Daar zit je dan. Je hebt de perfecte vacature gespot, en het is tijd om een meesterlijke sollicitatiebrief te gaan schrijven. Maar er komt niets uit je vingers. Niets origineels, in ieder geval. Soms heb je gewoon even een inspirerend voorbeeld nodig. Een verrassende invalshoek, die je met een frisse blik naar je eigen sollicitatie doet kijken. Wij vonden hem voor je: deze ogenschijnlijk weinig spannende Engelse brief van een Amerikaanse student, gericht aan een investeringsbank op Wall Street, werd binnen 24 uur vele malen geforward. Wat zorgde ervoor dat deze mail viral ging op Wall Street? Het antwoord is simpel: buitengewone eerlijkheid. We zagen het al eerder in het voorbeeld van The Relevant Résumé, waarbij reclameman Jeff Scardino de lelijkste versie van zichzelf op papier durfde te zetten en daarmee de aandacht trok van interessante werkgevers. Totale eerlijkheid blijkt tegenwoordig (in ieder geval in Amerika) dé manier om jezelf te onderscheiden van de massa. Zo ook in het geval van deze Engelse sollicitatiebrief, waarbij de student in kwestie op een (in zijn ogen) onbereikbare zomerstage mikte. In tegenstelling tot de meeste sollicitaties op Wall Street, die vol staan met zelfverheerlijking en opschepperij, had deze sollicitatie een realiteitszin waar de meeste investment bankers van achterover sloegen. In zijn brief is de student niet bang om alle mogelijke beren op de weg aan te kaarten. Zo weet hij dat het ongebruikelijk is dat het bedrijf ‘undergraduate students’ van een doorsnee-universiteit aanneemt als stagiair, en stipt hij dit kort aan in zijn brief. Ook durft hij het gebrek aan titels en werkervaringen op zijn cv aan te kaarten en weet hij dit speels te compenseren met zijn bereidheid om koffie te halen en schoenen te poetsen. Het komt bescheiden over, en is tegelijkertijd tactisch gespeeld.
Wall Street reageert lyrisch
De reacties op deze ene mail waren, zoals gezegd, overweldigend. Dit is slechts een kleine greep uit de stormvloed aan mailwisselingen die er ontstond: “Hilarious but bold.” “Instant classic.” “This might be the best cover letter I’ve ever received.” “THIS IS AWESOME.” “No joke, I think we should consider this guy.”
Wat kun jij van deze Engelse sollicitatiebrief leren?
De grootste les? Je moet verrassend uit de hoek moet komen, wil je de aandacht trekken van een interessante werkgever. Deze jongen deed het door bijzonder eerlijk te zijn in zijn brief: iets dat in de Amerikaanse sollicitatiecultuur niet erg gebruikelijk is. Het leverde hem de aandacht op waar hij naar op zoek was. Daarnaast nam hij op scherpe wijze alle bezwaren weg die een manager tegen hem zou kunnen hebben. Kortom: een slimme brief, die met ontwapenende eerlijkheid zijn doel bereikte. Heb jij al een strategie bedacht waarmee je jouw Engelse sollicitatiebrief eruit gaat laten springen? Vind hier een goede voorbeeld sollicitatiebrief en motivatiebrief in het Nederlands.