Herken je het volgende patroon? Opstaan, ontbijten, werken, lunch – middagdip. Die laatste komt altijd hard aan. Je voelt je sloom, de concentratie is ver te zoeken en je productiviteit is ver beneden peil. Alle aspecten die nodig zijn om er een goede werkdag van te maken, lijken met de noorderzon te zijn vertrokken. Hoe zorg je ervoor dat je dag niet op deze manier verloopt? Zo’n middagdip, of überhaupt een dip gedurende je werkdag, komt bijna elke dag voor. Je concentratie en productiviteit acht uur lang vasthouden is moeilijk. Net zoals je niet van jezelf kunt verwachten om acht uur lang in hetzelfde tempo hard te lopen, kun je over een hele werkdag ook niet dezelfde productiviteit van jezelf verwachten. De vraag is hoe je de schade van zo’n dip beperkt. Of beter gezegd: hoe zorg je ervoor dat je je productiviteit zo lang mogelijk op niveau houdt? In dit artikel geven we je 6 tips om je productiviteit gedurende je werkdag zo hoog mogelijk te houden.
1. Doe de dingen die op dat moment het best bij je energieniveau passen
Je weet van jezelf wanneer je de meeste energie hebt gedurende je werkdag. Uit onderzoek blijkt dat dit voor veel mensen halverwege de ochtend en in de namiddag is. Een dagelijkse to-do-list wordt vaak samengesteld op basis van prioriteit. De taken met de hoogste prioriteit komen bovenaan, taken met minder prioriteit onderaan. Maar weet je wat nog efficiënter is? Je taken ordenen op je energieniveau - daarbij stem je je dagelijkse planning af op specifieke momenten. Uiteraard is het wel zo dat je werk zich hier voor moet lenen. Taken die veel aandacht van je vergen — waarbij je echt geconcentreerd moet zijn om op de details te kunnen letten — wil je doen wanneer je energiepeil het hoogst is. Denk aan technical coding of taken waarbij je belangrijke beslissingen moet nemen. Je inbox opschonen, administratief werk of telefoontjes plegen zijn natuurlijk taken die ideaal zijn voor wanneer je een dip te pakken hebt.
2. Even weg van je bureau
We maken er een sport van om zo lang mogelijk achter ons bureau te zitten. Vervolgens zijn we verbaasd als onze concentratie ons in de steek laat, waardoor we uren aan het worstelen zijn om deze weer terug te krijgen. Wist je dat tien minuten bewegen wonderen doet voor je concentratie? Heb je het moeilijk, loop dan even een rondje. Neem de trap in plaats van de lift of spreek buiten met je collega af om wat dingen te bespreken. Het geeft energie als je kort in een andere omgeving bent.
3. Mediteren, maar niet als Mr. Miyagi
Meditatie? Nee toch zeker. Jawel, écht. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat zelfs een paar minuten meditatie de aanmaak van stresshormonen drastisch vermindert. Wanneer je vermoeid of mentaal overbelast bent, brengt het je concentratievermogen weer op peil. Steve Jobs zweerde bij meditatie, en die had best een aardige carrière. Nu hoef je bij mediteren niet te denken aan Mr. Miyagi. Je hoeft niet in kleermakerszit en je hoeft ook geen YouTube-afspeellijst met spirituele muziek op te zetten om te mediteren. Eenvoud is het codewoord. Het is bewezen dat vijf tot zeven keer diep ademhalen je lichaam en geest al een enorme boost geven.
4. Cafeïne is niet je redmiddel
Ah, koffie. Voor veel mensen het eerste waar ze aan denken als ze overvallen worden door een dipje gedurende hun werkdag. Je denkt misschien dat koffie je nieuwe energie geeft - toch is dat niet zo. Koffie maskeert het feit dat je weinig energie hebt. Cafeïne blokkeert het chemische stofje in je lichaam dat jou vertelt dat je moe bent. Op korte termijn heeft koffie daarom wel effect, maar op lange termijn helaas niet. Je lichaam wordt namelijk steeds afhankelijker van cafeïne. Je hebt steeds meer cafeïne nodig om het gewenste effect te krijgen. Met het gebruik van cafeïne moet je daarom strategisch omgaan. Gebruik het zo min mogelijk en gebruik het niet elke keer op hetzelfde moment. Je lichaam stelt zich daar namelijk op in.
5. Verander je gemoedstoestand met muziek
Muziek is een ideaal hulpmiddel om de juiste gemoedstoestand te krijgen. Voel je je net iets te ‘mellow’ op het moment dat je eigenlijk vol aan de bak moet, gebruik dan muziek om jezelf een boost te geven. Ben je daarentegen onrustig, en heb je voor een bepaalde taak concentratie en focus nodig, gebruik dan muziek om rustiger en meer geconcentreerd te worden.
6. Het allerbelangrijkst: je nachtrust
Slapen wordt nog steeds onderschat. Uit onderzoek blijkt dat mensen 30 procent van de tijd functioneren met onvoldoende nachtrust. Dit betekent dat we zo’n twee dagen van een vijfdaagse werkweek met een slaapgebrek werken. De vraag is: hoeveel slaap heb je minimaal nodig? Vijf à zes uur slaap is voldoende. Toch? Nou, nee. In een studie uit 2009 werd aangetoond dat mensen die vier dagen lang ongeveer vijf uur per etmaal slapen, bij de meest eenvoudige cognitieve taken al drastisch minder presteren. Voor je beeldvorming: als je vier dagen lang zo’n vijf uur slaapt, presteer je even slecht als wanneer je een alcoholpromillage van 0,6 hebt. Dat zijn drie à vier glazen bier. Een grote veroorzaker van gebrekkige slaap zijn onze telefoons en tablets. Het is heerlijk om in bed nog even wat apps door te scrollen of voor het slapen gaan nog even iets op Netflix te kijken. Het blauwe licht dat afkomstig is van onze new best friends is echter slaapgebrek-veroorzaker nummer één. Blauw licht heeft een negatieve invloed op de rust in je lichaam. De productie van melatonine, het stofje dat ervoor zorgt dat je vermoeid raakt, wordt door blauw licht sterk verminderd. Ga dus bewust om met je nachtrust. Een goede nachtrust is namelijk voor de meeste mensen niet vanzelfsprekend. Probeer je telefoon of tablet in ieder geval een half uur voor je gaat slapen weg te leggen.
Op naar meer productiviteit
We zetten nog even kort de do’s en don’ts op een rij voor je:
Dit moet je wél doen
- Voldoende bewegen
- Je taken aanpassen aan je energieniveau
- Mediteren!
- Muziek gebruiken om in de juiste gemoedstoestand te komen
Dit moet je níét doen
- Veel koffie drinken of vaste koffiemomenten gedurende je werkdag aanhouden
- Korter dan een half uur voor je gaat slapen naar een scherm kijken
Als je hier mee aan de slag gaat, zul je hopelijk merken dat je beter presteert en daarbij ook nog eens fitter bent. Heb je zelf nog tips of heb je ervaring met één van de dingen die we hierboven noemen? Laar dan vooral een opmerking achter!