Het is weer zover: Blue Monday! De zogenaamd ‘meest deprimerende dag van het jaar’. Motiverend is deze term zeker niet. Maar deze maandag is in feite helemaal niet anders dan de gemiddelde maandag in de eerste paar maanden van het jaar. Dus waarom geven we deze dag dan de schuld van onze ellende? Toegegeven, het bekt wel lekker. Is dat dan de reden om hier een omgekeerde feestdag van te maken? Of is het gewoon onze natuur om af en toe even te zwelgen in ellende, waarna we de draad weer oppakken? Ook op kantoor kom je er niet onderuit. Tijd dus om Blue Monday eens onder de loep te nemen en te kijken wat je kunt doen om de Blue Monday-dip te vermijden.
Wetenschap of marketingstunt
De Britse psycholoog Cliff Arnall staat aan de wieg van Blue Monday. Hij ontwikkelde zelfs een formule waaruit opgemaakt kon worden welke dag van het jaar het meest deprimerend zou zijn. Deze formule, gebaseerd op factoren als ‘het weer’, ‘schulden’, ‘hoeveel dagen sinds kerst’ en ‘hoe goed men de goede voornemens volhoudt’, onderbouwt volgens Arnall zijn bewering. Deze ietwat non-wetenschappelijke waarden klinken misschien lachwekkend, maar desondanks besteden veel partijen jaarlijks aandacht aan Blue Monday. Menig vliegmaatschappij of reisbureau is maar wat blij met mensen die uit de Blue Monday-dip willen komen door een zonnig reisje boeken. Lekker toch? Iets om naar uit te kijken op de dag dat we ons massaal down moeten voelen.
Niemand houdt van maandagen
Is het toeval dat juist een maandag in januari is benoemd tot meest deprimerende dag? Er is geen formule voor nodig om te snappen dat de maandag niet vaak als favoriete werkdag wordt beschouwd. Na je heerlijke weekend drukt maandag je namelijk weer met de neus op de feiten. Er moet gewerkt worden. Net zo min is het toeval dat deze Blue Monday in januari valt. Januari is de maandag onder de maanden; na alle feestjes, vrije dagen en schranspartijen in december, word je door januari weer bruut in de realiteit gezet. Maar laat je niet voor de gek houden. Blue Monday zit in je hoofd. Als je maar hard genoeg roept dat iedereen zich vandaag extra down voelt, ga je je vanzelf zo voelen. Draai dit eens om. Laat Blue Monday jouw maandag op kantoor niet verpesten.
Geen blauwe maandag op kantoor
Vandaag doe je het eens anders in de pauze. Trommel je collega’s op voor een pingpongtoernooitje of ander competitief spel. Niets werkt zo goed tegen ‘de blues’ als het verslaan van je collega’s in een spannende afdelingscompetitie. Zet ondertussen de radio aan en creëer een ontspannen sfeertje als kleine afleiding van de Blue Monday-dip. Organiseer vandaag een gezamenlijke lunch op kantoor. Één van de dingen waar je je vaak snel beter door voelt is lekker eten. Waarom combineer je dit niet met de strijd tegen Blue Monday? Met een gezamenlijke lunch kun je echt even afstand doen van je werk en heb je genoeg afleiding om niet toe te geven aan dat Blue Monday-gevoel. Óf plak een borrel aan je werkdag vast. Iets om naar uit te kijken en een gezellige afsluiter van je dag. Dit is je kans om blue Monday eens flink de rug toe te keren. Hoezo deprimerende dag? De kroeg in! Het is nu eenmaal januari, dus grote kans dat het regent. Maar wie heeft bedacht dat je daarom niet naar buiten zou kunnen? Frisse lucht doet meer voor je humeur dan je denkt. Je wordt regenachtige en donkere dagen natuurlijk snel zat. Maar zie het vandaag eens als iets positiefs; je bent weer een dag dichter bij de zomer!
Samen Blue Monday te lijf
Je humeur wordt vaak beïnvloed door je omgeving. Dat je collega’s ook lekker in hun vel zitten is daarom een belangrijke factor vandaag. Motiveer elkaar! Begin de dag met een kick-off waarin jullie de planning voor vandaag bespreken – én de strategie om samen het einde van de dag te halen, zonder de blues!
Zet vandaag even dat stapje extra! Voor je het weet is het weer dinsdag.