Ben je een natuurtalent in het hopeloos verknallen van je sollicitatiegesprek? Dan is de kans groot dat jij een aantal van onze onderstaande ‘non-tips’ herkent. Als je de volgende keer meer succes wil boeken, lees ons rijtje dan nog eens door. Dit zijn namelijk precies de ingrediënten voor een keiharde afwijzing. Wil je de baan wél graag hebben, doe dit dan dus vooral níet.
1 Direct over je salaris beginnen
Het is de bedoeling dat jij jezélf verkoopt. Als je direct over het salaris begint, focus je juist op wat het bedrijf jou te bieden heeft in plaats van andersom. Wacht daarom zo lang mogelijk met de salarisonderhandeling. Zorg er liever voor dat je jouw potentiële nieuwe baas laat zien dat je aan méér denkt dan alleen jouw bankrekening. Zoom bijvoorbeeld in op de functieomschrijving, de bedrijfscultuur et cetera. Het compleet vergeten, is ook niet de bedoeling; zorg er natuurlijk wel voor dat je aan het eind van de rit weet wat je kunt verwachten.
2 Eisen stellen over het moment van besluitvorming
Natuurlijk wil je het liefst zo snel mogelijk weten hoe de vlag erbij hangt. Ben je aangenomen of niet, zijn er nog meer mensen die op gesprek gaan komen en hoeveel tijd hebben ze nodig voor een beslissing? Allemaal heel logische vragen, maar als je hier heel moeilijk over gaat doen, kom je al snel wanhopig en gefrustreerd over. Enthousiast en zelfverzekerd overkomen, dat is natuurlijk prima. Kies dus de gulden middenweg en informeer beleefd of er al bekend is wanneer je meer kan horen en vraag eventueel om een contactpersoon.
3 Vragen wat voor bedrijf het eigenlijk is
Natuurlijk kun je best wel gerichte en specifieke vragen stellen, maar doe wel je huiswerk. Online kun je altijd wel genoeg aanknopingspunten vinden om een redelijke inschatting te maken van wat het bedrijf precies doet. Laat dus juist direct zien wat je allemaal al weet en hebt opgezocht; daar scoor je namelijk punten mee. En wil je het helemaal goed doen? Koppel er dan direct jouw vaardigheden en werkverleden aan. Misschien weet je ook van tevoren al wel met wie je het gesprek zal voeren. Doe dan ook vooral wat research naar deze persoon en kijk hoe je kunt zoeken naar een ‘klik’. Dan verloopt je gesprek gegarandeerd veel prettiger.
4. Naar promoties vragen
Hartstikke mooi als je graag wilt doorgroeien binnen een bedrijf, maar vraag niet direct tijdens je sollicitatiegesprek naar promoties. Er zal getwijfeld gaan worden aan je motieven. Zorg eerst maar eens dat je de baan krijgt en dan kun je daarna altijd nog gaan kijken naar manieren om hogerop te komen. Voorzichtig informeren om te laten zien dat je ambities hebt, hoeft niet verkeerd te zijn. Maar pas ontzettend op dat er geen rode vlaggen gaan wapperen aan de andere kant van de tafel.
5 Basismanieren vergeten
Onthoud hoe je moeder je heeft opgevoed. Geef netjes een hand, kijk mensen in de ogen aan, bedank voor de tijd die voor je is genomen en vertel dat je het een prettig gesprek hebt gevonden. Overdrijf het niet, maar wees wel een gentleman. Niemand wordt enthousiast van een hork.
6 Verwachten dat jouw gesprekspartner jouw cv uit zijn hoofd kent
Natuurlijk is jouw cv gelezen, anders was je niet uitgenodigd voor een gesprek. Maar het zou heel goed kunnen dat degene met wie je het gesprek hebt een hele reeks aan sollicitanten ziet op een dag. Het is daarom altijd verstandig om nog een geprinte versie mee te nemen en in het gesprek jouw werkverleden nog wat toe te lichten.
7 Excentriek gekleed gaan
Denk na over wat je aan gaat trekken. Ook al is het een informeel bedrijf en heb je het gevoel dat je prima jouw discopakje aan kan trekken: wacht er nog even mee. Kleed je netjes en presenteer jezelf als een verzorgde en fatsoenlijke medewerker. Dan zit je altijd safe.
8 Onvoorbereid het gesprek beginnen
Een spontaan verhaal is veel leuker om naar te luisteren dan een ingestudeerd riedeltje. Maar ga er maar vanuit dat je het op volledig improviseren niet gaat redden. Zorg dus dat het spontaan klínkt, maar ingestudeerd ís. Denk van tevoren goed na over wat je wil vertellen, ga na welke mogelijke vragen er gaan komen en stel een elevator pitch op.
9 Te laat komen
Er bestaat absoluut niet zo iets als ‘fashionably late’ als het gaat om een sollicitatiegesprek. Kom op tijd en liever: iets te vroeg. Dan heb je nog mooi de tijd om je haar nog aan een laatste check te onderwerpen (ook geen hagelslag meer tussen je tanden?), de ruimte in je op te nemen en met de receptioniste te kletsen. Houd er dus rekening mee dat je in de file kan komen te staan, dat je mogelijk een parkeerplek moet zoeken of dat het gebouw moeilijker te vinden is dan je dacht. Heb je aan alle mogelijke scenario’s gedacht en ben je 2 uur te vroeg? Dan kun je altijd nog een kopje koffie gaan drinken om de hoek.
10 Antwoorden met alleen een ja of nee
Je hebt je vragen voorbereid, toch? Dan geef je dus niet alleen antwoord met slechts ja of nee. Het komt onprofessioneel en niet erg intelligent over. Zie een vraag juist als een kans om iets te zeggen over wat je gedaan hebt en wat je kan. En hoe meer je kunt vertellen, hoe meer controle je bovendien hebt over het gesprek. Maar houd het wel binnen de perken, je gesprekspartner moet er nog wel tussen kunnen komen natuurlijk. Vergeet je deze 10 don’ts, kun je ervan uitgaan dat de baan aan je neus voorbij zal gaan. En natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je echt niet moet doen. Oversharing bijvoorbeeld. Of onbeleefd, te grappig of ongeïnteresseerd zijn. Je telefoon aan laten staan of veel erger nog: tussendoor een sms’je lezen. Kortom: mocht je bij een van deze bedrijven willen werken, better come prepared.