Drijfveren & Dromen & Dilemma’s — Welke baan past bij mij?

Welke baan past bij mij? Een baan is een inkomen. Natuurlijk. Het brengt brood op de plank. Maar vaak is het ook veel meer dan dat. Je werk is de plek waar je jezelf ontwikkelt, waar je bereikte doelen viert, je grenzen verlegt en leert te incasseren. En ook waar je betekenis kunt geven aan het leven van anderen, waar je leert wat belangrijk is voor jezelf, waar je sterke punten liggen & waar je gelukkig van wordt. Wat levert je werkplezier op? Welke baan past bij mijn persoonlijkheid en kwaliteiten? En wat is jouw intrinsieke motivatie? Welke persoonlijke drijfveren zijn voor jou belangrijk als het gaat om een baan? Breng ze in kaart en vind de baan én werkomgeving die bij je past.
Denk als Simon Sinek: Start with Why.

Direct je drijfveren kiezen? Bekijk deze 10 drijfveren op &Work.

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?Nieuwste vacatures:

Spuiter

SEW-EURODRIVE B.V., Rotterdam

Business Developer SaaS

Validators, Amsterdam

Controleleider Assurance

Stouten en Wijnen, Culemborg

Bekijk alle vacatures van &Work >

De betekenis van drijfveren

Wat zijn drijfveren eigenlijk? De letterlijke betekenis van het woord drijfveren is: iets dat je drijft. Een verklaring waarom je doet wat je doet. Wat je motiveert om ergens voor te kiezen, of om ergens voor te gaan; de achterliggende gedachte van je handelen.
Drijfveren zijn voor iedereen anders en kunnen ook tijdens je leven weer veranderen — beïnvloedbaar als ze zijn door de situatie waar je in zit, de dingen die je meemaakt, de vrienden die je hebt en keuzes die je maakt in je leven.
Een voorbeeld van een drijfveer is: later arts willen worden en daarom veel energie in je studie steken. Dat je arts wil worden, is dan jouw drijfveer. Dit motiveert jou om je studie serieus te nemen; het drijft je gedrag.

Drijfveren & werk

Drijfveren zijn ook belangrijk bij het vinden van werk. Een baan kun je kiezen omdat je op zoek bent naar uitdaging, creativiteit of een goed salaris bijvoorbeeld. Maar er zijn nog veel meer drijfveren. Jouw drijfveer voor die baan, de motivatie waarom je ervoor kiest, zijn dan jouw persoonlijke drijfveren. En waarom je die drijfveren belangrijk vindt, kan natuurlijk weer een andere reden hebben.
Goed verdienen kun je immers doen om je familie te ondersteunen, omdat je een dure hobby wilt kunnen betalen of omdat je graag in luxe leeft bijvoorbeeld.

Welke baan past bij mij? Ontdek je drijfveren!

Stap 1: Probeer voor jezelf eens te omschrijven wat je leuk vindt om te doen. Vind je het moeilijk om daar een antwoord op te geven? Denk dan eens terug aan je kindertijd. Was je bijvoorbeeld altijd met anderen of meer alleen aan het spelen? Hield je van schrijven of tekenen? Wilde je het liefst alles weten over geschiedenis? Wilde je altijd graag anderen helpen? Probeer bij jezelf te blijven en schrijf dan op wat past bij jou. (Tip: kom je er nog steeds niet uit? Vraag eens aan je ouders of goede vrienden wat jou karakteriseert.) Het kan je inzichten geven in waarom je dingen doet zoals je ze doet, waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt of welke (andere) richting mogelijk beter bij je past.
Stap 2: Bedenk nu wat op dit moment belangrijk voor jou is in je leven. Misschien wil je graag een bijdrage leveren aan een beter milieu? Wil je meer tijd aan je sociale leven kunnen besteden? Of heb je behoefte aan meer energie? Of wil je graag meer zekerheid of juist dynamiek? Waar ben je naar op zoek? Schrijf dat ook op.
Stap 3: Heb je al wat werkervaring opgebouwd? Ga eens na wat je op dit moment het leukste vindt in je werk en waar je tegenaan loopt. Wat wil je méér in je werk, en wat wil je graag minder?
Stap 3: Kun je de antwoorden uit stap 1 en 2 combineren in een baan? Fantastisch! Komt uit stap 3 dat je eigenlijk geen wensen hebt? Dan zit je helemaal goed. Is dat niet mogelijk? Mis je iets? Bedenk dan waar het schuurt. Als jouw baan niet (meer) aansluit bij je drijfveren, of als je iets doet waar je simpelweg niet gelukkig van wordt of wat niet bij je past… Pak dan eens alles bij elkaar wat je in de punten 1 t/m 3 hebt opgeschreven en kies je richting.
Stap 4: Bedenk tot slot wat je nodig hebt om dit te bereiken. Welke baan past bij mij?, mijn kwaliteiten, mijn wensen, mijn drijfveren past.

Onderzoek wat jouw medewerkers drijft

Als een bedrijf op zoek gaat naar nieuwe medewerkers om doelen mee te behalen, wordt vaak gezocht naar ‘een cv dat aansluit op een functie’. Niet zo verwonderlijk ook, dat is jarenlang de norm geweest. Maar mensen zijn meer dan een cv, meer dan een opsomming van cijfers en jaartallen. Mensen zijn een verzameling van ervaringen, aangeboren en aangeleerde interesses, van dromen, van normen en waarden, van emoties. Samengekomen in een bepaalde privésituatie.
Je zet geen cv aan het werk, je zet een mens aan het werk. En dat maakt een wezenlijk verschil, als jij als bedrijf (of als mens) bepaalde doelen wil behalen. Iemand die precies de kwaliteiten heeft die jij nodig hebt, maar zich juist een andere kant op wil ontwikkelen, zal niet bij je passen. Iemand die de juiste ervaring heeft, maar totaal niet tot zijn recht komt in jouw bedrijfscultuur, kan nooit opleveren wat jij had verwacht.

Mensen zijn meer dan een cv. Mensen zijn een verzameling van ervaringen, aangeboren en aangeleerde interesses, van dromen, van normen en waarden, van emoties.

Daarbij kun je kennis aanleren, maar al dat andere wat een mens karakteriseert, niet. Het is in elk geval veel minder makkelijk te beïnvloeden. Hetzelfde geldt voor je drijfveren – datgene waar je warm voor loopt, waar je van geniet, wat je stimuleert; je motivatie.
Luisteren naar je drijfveren is daarom enorm belangrijk bij het vinden van een baan, maar zeker ook bij het aantrekken van het juiste talent. Want een een baan die niet aansluit op iemands drijfveren, zal – waarschijnlijk – zonder werkplezier en zonder succes ingevuld worden. Dat helpt dus jou als werkgever ook niet verder.

Check jouw drijfveren bij &Work en houd ze bij de hand op je persoonlijke dashboard.

Wat zijn mijn drijfveren?

Ben je ongelooflijk creatief, word je enthousiast van het bedenken van nieuwe oplossingen en kun je je helemaal verliezen in het uitwerken van concepten? Dan is de kans best aanwezig dat je in een baan met weinig verrassingen, snel afhaakt. Maar dat hoeft natuurlijk niet! Jouw drijfveer voor een bepaalde baan kan dus iets heel anders zijn dan de drijfveren die je verder in je leven hanteert.
Zo spraken we laatst iemand die op zoek was naar een baan en die vertelde dat ze in haar vrije tijd graag kunst maakt. Niet zomaar wat tekeningetjes, maar geweldige werken waar zij weken mee bezig is. Ze heeft zelfs een kunstopleiding gevolgd die ze met vlag en wimpel heeft afgesloten. Een baan dus waar zij haar creativiteit in kwijt kan, waar ze niet teveel eentonig werk hoeft te doen en waar ze niet vast zit aan regels en protocollen. Zo dachten wij. Maar niets was minder waar.
Kunst blijkt namelijk haar creatieve uitlaatklep, maar zij wil er zeker niet haar werk van maken. En ook creativiteit zoekt ze helemaal niet in haar werk. Omdat ze het idee heeft dat ze een (te) groot verantwoordelijkheidsgevoel heeft, snel verdrinkt in mogelijkheden en niet bepaald stressbestendig is, heeft ze behoefte aan iets heel anders. Ze zoekt naar structuur en zekerheid. Ze wil juist graag begrenzing en simpele taken.
Dat van jezelf weten, kan je zoveel verder helpen bij het vinden van de juiste baan.
Ze heeft inmiddels werkplezier gevonden in een baan die precies past bij wat ze zocht. Maar die een ander niet snel bij haar zou hebben uitgezocht—zonder inzicht in haar drijfveren.

Je persoonlijke drijfveren voor het kiezen van een baan

Drijfveren hoeven dus niet noodzakelijkerwijs iets over je persoonlijkheid te zeggen. Zoek je nu een baan voor het salaris, kan dat ook betekenen dat je daar op dit moment in je privésituatie simpelweg behoefte aan hebt. Je drijfveren kunnen afhangen van je levenssituatie. Je ondersteunt je familie, je moet je studiekosten terugbetalen, er zijn onvoorziene kosten bijgekomen… het zijn allemaal redeneren die er de oorzaak van zouden kunnen zijn dat je drijfveer bij het vinden van een nieuwe baan bij dat hoge salaris ligt. Terwijl je misschien zelf ‘geld’ helemaal niet zo interessant vindt.

Meer weten over persoonlijke drijfveren? Check de &Work drijfverentest.

Welke baan past bij mij? Welke baan past bij mijn persoonlijkheid? Test jezelf en kom achter je drijfveren

Welke baan past bij mijn persoonlijkheid & kwaliteiten?

Zeker starters krijgen het vaak lastig in kaart: welke baan past bij mij? Sta eens stil bij waar je op dit moment behoefte aan hebt. Heb je het gevoel dat wat je doet niet voldoende betekenis heeft, heb je ontdekt dat je graag leiding wil geven of ben je toe aan meer zekerheid? Gebruik je inzichten bij het uitzoeken van welk werk bij je past.
Bij &Work hebben we onder meer de volgende drijfveren in kaart gebracht:

Creativiteit

Jij voelt je thuis in een omgeving waar je creatief kunt zijn en waar je collega’s houden van je kenmerkende ‘out-of-the-box-denken’. Je hebt een eindeloze verbeeldingskracht, je houdt van het uitwerken van een concept en je draagt graag nieuwe ideeën aan.

Betekenis

Een plek waar je het verschil kunt maken, dat is belangrijk voor je. Je bent sterk op zoek naar een diepere betekenis in je werk. Je wil er zijn voor anderen — dieren, mensen of natuur. Het uiteindelijke doel heiligt voor jou alle middelen.

Beloning

Jij hebt tastbare motivatie nodig om het onderste uit de kan te halen. Financiële motivatie. Je werkt heel hard om je doelen te bereiken en de beloning te claimen. Een omgeving die je aanmoedigt en aanspoort om die stap extra te zetten, in ruil voor erkenning en beloning, is ideaal voor je.

Energie

Is energie jouw drijfveer? Dan ben je altijd in beweging. Dit hoeft niet per se fysieke beweging te zijn. Ook een dynamisch takenpakket, veel interactie met anderen of lust naar het onbekende kan een pijler zijn.

Staan jouw drijfveren er niet bij? Bij &Work hebben we 10 drijfveren in kaart gebracht. Ontdek welke drijfveren bij je passen.

 

De drijfverentest

Hoe kom je erachter wat jouw drijfveren zijn? Een drijfverentest kan bestaan uit verschillende stellingen zoals: ‘Sociale status vind ik belangrijk’, ‘Een hoge levensstandaard vind ik aantrekkelijk’ of ‘Ik wil graag zelf mijn agenda bepalen’.
Na het kiezen van stellingen als deze, komt hier een omschrijving uit met jouw belangrijkste drijfveren. Bedenk daarbij dat het niet wil zeggen dat andere drijfveren helemaal geen invloed hebben op je keuze voor een baan. Maar doorgaans zijn er ongeveer 3 drijfveren die eruit springen waar jij een nieuwe baan op kunt afstemmen.

De drijfverentest overslaan en direct weten welk type jij bent? Check je drijfveren.

Werkplezier & werksuccessen

Dus welke baan past bij mij? Als je je drijfveren kent en dit mee laat wegen bij het zoeken naar een nieuwe baan, kun je daar je werkplezier en je werksuccessen enorm mee beïnvloeden. Omdat je na hebt gedacht over het doel van je baan, over het waarom, levert het voldoening op als je dit ook terugziet in je werk. Je hebt helder waar je het voor doet.
Dat levert niet alleen meer werkplezier op, maar vervolgens ook meer succes. Meer werkplezier en meer succes betekent ook dat je lekkerder in je vel zit, en je ruimte hebt om verder te ontwikkelen.
Dus…op zoek naar een nieuwe baan? Start with Why!

Tags: ,
Plaats je vacatures op &Work

Direct talent vinden?

Wil jij direct het juiste talent voor jouw bedrijf vinden? Plaats je vacature op &Work en we nemen contact met je op.

Vacature plaatsen