Zes levensverrijkende voordelen van een entrepreneurial benadering binnen het fiscale veld. Waarom zijn ze zo waardevol en wat maakt Scribes Tax Lawyers uniek binnen dit kader?

Duik in de wereld van Scribes Tax Lawyers en ontdek de waardevolle voordelen van een ondernemersmentaliteit binnen de fiscale adviespraktijk. Gunar Gijsbrechts, oprichter van Scribes, onthult niet alleen de voordelen voor cliënten en medewerkers van deze benadering, maar werpt ook licht op wat Scribes onderscheidend maakt in dit boeiende landschap. 

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?Nieuwste vacatures:

Junior Sales Consultant

&Work, Amsterdam

Medior .NET Developer

TENERGY, Moordrecht

Assistent Accountant

Soleil Solutions, Utrecht

Bekijk alle vacatures van &Work >

Kun je iets vertellen over de ontstaansgeschiedenis van Scribes?

Na afronding van mijn studie fiscaal recht in Tilburg heb ik een brede opleiding genoten bij de fiscale adviesafdelingen bij middelgrote kantoren. Een pad dat uiteindelijk leidde naar Amsterdam. Daar kwam ik onder andere in aanraking met de M&A-praktijk. De complexiteit van deze processen, met hun behoefte aan fiscaal juridische en strategische deskundigheid, trok mijn aandacht. 

Deze setting en de samenwerking met collega’s en andere disciplines zoals bijvoorbeeld de advocatuur, gaf me niet alleen voldoening maar was ook de start van het opbouwen van een eigen praktijk. Tijdens deze fase begon ik ook na te denken over de koers van het kantoor waarin ik actief was. Gaandeweg kwam ik tot de conclusie dat ik graag een zeer actieve rol binnen een kantoor wilde vervullen. Verder dan alleen de inhoudelijke kant van de praktijk. In de  meeste grote kantoren is dit echter niet gebruikelijk. Veelal is het het dagelijks bestuur dat de lijnen uitzet en ik merkte dat dit op den duur teveel begon te knellen. Uiteindelijke zette ik de stap om een eigen fiscale praktijk te starten waarin alle mogelijkheden openliggen, waarin ik mijn betrokkenheid onbegrensd kan uiten, een eigen cliëntenportefeuille kan opbouwen en met gelijkgestemden kan samenwerken en koers kan bepalen. 

Hoe heb je dat aangepakt en op welke dienstverlening richten jullie je nu vooral?

Voor de daadwerkelijke start van Scribes Tax Lawyers heb ik met diverse relaties gesproken. Met name de vraag waarmee een fiscaal advieskantoor zich onderscheidt, leverde waardevolle feedback op. Vervolgstap was de activering van mijn netwerk, hetgeen na de initiële start van Scribes een continu proces van uitbreiding is geworden.  

Scribes is een boutiquekantoor en levert fiscale advies- als aangiftediensten met een sterke focus op ondernemingen, investeerders en private clients actief in binnen- en buitenland. We  concentreren ons voornamelijk op vennootschaps- en inkomstenbelasting maar het scala aan fiscale dienstverlening is breder. Denk daarbij aan loonheffingen, btw/  overdrachtsbelasting, transfer pricing en schenk- en erfbelasting. Onze cliënten zijn onder andere actief in sectoren zoals financiële dienstverlening, softwareontwikkeling, life sciences  & healthcare of investeerders bijvoorbeeld in vastgoed en/of ondernemingen. Onze focus  voor zakelijke cliënten ligt primair in het mid-market segment met een duidelijke groeiambitie.  Die ambitie kan zowel organisch als door overnames worden gerealiseerd. 

Onze cliënten zijn onder andere actief in sectoren zoals financiële dienstverlening, softwareontwikkeling, life sciences  & healthcare of investeerders bijvoorbeeld in vastgoed en/of ondernemingen.

Waarin onderscheidt Scribes zich van andere fiscale dienstverleners?

Bij Scribes gaat onze betrokkenheid verder dan slechts adviseren; het betekent een stap verder denken. In complexe trajecten zoals een herstructurering of overname nemen we de lead op fiscaliteit, houden na zo’n traject de vinger aan de pols en assisteren ook na  afronding van het traject bij implementatievraagstukken. Onze benadering gaat daarin duidelijk verder. We manifesteren ons op die momenten niet uitsluitend als adviseur, maar  hebben in een breder perspectief oog voor aspecten gerelateerd aan de onderneming/ ondernemerschap. 

We dragen verantwoordelijkheid in de breedste zin van het woord. Ook als het gaat om het  inschakelen van en de coördinatie met andere experts; we vormen slagvaardige teams om toegevoegde waarde te realiseren voor onze cliënten. We schakelen dus graag als partners in het succes van onze klanten, waarbij we niet schuwen om ‘the extra mile’ te gaan.  

Dat ondernemerschap tonen jullie naar cliënten, maar is ook kenmerkend voor jullie eigen manier van werken. Welke voordelen levert dit op?

Bij Scribes tonen we ondernemerschap niet alleen aan onze cliënten, maar het is inderdaad ook kenmerkend voor onze eigen werkwijze. En dat brengt een scala aan voordelen met zich mee, waaronder: 

  1. Intrinsieke betrokkenheid  

Scribes kenmerkt zich door een diepgewortelde betrokkenheid. Het is meer dan slechts verantwoordelijkheid nemen, het biedt de ruimte om creatief te floreren. Hier heb je de vrijheid om innovatieve benaderingen te verkennen, nieuwe markten te ontdekken en out-of-the-box oplossingen aan te dragen. We moedigen een frisse manier van denken aan. Het enthousiasme groeit als we bestaande patronen uitdagen en zoeken naar  maatwerkoplossingen. We willen niet stilstaan in vastgeroeste denkwijzen, maar continu het  bestaande toetsen. 

  1. Vrijheid om de koers te bepalen 

Scribes viert binnenkort haar zesjarig bestaan en wil breken met de beperkingen die soms gepaard gaan met het idee dat je moet meevaren op bestaande werkwijzen binnen het fiscale domein. Wij doen het anders. We moedigen medewerkers aan om input te leveren over de koers van de praktijk en werken nauw samen om deze doelstellingen te realiseren. Medewerkers ervaren daardoor veel vrijheid en krijgen sneller verantwoordelijkheid. Dit leidt tot zowel inhoudelijke als persoonlijke ontwikkeling van collega’s. Initiatieven en ideeën hebben directe invloed op de richting die Scribes inslaat. Hier geven we niet alleen vorm aan de toekomst; we creëren deze gezamenlijk. 

  1. Flexibiliteit en werk- privébalans 

In de wereld van Scribes Tax Lawyers is flexibiliteit niet alleen een luxe, maar een noodzaak. Door het ad-hoc karakter van fiscale advisering is het lastig van tevoren in detail te plannen. Snel schakelen met cliënten en stakeholders houdt het voor mij dynamisch, net als het verschil tussen de verschillende cliënttypen. Privé en zakelijk liggen hier dichter bij elkaar. We willen niet alleen een team zijn dat koffie deelt op kantoor, maar streven naar een hechte  groep waarin je meer deelt dan alleen dat. In deze omgeving stimuleren we authenticiteit; jezelf kunnen zijn is hier de norm. Dit principe straalt ook uit naar onze cliënten. We worden regelmatig benaderd om niet alleen mee te denken over belangrijke zakelijke stappen, met enige regelmaat fungeren we ook daarbuiten als klankbord. Op deze manier zijn we in feite  vertrouwenspersoon.

  1. Diepgaande persoonlijke ontwikkeling

Ondernemerschap is meer dan een reis van zakelijke groei. Het is een ontdekkingsreis naar persoonlijke ontwikkeling en gaat verder dan het verdiepen van kennis. Het draait bijvoorbeeld ook om het aanscherpen van soft skills, het uitbreiden van je netwerk en het ontwikkelen van leiderschapskwaliteiten. Bij grote kantoren zie je vaak dat deze persoonlijke  ontwikkeling mede afhangt van de bestaande structuren binnen die organisatie en de groei van een netwerk, vanwege bekendheid van het kantoor in de markt, naar de achtergrond verdwijnt. Zelf heb ik altijd aandacht en veel voldoening gehaald uit de bloei van mijn netwerk. Daar pluk ik nu de vruchten van. Deze benadering gaat verder dan alleen commerciële of fiscaal inhoudelijke kansen en risico’s signaleren. Ik haal voldoening uit het samenbrengen van relaties die mogelijk iets voor elkaar kunnen betekenen. We gaan verder als het gaat om betrokkenheid bij cliënten wat tot verdieping van de relatie leidt en bijdraagt aan de ontwikkeling van collega’s. 

  1. Samenwerking en netwerkmogelijkheden 

In onze wekelijkse interacties met cliënten, relaties en andere dienstverleners gaan we  verder dan simpelweg communiceren. We wisselen diensten uit en brengen mensen samen  omdat we geloven in deze aanpak van het creëren van toegevoegde waarde en langdurige samenwerkingen. Zo organiseren we regelmatig evenementen en webinars over actuele  thema’s maar ook om relaties en collega’s over en weer te introduceren. 

  1. Avontuur & innovatie 

Bij Scribes Tax Lawyers is ondernemersmentaliteit in het kantoor ingebed. Samen doorontwikkelen, zowel op individueel als collectief niveau, maakt ons werk ontzettend  interessant en uitdagend. Hier ben je in het gehele traject betrokken, van acquisitie tot  advisering en implementatievraagstukken. De fiscale thema’s die bij onze cliënten spelen, zijn vergelijkbaar met die van de grotere  kantoren. Daarom hechten we veel waarde aan een hoog kennisniveau en streven we ernaar de verschuivingen in ons vakgebied met scherp inzicht te benaderen. Daarom zoeken we doorlopend naar fiscalisten die bereid zijn te blijven investeren in zichzelf. Proactiviteit is essentieel voor  zowel persoonlijke als professionele groei. En omdat we een boetiquekantoor zijn, is ook de betrokkenheid bij cliënten groot. 

Op het gebied van innovatie zien we duidelijk de mogelijkheden die nieuwe ontwikkelingen met zich meebrengen. Denk daarbij aan AI waarbij generieke informatie over fiscale wet- en  regelgeving veel toegankelijker is geworden We herkennen niet alleen de toegevoegde waarde van deze ontwikkelingen, maar begrijpen ook dat ze ons werkveld transformeren.  Nuancering en interpretatie van alsmaar technisch wordende fiscale wetgeving, maken het verschil voor onze cliënten en dragen bij aan de dynamiek van de dagelijkse praktijk.  

“Kennis is makkelijker te vinden, maar fiscale wet- en regelgeving wordt  alsmaar technischer zodat interpretatie en nuancering daarvan het verschil  maakt.” 

Enthousiast geworden? 

Scribes heeft de ambitie om in de komende jaren uit te groeien tot een middelgroot kantoor, waarbij kwaliteit en serviceniveau van de dienstverlening centraal staan. Daarbij is veel ruimte voor zowel vaktechnische als persoonlijke ontwikkeling. 

Op dit moment zijn er interessante mogelijkheden binnen het team. Zo staat er een vacature voor Senior Tax  Associate en een vacature voor Tax Compliance Specialist uit. Als jij het enthousiasme voor ondernemerschap met hen deelt en graag gezamenlijk die stip op de horizon wil zetten, solliciteer dan in een paar klikken via de website of neem contact op met onze Tax & Legal consultant Egan Drakoulas.

Tags: , ,