7 redenen waarom jouw sollicitatiebrief in de versnipperaar belandt

Sommige dingen kunnen je ongemerkt de das omdoen in het sollicitatieproces. Waarschijnlijk heb je er niet eens erg in. Een klein detail kan ervoor zorgen dat jouw cv en sollicitatiebrief niet op de ‘uitnodigen’-stapel terecht komen. Wat zijn de meest voorkomende fouten die jouw brief linea recta in de oudpapierbak laten belanden? 

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?



Nieuwste vacatures:

API Engineer

Planningsagenda, Enter

Accountant / Operationeel verantwoordelijke

WIJmetAARTS accountants en adviseurs, Dongen

Helpdesk Support Medewerker

Think4, Bodegraven

Bekijk alle vacatures van &Work >

1. Je sollicitatiebrief bevat meer jargon dan een stuk vakliteratuur

Als je binnen een specifiek vakgebied solliciteert (bijvoorbeeld de ICT), is het prima om te laten zien dat je over enige vakkennis beschikt. Maar pas er wel voor op dat je je brief niet volledig ophangt aan interessante termen. Je sollicitatiebrief kan zomaar terechtkomen bij een HR-manager of iemand anders met weinig technische kennis.
Zelfs een leek zou je brief moeten kunnen volgen: houd het midden tussen jip-en-janneketaal en een stortvloed van jargon. Interessant doen in je sollicitatiebrief werkt meestal averechts, zeker als het eigenlijk lege termen zijn waarmee je weinig over jezelf vertelt.

2. Je hebt op alle vacante posities binnen het bedrijf gesolliciteerd

Vooropgesteld: je enthousiasme voor een bepaalde functie laten blijken, is prima. Gezonde interesse tonen in de activiteiten die een bedrijf ontplooit, ook. En we snappen het: je wilt echt heel graag bij dit bedrijf werken. Maar: er is een duidelijke grens tussen enthousiast overkomen en wanhopig lijken.
Je steekt de grens onherroepelijk over als je op meerdere functies tegelijk solliciteert. Het is bovendien onmogelijk dat alle vacatures die openstaan bij bedrijf X jou op het lijf geschreven zijn. Kies dus één vacature die écht bij jou past, schrijf een killer brief en overtuig ze met die brief van je talent. Als ze onder de indruk zijn, is het zeker niet uitgesloten dat ze je ook voor andere posities meenemen.

3. Je brief is aan het verkeerde bedrijf gericht

Het is logisch dat je niet voor iedere sollicitatie die je verstuurt, een unieke brief schrijft. Maar áls je stukken uit vorige brieven gaat gebruiken, let er dan wel op dat ze toegespitst zijn op de functie waar je op solliciteert. Daarnaast moeten ze geen verkeerde bedrijfsnamen, contactpersonen of andere verwijzingen bevatten.
Je vergooit onherroepelijk je kansen als een werkgever merkt dat je brief niet exclusief voor zijn bedrijf geschreven is. Altijd even Ctrl + F en een laatste leesronde voor je je brief gaat versturen.

4. Je bent niet te vinden via Google

Als je droomwerkgever onder de indruk is van je sollicitatie, zal hij meer informatie over je willen vinden. Hoe? Juist, door je naam te googelen. Het mag officieel niet (tenzij het specifiek wordt aangegeven), maar het gebeurt wel.
Het komt vreemd over als deze werkgever geen relevante dingen over je vindt. Wat heb je te verbergen? Heb je misschien de magische uitvinding die internet heet nog helemaal niet ontdekt? Het is in ieder geval niet in je voordeel als je voor Google niet lijkt te bestaan.
Google regelmatig je eigen naam, en check of er resultaten naar voren komen die representatief zijn. Natuurlijk hoeven ze niet allemaal relevant te zijn voor je carrière, maar bedenk je altijd hoe je overkomt. Een recruiter of iemand anders die een cruciale rol kan spelen in je carrière, kijkt hier nu eenmaal naar.

5. Je hebt geen professionele LinkedIn-foto

LinkedIn is bij uitstek de plek waar toekomstige werkgevers jou verder zullen onderzoeken. Zorg er dus voor dat je profiel een gezicht heeft! Je LinkedIn-foto is belangrijk voor de indruk die je achterlaat. Een selfie, een foto met je favoriete drankje, met je vriendengroep, of op je vakantiebestemming in zwembroek zijn niet de beste opties voor je zakelijke profielfoto.
Kies een recente foto van goede kwaliteit, waar je voornamelijk met je gezicht in beeld bent. En glimlach, dat maakt je benaderbaar.

6. Je Facebook bevat openbare foto’s van je dronken escapades

Nog eentje in de categorie social media. Het lijkt voor de hand liggend, maar nog maar al te vaak gaat het mis bij sollicitanten: een werkgever checkt je Facebookpagina en vindt daar foto’s van je laatste avond uit, compleet met dronken poses. Niet de beste indruk die je kunt maken.
Wat leren we hiervan? Scherm je socialmediaprofielen die niets met je professionele leven te maken hebben, af voor de buitenwereld. Of hanteer een superstreng plaatsingsbeleid en zorg daarnaast dat andere mensen je niet taggen in een foto waar je een slokje te veel op had.
Een slechte eerste indruk is zó gemaakt en is vervolgens maar moeilijk weer uit te wissen. Je digitale voetafdruk is groter dan je denkt. Ieder socialmediakanaal heeft tegenwoordig gebruiksvriendelijke opties om je berichten en foto’s af te schermen voor wie ze niet bedoeld zijn. Maak er gebruik van!
Vergeet ook Twitter, Instagram en je andere socialmediaprofielen niet te checken op gênante foto’s en quotes. De gevolgen van je oude tweets kunnen groot zijn. Even afschermen of verwijderen is zó gebeurd.

7. Je hebt het e-mailadres van een 14-jarige

Het e-mailadres waarmee je je cv en sollicitatiebrief verstuurt, beïnvloedt de eerste indruk op degene die over jouw lot gaat beslissen. Gebruik je nog altijd het e-mailadres met je nickname uit de derde klas? Dan wordt het tijd voor een nieuw e-mailadres met je echte naam erin.
Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van formele e-mailadressen (dus e-mailadressen met alleen een naam en voorletters of voornaam) een hogere slagingskans oplevert bij het versturen van sollicitaties.
Kijk ook even kritisch naar je e-mailhost: heb je een e-mailadres van een neutrale e-mailhost (bijvoorbeeld Gmail of Hotmail), of van een internetprovider die inmiddels niet meer bestaat? Het allermooiste is natuurlijk een mailadres van een domein met je eigen naam.

Tags: