AI in recruitment marketing: de gamechanger in de recruitmentsector?

Twee mensen met een VR bril op die iets ontdekken over AI in recruitment

Voor de meeste bedrijven is AI – kunstmatige intelligentie – niet meer weg te denken uit hun organisatie. Van virtuele assistenten voor het afhandelen van klantvragen, het optimaliseren van productielijnen en het personaliseren van marketingcampagnes tot het bieden van gepersonaliseerde leermiddelen voor werknemers en het opstellen van dagplanningen voor je team. 

Maar AI is zeker niet alleen hiervoor te gebruiken. Het heeft ook voordelen voor je recruitment marketing. Volgens recent onderzoek van Workable geeft ruim 62,5% van de bedrijven aan in 2023 een bepaalde vorm van AI te hebben gebruikt voor hun wervingsproces. En meer dan tweederde van de ondervraagde bedrijven verwacht zelfs dat het gebruik van AI voor werving in hun bedrijf over de komende 5 jaar alleen maar zal toenemen. 

Meer over weten? Lees nog even door!

De voordelen van AI in recruitment marketing

De manier waarop we nieuw personeel vinden of een baan zoeken zal waarschijnlijk in de toekomst een hele andere insteek krijgen dan nu. Maak je op dit moment nog geen gebruik van AI? Dan is het zeker de moeite waard om de mogelijkheden van AI te ontdekken voor jouw werving & selectie en bovenal voor jouw gehele recruitment marketing. Het kan voor jou als werkgever de manier waarop je talent aantrekt en aanneemt veranderen. Maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen van AI voor recruitment marketing?

1. Efficiëntie en tijdsbesparing

AI-tools kunnen aanzienlijk bijdragen aan het verbeteren van de efficiëntie binnen je recruitmentproces. Het helpt bijvoorbeeld om tijdrovende taken zoveel mogelijk te automatiseren en bepaald werk nauwkeuriger uit te voeren. Denk aan het automatisch screenen van cv’s. AI kan duizenden cv’s in korte tijd analyseren en de meest geschikte kandidaten selecteren op basis van vooraf gedefinieerde criteria. Waar je normaal gesproken redelijk wat tijd kwijt bent om al die cv’s door te spitten, kan een AI-tool of -systeem dit binnen enkele seconden. Ook kan AI automatisch interviews inplannen door de beschikbaarheid van zowel kandidaten als recruiters te controleren. 

2. Betere candidate experience

AI biedt ook tal van andere voordelen voor recruitment marketing die verder gaan dan enkel efficiëntieverbetering en kostenreductie. Een van de belangrijkste voordelen is de verbeterde candidate experience. Door AI-gedreven chatbots en gepersonaliseerde aanbevelingen kunnen sollicitanten sneller en relevanter worden geholpen, wat hun betrokkenheid en tevredenheid verhoogt (als uiteraard de rest van het proces ook soepel verloopt). AI-chatbots en -systemen kunnen real-time antwoorden geven op vragen, kandidaten begeleiden door het sollicitatieproces en gepersonaliseerde aanbevelingen voor vacatures geven die passen bij de wensen, interesses, ervaringen en vaardigheden van de kandidaat. 

3. Nauwkeurige analyses en inzichten

In de huidige recruitmentsector spelen data-analyse en voorspellende modellen een steeds groter wordende rol, en dat mede dankzij de inzet van AI. Het wordt makkelijker om enorme hoeveelheden data te verwerken en te analyseren, waardoor je waardevolle inzichten krijgt in zowel (potentiële) kandidaten als je wervingscampagnes. Door historische data te gebruiken, kunnen AI-tools voorspellende analyses uitvoeren die je helpen bij het identificeren van de meest geschikte kandidaten en het voorspellen van hun succes en retentie. Daarnaast stelt het gebruik van big data je in staat om je wervingsstrategieën te verfijnen en te richten op specifieke doelgroepen. 

Ook vergroten de tools het bereik van potentiële kandidaten door geavanceerde zoekalgoritmen te gebruiken om zowel actieve als passieve kandidaten te identificeren. Tot slot, zorgt AI voor een consistente evaluatie van kandidaten op basis van objectieve criteria, wat bijdraagt aan een onbevooroordeeld wervingsproces. 

4. Kostenbesparing

Uiteindelijk zorgt dit alles ervoor dat je tijd en kosten bespaart. Zo ervaren ook de ondervraagden bedrijven van het onderzoek van Workable. 9 van de 10 bedrijven geven aan dat AI dit proces versnelt en 77,9% zegt dat ze door AI geld hebben bespaard. Door het automatiseren van routinetaken, hoef je minder middelen te gebruiken en vraagt het om minder tijd en handmatige arbeid van mensen, waardoor je je kosten verlaagt. 

ChatGPT als onderdeel van AI in recruitment

AI-tools voor recruitment marketing

Het gebruik van AI-tools neemt door de voordelen langzaamaan een steeds prominenter plek in bij bedrijven. Naast het bekende ChatGPT zijn er verschillende andere tools die je kunt gebruiken, zoals: 

  1. HireVue: HireVue is een AI-gebaseerd platform dat zich richt op het verbeteren van het interviewproces. Dit platform biedt video interviewing software die AI gebruikt om de non-verbale signalen, taal en gedrag van kandidaten te analyseren. Hierdoor kunnen recruiters beter inzicht krijgen in de vaardigheden en geschiktheid van de kandidaten.
  2. LinkedIn Talent Insights: LinkedIn Talent Insights is een AI-gedreven tool die bedrijven helpt om datagestuurde wervingsstrategieën te ontwikkelen. Het biedt uitgebreide analyses van de talentenmarkt, waardoor recruiters inzicht krijgen in trends, beschikbaarheid van talent en concurrentielandschap.
  3. Textio: Textio is een AI-gebaseerde tool die de taal van vacatureteksten analyseert en optimaliseert. Deze tool helpt recruiters om inclusieve en aansprekende vacatureteksten te schrijven die een breder en diverser kandidatenbestand aantrekken.

Ethiek en privacy

De inzet van AI in recruitment marketing brengt aanzienlijke voordelen met zich mee, maar roept ook belangrijke vragen op over ethiek en privacy. Het is cruciaal voor bedrijven om zorgvuldig om te gaan met de manier waarop ze AI gebruiken om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan wettelijke en morele normen.

AI-systemen moeten eerlijk en transparant zijn in hun werking. Dit betekent dat de algoritmen die worden gebruikt om kandidaten te screenen en te evalueren vrij moeten zijn van bias en discriminatie. Daarom is het nodig om regelmatig de werking van je AI-systemen te controleren en aan te passen waar nodig om ervoor te zorgen dat ze geen vooroordelen bevatten die bepaalde groepen kandidaten kunnen benadelen.

Verder wordt er tijdens het gebruik van AI in recruitment grote hoeveelheden persoonlijke gegevens verzameld en verwerkt. Als bedrijf is het verplicht om ook tijdens dit proces te voldoen aan privacywetgevingen zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in de EU – die strikte regels stelt aan hoe persoonlijke gegevens mogen worden verzameld, opgeslagen en gebruikt.

Neemt AI dan het hele proces over in de toekomst? 

Eerlijk gezegd, de verwachting is van niet! De menselijke maat en persoonlijk contact is echt onmisbaar in recruitment. Een machine kan niet weten wat iemand voelt, kan niet meeleven met een verhaal van een werkzoekende, kan niet een traantje wegpinken als iets ontroert of mee lachen als er een grapje wordt gemaakt – AI begrijpt niet goed wat iemand precíes meemaakt. Als werkzoeker wil je niet continu het gevoel hebben tegen een machine te praten; daarom blijven de mensen aan de telefoon, achter de computer en aan de sollicitatietafel enorm belangrijk. 

Meer over recruitment marketing en personeel werven?

Wil je meer lezen over recruitment marketing en werving of handige tips voor het opbouwen van jouw bedrijf? Bekijk dan hier onze categorie met artikelen speciaal voor werkgevers.

Tags: , , , ,

Laat je vacaturetekst gratis checken

Gratis vacaturecheck

Zo vind je sneller de juiste mensen

  • Gratis tips van specialisten
  • Pakkende vacaturetekst
  • 12+ jaar ervaring

Laat je vacaturetekst checken

Plaats je vacatures op &Work
Plaats je vacatures op &Work

Direct talent vinden?

Wil jij direct het juiste talent voor jouw bedrijf vinden? Plaats je vacature op &Work en we nemen contact met je op.

Vacature plaatsen