programmeertalen in 2023
In de top 8 van meest gevraagde programmeertalen zijn in 2023 weinig grote veranderingen. Opvallende droppers in de totale lijst van meest gevraagde programmeertalen zijn R, Ruby en Swift.
Wat brengt de toekomst van programmeertalen?
Een baan als ontwikkelaar is erg aantrekkelijk — de vraag is groot, het aanbod kleiner. Ook als jouw taal niet de meest gevraagde is, zijn er genoeg bedrijven die precies jouw specialisatie zoeken. En volgend jaar is het zeer waarschijnlijk weer anders, dus laat dat omscholen nog maar even achterwege.
Begin je net? Leer dan programmeren met één van deze gratis cursussen. Houd ondertussen ook de lijst met Most Wanted Programming Languages van TIOBE in de gaten!
Tags: C Programming, Go Programming, Java Programming, JavaScript, PHP, Programmeertalen, Python Programming