Even voorstellen: 6 van ’s werelds beste programmeurs

Developers

Als developer heb je in je omgeving hopelijk mensen waar je van kunt leren. Op je werk, maar misschien ook wel in je vriendenkring. Getalenteerde programmeurs zijn er genoeg, ook in Nederland. Maar je hebt ook uitzonderlijke gevallen. Programmeurs die iets bijzonders hebben of opzienbarende resultaten neerzetten. We stellen graag 6 developers aan je voor die je om verschillende redenen zou moeten kennen.

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?Nieuwste vacatures:

Frontend Software Engineer

Infinwebs, Asse

SAP MM consultant

IDinIT, ‘s-hertogenbosch

Agile .NET Developer

Onetowin, Gent

Bekijk alle vacatures van &Work >

1. Gennady Korotkevich

Nationaliteit: Wit-Russisch
Leeftijd: 22 jaar (geboren in 1994)
Gennady Korotkevich was nog maar 11 jaar oud toen hij deelnam aan de International Olympiad in Informatics (IOI). De IOI is een programmeerwedstrijd voor competitieve middelbare scholieren. Korotkevich was de jongste deelnemer ooit.
Korotkevich’ prijzenkast is inmiddels flink uitgebouwd. In 2013 én 2015 was hij onderdeel van het winnende team bij de ACM International Collegiate Programming Contest. In het tussenliggende jaar won hij de Facebook Hacker Cup.
Op dit moment is Korotkevich de nummer 1 op de ranglijst van Codeforces (nickname: Tourist). Bovendien werd hij lang als beste algoritmeprogrammeur gerankt door Topcoder – ondertussen is hij hier afgelost door Petr Mitrichev (zie nummer 6 op deze lijst).

2. Jeff Dean

Nationaliteit: Amerikaans
Leeftijd: 49 jaar (geboren in 1968)
Jeff Dean is het meesterbrein achter Googles search indexing. Hij leverde een grote bijdrage aan het ontwerpen en implementeren van een aantal essentiële systemen bij Google. Hij werkte onder
meer mee aan:

 • Website crawling
 • Website indexatie
 • AdSense
 • MapReduce
 • Bigtable
 • Spanner

Doug Edwards, de eerste directeur Marketing en Brand Management bij Google, had dit te zeggen over Jeff Dean:

“Jeff pumped out elegant code like a champagne fountain at a wedding. It seemed to pour from him effortlessly in endless streams that flowed together to form sparkling programs that did remarkable things.”

3. John Carmack

Nationaliteit: Amerikaans
Leeftijd: 46 jaar (geboren in 1970)
John Carmack is mede-oprichter van id Software. Hier creëerde hij een aantal legendarische first-person-shooters. Hij maakte onder meer Wolfenstein 3D, Doom en Quake. De kans is groot dat ook jij heel wat uurtjes besteed hebt aan het spelen van in elk geval één van deze games.
Carmack mag gerust een pionier genoemd worden. Hij ontwikkelde enkele revolutionaire grafische technieken, die de gamewereld veranderden. Denk hierbij aan:

 • Adaptive tile refresh
 • Binary space partitioning
 • Surface caching

Carmacks indrukwekkende staat van dienst leidde in 2001 tot zijn opname in de Hall of Fame van de Academy of Interactive Arts and Sciences. Daarnaast kreeg Carmack in 2010 de lifetime achievement award tijdens de Game Developers Choice Awards. Momenteel is hij CTO bij VR-ontwikkelaar Oculus.
Carmack programmeert niet alleen omdat hij het goed kan, maar ook omdat hij het leuk vindt. Hij deelt zijn kennis graag met andere programmeurs:

“Programming is not a zero-sum game. Teaching something to a fellow programmer doesn’t take it away from you. I’m happy to share what I can, because I’m in it for the love of programming.”

4. Richard Stallman

Nationaliteit: Amerikaans
Leeftijd: 64 jaar (geboren in 1953)
Richard Matthew Stallman, vaak ‘rms’ genoemd, is de oprichter van het GNU Project. Hij creëerde een aantal essentiële tools, waaronder:

 • Emacs
 • GCC
 • GDB
 • GNU Make

Daarnaast is Stallman buitengewoon actief voorvechter van free software: software die gebruikers de vrijheid geeft om het te gebruiken, bestuderen, verspreiden en bewerken. Stallman richtte met dit doel de Free Software Foundation op.
Stallman heeft een bijzondere visie op programmeren:

“If programmers deserve to be rewarded for creating innovative programs, by the same token they deserve to be punished if they restrict the use of these programs.”

5. Petr Mitrichev

Nationaliteit: Russisch
Leeftijd: 32 jaar (geboren in 1985)
Petr Mitrichev (‘Petr’ voor vrienden en online) is een bijzondere jongen. Als competitive programmer kent hij nauwelijks zijn gelijke. Hij won als tiener twee keer goud tijdens de IOI (in 2000 en 2002). In 2006 won hij de Google Code Jam. Bovendien is hij drievoudig kampioen van de TopCoder Open Algorithm Competition – Michichev is de onbetwiste nummer 1 algoritmeprogrammeur.
Als je dacht dat Petr’s prijzenkast daarmee wel vol was – niet bepaald. Hij won bijvoorbeeld ook twee keer de Facebook Hacker Cup (in 2011 en 2013). We hebben hier niet genoeg ruimte om de volledige lijst met zijn prestaties te laten zien.

6. Anders Hejlsberg

Nationaliteit: Deens
Leeftijd: 56 jaar (geboren in 1960)
Anders Hejlsberg creëerde verschillende veelgebruikte programmeertalen en ontwikkeltools. Hij was de grote man achter Turbo Pascal, één van de populairste Pascal-compilers. Hij verwierf hier faam mee omdat het op dat moment de eerste geïntegreerde ontwikkelomgeving was.
Ook in de ontwikkeling van Delphi, de opvolger van Turbo Pascal, had Hejlsberg een grote hand. Nadat hij in dienst trad van Microsoft werd Hejlsberg hier benoemd tot Distinguished Engineer en Technical Fellow. Hij is sinds 2000 lead architect van het team dat de programmeertaal C# ontwikkelt.

Tags: , ,