Wanneer jij ergens solliciteert is het gebruikelijk dat je een cv en een goede motivatiebrief naar het bedrijf stuurt. Je cv is eigenlijk vooral een overzicht van wat jij als developer allemaal kan en gedaan hebt. In je motivatiebrieven ga je vervolgens in op waarom jij bij dit bedrijf solliciteert en waarom jij denkt de juiste kandidaat te zijn. Maar hoe schrijf je nou zo’n brief? Wij hebben 10 do’s & don’ts voor je op een rijtje gezet.
5 x Do’s voor goede motivatiebrieven schrijven
1. Richt je op het bedrijf, niet alleen op jezelf
Natuurlijk wil je in je brief aantonen waarom jij een goede kandidaat bent. Dit kan je het beste doen door ook in te gaan op kenmerken van de vacature of van het bedrijf zelf. Geef dus niet alleen een opsomming van je skills, maar benoem welke skills die jij bezit goed zouden passen bij de werkzaamheden die zij van je vragen.
2. Maak je brief persoonlijk
Op internet kun je talloze voorbeelden vinden van hoe een goede motivatiebrief eruit hoort te zien. Vaak staan hierbij ook de meest gebruikte openingszinnen en typische afsluiters. Het is natuurlijk prima om gebruik te maken van deze voorbeelden. Maar het is nog leuker als jij zelf met originele tekst komt. Probeer met je schrijftaal in de buurt te blijven van je hoe je echt praat en durf ook af en toe een grapje te maken. Een voorbeeld van iemand die wel een heel persoonlijke sollicitatiebrief stuurde vind je hier.
3. Geef voorbeelden
Als je in je brief beschrijft welke vaardigheden jij allemaal bezit, geef hierbij dan ook een voorbeeld van momenten of werkzaamheden waarin deze skills naar voren komen. Vertel dus niet alleen dat jij goed bent in leidinggeven, maar licht dit toe door bijvoorbeeld te vermelden dat jij altijd de dagelijkse Scrum leidt. Of verwijs, wanneer jij noemt dat je oog hebt voor design, met een linkje naar een van jouw ontwerpen of websites waaruit dit blijkt.
4. Gebruik actieve zinnen
Een brief leest makkelijker en wordt persoonlijker als jij op een actieve manier over jezelf schrijft. In plaats van “werken met PHP is tijdens mijn stage veel voorgekomen”, kun je beter schrijven “ik heb tijdens mijn stage veel met PHP gewerkt”. Op deze manier komt het meer naar voren dat je er zelf voor gekozen hebt om iets te doen of leren, en niet alsof het je simpelweg overkomen is.
5. Vermeld je adresgegevens
In een ouderwetse brief was het gebruikelijk om in de opmaak direct bovenaan je adresgegevens te noemen. In een motivatiebrief per e-mail kan dit nog wel eens vergeten worden, omdat je verwacht dat je een mail terug zal krijgen. Toch is het ook hierin van belang dat je je adresgegevens noemt. Ten eerste omdat dit er zakelijk uitziet. Daarnaast is het ook handig voor de werkgever om direct te kunnen zien waar je vandaan komt, zonder dat eerst zelf te moeten opzoeken.
5 x Don’ts voor goede motivatiebrieven schrijven
1. Kopieer niet je cv
Je stuurt zowel je cv als je goede motivatiebrief naar de werkgever, dus het is niet handig als deze dan exact op elkaar lijken. Maak van je motivatiebrief niet een opsomming van de vaardigheden die je ook al in je cv noemt, maar gebruik je brief echt om je vaardigheden toe te lichten. Probeer hierbij ook niet alle vaardigheden die op je cv staan bij langs te gaan, maar licht er een paar uit waarvan jij denkt dat die het beste bij het bedrijf passen.
2. Wees niet te bescheiden maar ook zeker niet te arrogant
Het is behoorlijk lastig om lovend over jezelf te spreken. Toch mag je in je motivatiebrieven best een aantal zaken noemen waar jij trots op bent, of waarvan jij vindt dat ze laten zien hoe goed jij bepaalde vaardigheden beheerst. Doe je dit niet of te weinig, dan ben je sowieso niet heel interessant voor het bedrijf. Pas wel op natuurlijk dat je ook niet al te arrogant overkomt. Het is goed om te laten zien wat je kan, maar het komt ook professioneel over als je aangeeft dat je nog niet alles even goed kan en dat je bereid bent om nog het een en ander bij te leren.
3. Niet te lang
Je wil natuurlijk zoveel mogelijk zaken bespreken in je motivatiebrief. Maar bedenk wel dat jij waarschijnlijk niet de enige bent die een brief stuurt. Als een bedrijf al tientallen brieven door moet spitten, zitten ze niet te wachten op een brief die meerdere kantjes beslaat. In het ideale geval is jouw brief precies één A4 ‘tje lang. De informatie die erin staat moet dus kort maar krachtig zijn.
4. Zet je brief niet in de mail
Solliciteren gaat tegenwoordig bijna overal per e-mail. Supermakkelijk natuurlijk! Maar ook daarbij komen regels kijken over hoe je iets beter wel of niet kunt doen. Zo is het bijvoorbeeld niet erg professioneel om je motivatiebrief in het mailbericht zelf te zetten. Het is netter om deze in de bijlage bij te voegen. Verzend deze dan het liefst als pdf-bestand. Zo weet je zeker dat de opmaak van de brief niet verschuift als deze ergens anders geopend wordt.
5. Maak geen fouten!
Ook al solliciteer je voor een functie waarvoor je geen talenwonder hoeft te zijn. Het komt natuurlijk nooit goed over als jij een goede motivatiebrief de deur uit doet die vol met fouten zit. Hieruit blijkt namelijk niet alleen dat je grammaticaal niet heel handig bent, maar ook dat je niet erg nauwkeurig bent. Als je van jezelf weet dat foutloos schrijven niet je sterkste kant is, laat je brief dan even nakijken door iemand die hier wel goed in is. In één van onze eerdere blogs staan nog meer voorbeelden van dont’s bij het solliciteren. Het mooiste is natuurlijk als jouw goede motivatiebrief er direct uitspringt. Maar bedenk wel dat je met deze brief nog niet meteen de baan in de wacht hebt gesleept. De brief is bedoeld om uitgenodigd te worden op gesprek. Dan kun je tijdens het sollicitatiegesprek nog weer extra je best doen om de baan te krijgen.