Employer branding, je hoort de term steeds vaker. Maar wat houdt employer branding precies in? En waarom is het tegenwoordig zo belangrijk voor je bedrijf? De branding en uitstraling van je bedrijf als werkgever, oftewel jouw werkgeversmerk, vergemakkelijkt je zoektocht naar geschikt personeel. Niet onbelangrijk in een tijd die vraagt om betrokken en gemotiveerde medewerkers die precies passen bij jouw bedrijf. Maar waar begin je? Hoe zet je een employer branding strategie op en wat zijn de valkuilen? Om je op weg te helpen en te inspireren om alles uit jouw werkgeversmerk te halen, hebben we tien inspirerende employer branding voorbeelden voor je op een rij gezet. Met deze voorbeelden van employer branding laten we je kennismaken met de mogelijkheden en de resultaten van een goede strategie.
Employer branding betekenis
Voordat we in de employer branding voorbeelden duiken, is het belangrijk dat je precies weet wat employer branding is en hoe het bijdraagt aan jouw zoektocht naar personeel. Bij het woord ‘employer branding’ zul je ongetwijfeld associaties hebben, maar om in één woord te vatten wat het precies is, is nog best lastig. Je werkgeversmerk, wat simpelweg de Nederlandse vertaling is, komt misschien al dichter in de buurt van een tastbaar concept. Toch biedt ook deze term ruimte voor eigen interpretatie. En dat is maar goed ook.Employer branding draait namelijk om jouw bedrijf en de mensen die er werken. Een one-size-fits-all-definitie van employer branding bestaat simpelweg niet. Uiteraard zijn er elementen die bij ieder bedrijf en in iedere strategie terugkomen, maar de invulling loopt nogal uiteen. De voorbeelden in dit artikel laten dit ook duidelijk zien.Het resultaat van employer branding daarentegen is een stuk gemakkelijker in woorden te vatten. Hoe beter je werkgeversmerk, hoe meer mensen zich aan jouw bedrijf willen binden. En hoe hoger de tevredenheid van je medewerkers, hoe lager je verloop. Kortom, employer branding is een aanvulling op je personeelsbeleid — iets waarmee je naar buiten treedt en laat zien dat je zorg draagt voor het geluk, welzijn & werkplezier van je medewerkers. Bij employer branding kun je daarom bijvoorbeeld denken aan de volgende elementen:
- Website - Heb je ook een werken-bij-pagina of is je website uitsluitend gericht op klanten?
- Reputatiemanagement - Staan er beoordelingen van (ex-)medewerkers online?
- Werknemerstevredenheid- Hoe betrokken voelt jouw personeel zich met het bedrijf?
- Online aanwezigheid - Heb je aparte socialmedia-accounts om je werkgeversmerk uit te lichten?
Hoe ontwikkel je een employer branding strategie voor je bedrijf?
Alleencommuniceren dat je een goede werkgever bent is niet genoeg, je moet het daadwerkelijkzijn. En dat begint intern. Voordat je employer branding effectief kan gebruiken om nieuw personeel aan te trekken moet je op de hoogte zijn van de tevredenheid van je huidige werknemers. Doe onderzoek naar personeelsbehoefte, door bijvoorbeeld een interne enquête uit te zetten, en investeer daar vervolgens in. Zodra je intern de boel op orde hebt kun je je employer branding strategie doorzetten naar buiten. Hoe presenteer je jouw werkgeversmerk aan potentiële nieuwe medewerkers? Waar zijn moderne werknemers naar op zoek en wat maakt jouw bedrijf uniek? Dit vormt de basis voor jouw strategie. Vervolgens zoek je de beste kanalen om je boodschap te verspreiden. Doe onderzoek naar waar jouw doelgroep zich bevindt. Verplaats je in de behoeften van de moderne werknemer en bied antwoorden op hun vragen over werk, carrière & groei. Zo stippel je een passende en succesvolle strategie uit die jouw werkgeversmerk op de kaart zet.
Employer branding voorbeelden
Om inspiratie op te doen voor jouw employer branding strategie kun je het beste kijken naar geslaagde voorbeelden. Hierbij kun je simpelweg niet om de ‘grote jongens’ heen. Google, Apple en andere (vooral Amerikaanse) multinationals zijn jaloersmakend goed in het presenteren van zichzelf als leuke werkgever. Maar ook kleinere, minder bekende bedrijven komen met de creatiefste ideeën. Dus beperk jezelf niet tot wat je denkt dat mogelijk is — kijk verder en denk groots.
1. Google’s Employer Branding
Hoewel stagiairs in de video van Google de hoofdrol spelen, is dit voor elke potentiële werknemer een mooi inkijkje in de manier waarop er bij het bedrijf gewerkt wordt. Jezelf als bedrijf onderscheiden, dát is immers waar het bij employer branding vooral om gaat. Werken voor Google is leuk, uitdagend en inspirerend – dat is de gedachte die blijft hangen. Het is niet voor niets dat mensen in de rij staan om bij dit bedrijf te mogen werken. Een video is bovendien een effectief medium om zowel visueel als met een boodschap je merk uit te dragen.
2. Employer branding voorbeeld Apple
Ook Apple heeft een sterke video waarmee ze hun werkgeversmerk op de kaart zetten, maar gebruiken een andere insteek dan Google. Met deze video willen ze duidelijk neerzetten dat alleen de allerbesten bij hen aan de slag kunnen. De video toont een bedrijfscultuur waarin toewijding en perfectionisme centraal staan. Daarbij laten ze zien wat ze op zowel persoonlijk als maatschappelijk vlak te bieden hebben. De hoofdboodschap? Jezelf ontwikkelen en ondertussen producten van topkwaliteit maken.
3. Humor bij Dropbox
Cloudbedrijf Dropbox kiest een humoristische invalshoek, met een informatief tintje. Spreekt zo’n video je niet aan? Dan is de kans groot dat je niet bij het bedrijf past. Erg effectief dus. Ondanks de humoristische uitvoering worden de oprechte ervaringen van werknemers wél gedeeld. Dit maakt de video uitstekend promotiemateriaal om mensen te werven die perfect bij de bedrijfscultuur en mentaliteit van Dropbox passen.
4. Het werkgeversmerk van KPMG
Consultancy-gigant KPMG gebruikt een slimme combinatie van humor en eerlijke testimonials van werknemers. Beide zouden afzonderlijk van elkaar waarschijnlijk ook prima functioneren als employer branding-video. Maar samengevoegd werken ze als ijzersterke promotie voor de bedrijfscultuur van en het werken bij KPMG.
5. Werken bij Rackspace
Clouddienst Rackspace uit Texas neemt je mee in een werkdag en laat je het bedrijf van binnen zien. Of het er écht elke dag zo aan toe gaat, weten we natuurlijk niet. Desondanks krijg je een goed beeld van het werken bij Rackspace en vormt het een goede basis voor een wervingscampagne. Het bedrijf heeft diverse video’s met deze insteek gemaakt; een eenvoudig en doeltreffend middel om kandidaten te tonen wat je te bieden hebt.
6. Een helder sollicitatieproces bij ThoughtWorks
Wat softwareontwikkelaar ThoughtWorks uit Chicago onderscheidt in hun employer branding strategie? Vooral de uitvoerige omschrijving van het sollicitatieproces op de werken-bij-pagina van de website. Het bedrijf schijnt berucht te zijn om de zwaarte van dit proces. Door kandidaten precies uit te leggen wat ze kunnen verwachten, verlagen ze de drempel om te solliciteren. Op die manier verhoog je bovendien de kwaliteit van de sollicitaties; als de uitleg van het proces een kandidaat nog niet heeft afgeschrikt, weet je dat de motivatie hoog ligt.
7. Zappos pronkt met bedrijfscultuur en extra’s
Online kledingwinkel Zappos uit Las Vegas heeft een specifieke werken-bij-website, helemaal gericht op het zo volledig mogelijk informeren van kandidaten en op die manier passend talent te kunnen aantrekken. Het bedrijf presenteert de bedrijfscultuur, de extraatjes voor werknemers en de manier van werken. Daarnaast is er voor elk team binnen het bedrijf een aparte pagina én krijg je met behulp van foto’s een goede indruk van de werkomgeving. ,
8. Jezelf zijn bij Dropbox
Ah, daar hebben we Dropbox weer. Op de werken-bij-pagina’s van hun website vind je een berg informatie over alle teams binnen het bedrijf. Daarnaast kun je er ervaringen van een groot aantal verschillende medewerkers lezen. De positieve bedrijfscultuur straalt je tegemoet: je wordt aangemoedigd jezelf te zijn en inclusiviteit wordt volop gevierd. Perfect voor het werven van enthousiast talent!
9. Maatschappelijke impact met VMware
De werken-bij-pagina’s van het Californische softwarebedrijf VMware zijn een mooi vormgegeven omgeving waarin de bedrijfscultuur gepresenteerd wordt. Het bedrijf laat weten waar het voor staat, welke rol het speelt op maatschappelijk vlak en welke voordelen je als werknemer kunt verwachten. Alle informatie is aanwezig en in een buitengewoon aantrekkelijk jasje gestoken. Deze vorm van employer branding wordt steeds populairder. Moderne werknemers willen bijdragen aan een betere toekomst, en zoeken actief naar bedrijven die zich hiervoor inzetten.
10. Shopify houdt het simpel
Het Canadese e-commercebedrijf Shopify laat zien hoe je op een eenvoudige maar krachtige manier jezelf als werkgever presenteert. De werken-bij-pagina van het bedrijf is strak en overzichtelijk en bevat informatie over de missie, de werknemers, het werken bij het bedrijf en de verschillende kantoren. Je hoeft nauwelijks door te klikken en hebt geen halve middag nodig om alles te lezen. En met deze stunt hebben ze helemaal een nieuwe invalshoek te pakken. Door als bedrijf te solliciteren op een kandidaat laat Shopify zien dat een gelijkwaardige werkrelatie ten grondslag ligt aan iedere baan binnen het bedrijf.
Employer branding voor jouw bedrijf?
Wat het beste employer branding voorbeeld is, is voor iedereen verschillend. Het moet maar net bij je werkgeversmerk passen, daar gaat het uiteindelijk immers allemaal om. Maar één ding is zeker: er zijn genoeg succesvolle employer branding voorbeelden. Inspiratie te over om mee aan de slag te gaan. De vraag zou ook eigenlijk niet moeten zijn of je aan employer branding gaat doen, maar hoe je het gaat doen. Met name de employer branding voorbeelden van Rackspace en Shopify laten zien dat je ook zonder een tot in de puntjes geproduceerde video of een werken-bij-pagina waar wekenlang aan geknutseld is, een grote stap in de goede richting kunt zetten.Het aantrekken van de juiste mensen – en daarmee bouwen aan de toekomst van je bedrijf – kun je beter niet aan het toeval overlaten. Als je nog nooit iets aan employer branding gedaan hebt, is dit een goed moment om te beginnen met het opbouwen van je werkgeversmerk. Heb je hier hulp bij nodig of wil je graag je werken-bij-pagina uitbesteden? Advies nodig voor je employer branding strategie of benieuwd naar wat jouw employer business value is? Kijk dan op &Work om te zien wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen, wat jouw USP’s zijn, hoe we je eigen pagina kunnen vormgeven in een pakkend bedrijfsprofiel en hoe we je kunnen helpen om geschikt talent aan te trekken. Je kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen!