Naar Vacatures

Van deze 8 slechte werkgewoontes moet je echt af!

Ilse van der Wal
6 min.
LinkedIn
WhatsApp
Van deze 8 slechte werkgewoontes moet je echt af!

Bijna niemand vindt zijn werk elke dag een feest om naar toe te gaan. Maar dit heb je grotendeels zelf in de hand. Als jij de hele dag door schuldig bent aan slechte werkgewoontes maak je het jezelf en je collega’s ook niet erg gemakkelijk. Wij hebben de 8 vervelendste werkgewoontes voor je op een rijtje gezet. Herken jij je in een of meer van deze gewoontes?

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?

Nieuwste vacatures:

Reparatiemonteur (m/v/x) | Limburg

Otis B.V., Utrecht

(Senior) Assistant Audit & Assurance

Crowe Peak, Rotterdam

Data Analyst

Methis Consulting, Antwerpen

Bekijk alle vacatures van &Work >

1. Net iets te laat komen

Een keer te laat komen kan natuurlijk gebeuren. Maar pas wel op dat het geen gewoonte wordt! Het is heel makkelijk om ’s ochtends als de wekker gaat te denken: ik blijf nog even 10 minuutjes langer liggen. Maar het is niet alleen slordig tegenover je collega’s als jij keer op keer te laat komt, het is ook slecht voor je eigen gemoedstoestand. Je biologische klok is er om je te ondersteunen bij het opstaan. Als jij steeds weer in slaap valt en weer gewekt wordt, raakt je biologische klok in de war en kan deze je niet meer helpen. Kortom: het opstaan wordt moeilijker. Hierdoor ben je alleen maar duffer op de werkvloer. Sta dus direct op en kom gewoon op tijd en fit op je werk!

2. Privé-internetten

Als jij voor je werk de hele dag achter de computer zit, is de verleiding waarschijnlijk erg groot om af en toe even je Facebook of LinkedIn te openen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, want voor je het weet word je meegezogen in de posts van je vrienden of in de filmpjes die je Facebookcontacten hebben geliked en gedeeld. Wel is het zo dat uit onderzoek is gebleken dat een internet-pauze goed kan zijn voor de productiviteit. Nadat je even afgeleid bent van je werk door een spelletje of filmpje ben je meer ontspannend en kun je er daarna weer helemaal tegenaan! Af en toe privé-internetten kan dus geen kwaad, maar doe het met mate.

3. De tijd uitzitten

Er zijn ongetwijfeld momenten of misschien zelfs dagen waarop je motivatie ver te zoeken is. Je bent met wat minder leuke werkzaamheden bezig, of er is gewoon simpelweg even wat minder te doen. Probeer jezelf dan wel te blijven uitdagen. Als je eenmaal in de sleur zit is het steeds moeilijker om hier weer uit te komen en voor je het weet zit je de hele dag te wachten tot het 17 uur is. Zet die knop om en zorg dat je productief blijft. Wanneer je zelf productief bent blijf je ook meer gemotiveerd en zo kom je vanzelf weer in een positieve workflow.

Tijd uitzitten deadlines
Tijd uitzitten deadlines

4. Nooit je deadlines halen

Hoe vervelend is het als jij iets verwacht van een collega op een bepaald tijdstip en het is er niet!? Precies. Dit is ontzettend lastig, want het kan ervoor zorgen dat hele projecten vertraging oplopen. Zorg er daarom ook voor dat jij niet zo’n collega wordt die z’n deadlines nooit haalt. Probeer je taken allemaal ruim in te plannen in een realistisch tijdsschema. Je kunt het best, wanneer je een deadline om 15u hebt, voor jezelf het doel stellen dat het om 14u klaar is. Dan weet je zeker dat je op tijd bent.

5. De hele dag zitten

Als developer, en eigenlijk bij elke kantoorbaan, ontkom je er simpelweg niet aan dat je vrijwel de hele dag op je bureaustoel zit. In principe hebben je collega’s hier geen last van. Maar het is wel een slechte gewoonte voor jouzelf! De hele tijd zitten vermindert de bloedcirculatie. Gevolgen hiervan zijn koude handen en voeten, zware benen en ook weinig energie. Dit kan er dus voor zorgen dat jij duf achter je bureau zit en je motivatie om iets te doen kwijt bent. Probeer daarom om het half uur even een stukje te lopen. Tien keer per dag een frisse neus halen is waarschijnlijk niet mogelijk, maar even een wandelingetje naar het koffieapparaat en weer terug doet ook al wonderen. En met een rondje koffie rondbrengen maak je je collega’s ook weer blij.

Koffie op werk
Koffie op werk

6. Negativiteit

Waar de meeste werknemers een gigantische hekel aan hebben is aan een collega die alles altijd maar negatief beoordeelt. Als de collega op het werk komt zijn de eerste paar zinnen: “wat een slecht weer” “bah, ik heb geen zin in vandaag” “ik ben echt gesloopt van het weekend”. Je begrijp het al, hiervan wordt de werksfeer niet bepaald gezelliger. Herken jij jezelf in deze omschrijving? Zorg dan dat je dit snel afleert! Bedenk wanneer je in een meeting op het punt staat om iets negatiefs te zeggen of het echt nodig is om de opmerking te maken. Als de opmerking niet veel meer met zich meebrengt dan een slechte sfeer in de vergaderruimte, kies er dan voor om het voor jezelf te houden.

7. Roddelen

Naast negativiteit is roddelen de andere factor die enorme invloed kan hebben op de sfeer op de werkvloer. Werken beslaat natuurlijk een groot deel van je leven, dus het is niet gek dat je hier regelmatig over praat. Maar kijk wel uit! In het openbaar al je collega’s bij langs gaan om hier alle sappige details over te vermelden getuigt van weinig respect en professionaliteit. Waarschijnlijk zou je het zelf ook niet waarderen als je erachter kwam dat je uitgebreid besproken bent op die ene werkborrel waar jij net een keer niet bij kon zijn. Hou je dus in!

Roddelen op werk
Roddelen op werk

8. Slecht multitasken

Vaak wordt er van alle kanten aan je getrokken door collega’s die iets van je willen. Jij wil iedereen tevreden stellen dus zegt overal ‘ja’ op, met als gevolg dat je weer een overvolle planning hebt. Probeer dan niet alles tegelijk te doen. Het is voor anderen alleen maar vervelend als je je taken half uitvoert of afgeraffeld weer inlevert. Concentreer je op één ding en zorg dat je alles stap voor stap helemaal voltooid voordat je aan een volgende taak begint.

Weg ermee!

Als jij je herkent in één of meer van deze slechte werkgewoontes, probeer  hier dan zo snel mogelijk mee te stoppen. Niet alleen voor je collega’s maar uiteindelijk ook voor jezelf! Als jij deze gewoontes op het werk achterwege laat, zul je zien dat je ook meer werkplezier ervaart. Je bent fitter, positiever en georganiseerder. Kortom: je kan weer jaren vooruit!

Tags: , Werkgewoontes,
Categorieën
home pagina