Werken in het buitenland: Hoe vind je de leukste internationale ICT-banen?

Carrière buitenland

Wil jij letterlijk je grenzen verleggen en ontdekken waar jouw carrièrekansen op internationaal niveau liggen? Veel ICT’ers dromen van een ict-baan in het buitenland, en bezitten zeker de kwaliteiten om van meerwaarde te zijn voor menig bedrijf in het buitenland. Maar de eerste stap naar deze baan buiten onze landsgrenzen blijkt toch voor velen een obstakel. Samen met ons kun je deze eerste horde nemen en een glansrijke carrière tegemoet gaan! 

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?Nieuwste vacatures:

Senior tax manager

CROP accountants & adviseurs, Hoofddorp

Java software developer

IT topdogs, Amsterdam

Allround beveiligingsmonteur

HAK Beveiliging, Strijen

Bekijk alle vacatures van &Work >

Een Nederlands opstapje

Een tamelijk veilige stap om aan de slag te gaan in een internationale omgeving is een baan vinden bij een Nederlands bedrijf, met vestigingen of klanten in het buitenland. Als dit je aanpak wordt, moet je wel solliciteren op een functie waarbij projecten op locatie deel uitmaken van het takenpakket. Denk bijvoorbeeld aan een functie als IT supportmedewerker, waarbij je op locatie assistentie biedt bij het uitvoeren en implementeren van diensten en producten.
Dit houdt in de praktijk vaak in dat je vier of vijf dagen in de week werkt op locatie in voornamelijk België, Duitsland of Luxemburg, en de weekenden thuis doorbrengt. Een semi-internationale baan dus.
Wanneer je een stapje verdergaat kom je terecht bij een Nederlands detacheringsbureau met banden in het buitenland. Dit betekent dat jij, als IT-professional, op diverse projecten gezet kan worden waar je minimaal een aantal maanden aan werkt. Deze projecten kun je dus ook in het buitenland verwachten. Nederlandse IT’ers worden over het algemeen op waarde geschat en zijn daarom in trek bij internationale bedrijven.
Carrière buitenland

Voorbij de Europese grenzen

De smaak te pakken? Of ben je de durfal die gewoon in één keer deze stap zet? Bij een bedrijf aan de slag gaan met vestigingen buiten Europa is niet makkelijk. Veel expertise en gigantische concurrentie van specialisten uit India of China is vaak de realiteit op de internationale arbeidsmarkt. Dit betekent echter niet dat jij geen kans maakt.
Je moet gewoon weten waar je moet zoeken.
Zonder internationale connecties is het vaak lastig om je cv onder de aandacht te brengen bij bedrijven in het buitenland. Er bestaan echter websites waar jij je cv kunt achterlaten, én op relevante internationale vacatures kunt reageren.
Overseasjobs geeft je bijvoorbeeld een overzicht van functies bij bedrijven in het buitenland, waar Engels de voertaal is en waar deze functies door non-native speakers vervuld kunnen worden. Zorg dus dat je Engels op peil is!
Je kunt natuurlijk ook denken aan een baan bij een internationale organisatie als de Verenigde Naties (VN). Hier zijn ze namelijk continu op zoek naar de beste professionals. Global Careers Fair is gericht op het aantrekken van specialisten, uit alle windstreken en in alle disciplines, die aan de slag willen bij de VN.
Concurrentie toch te sterk?
Op werkeninhetbuitenland vind je vacatures die specifiek gericht zijn op het vinden van Nederlandse specialisten. Veel buitenlandse bedrijven erkennen het hoge opleidingsniveau in Nederland, en willen hier graag gebruik van maken.

Are you ready for the job?

Om de kans te vergroten dat jouw reactie op een vacature bij een internationaal bedrijf beantwoord wordt is het belangrijk om in te spelen op de cultuur van het internationale bedrijfsleven. Een goed cv, geschreven in correct Engels, is de eerste stap naar die baan in het buitenland.
Als ICT’er ben je veelal in het voordeel in vergelijking met andere disciplines wat betreft de taalbarrière – een groot deel van deze sector handelt namelijk al naar de internationale maatstaven en communiceert in het Engels.
Zorg er daarom ook voor dat je motivatie en sollicitatiebrief in het Engels zijn geschreven, en geen fouten bevatten.
Carrière buitenland

Personal branding als wapen

Het sollicitatieproces ziet er waarschijnlijk ook anders uit dan je gewend bent. Langskomen voor een gesprek wordt lastig wanneer jij in Nederland zit, en je toekomstige werkgever in Qatar. Videosollicitaties worden daarom veelal gebruikt in organisaties die veel professionals uit het buitenland halen.
Laat zien dat jíj de professional bent die zij zoeken. Presenteer jezelf als ‘international big shot’, die, met ervaring en gedegen kennis, innovatie en ontwikkeling naar het bedrijf brengt.
Werken in het buitenland is een flinke stap. Overweeg je keuze goed en overhaast het proces niet. Op die manier weet je waar je aan begint, en kun je er maximaal van genieten!

Tags: ,