Getalenteerd financieel personeel aannemen is in veel sectoren cruciaal voor het succes en de groei van het bedrijf. Financiële professionals spelen immers een sleutelrol bij het beheren van de geldstromen, het analyseren van gegevens en bieden strategisch advies voor zowel het heden als de toekomst. Maar hoe vind je de mensen die bij jou als organisatie passen, wat zijn belangrijke factoren om op te letten en welke wervingstips kun je toepassen? Recruitmentspecialist Egan Drakoulas van &Work deelt 7 slimme tips:
1. Begrijp de specifieke vereisten
Het identificeren van de benodigde vaardigheden en ervaring is belangrijk en niet iets dat je zo even opstelt. Probeer als organisatie goed naar binnen te kijken. Welke eisen zijn écht belangrijk en waar kunnen we luchtiger over zijn? Is het bijvoorbeeld mogelijk om sommige kennis en vaardigheden zelf bij te brengen? Wees tegelijkertijd realistisch. Ervoor kiezen om een nieuwe professional zelf op te leiden, is een strategie voor langere termijn waar je later de vruchten van zult plukken. Is er geen tijd om iemand goed te begeleiden omdat er nu al structureel handen tekort zijn, dan is deze keus niet verstandig. Trap ook niet in de valkuil door te zoeken naar het schaap met de vijf poten. Maak je lijst met wensen en eisen niet al te lang en focus op wat voor jullie belangrijk is. Voor de één is dit misschien de kennis van een heel specifiek vakgebied zoals kostenbeheersing, risicobeheer of kennis van de nieuwste tooling, voor de ander is dat bijvoorbeeld sociale kwaliteiten of de juiste fit in een team.
2. Focus op technische vaardigheden én soft skills
Terwijl technische vaardigheden van cruciaal belang zijn in finance, zijn soft skills zoals leiderschap, teamwork en creatief denken vaak net zo essentieel om klanten gedegen te bedienen. Financiële professionals die niet in staat zijn om effectief te communiceren met collega's en klanten, problemen op te lossen of innovatieve oplossingen te bedenken, zijn voor veel bureaus geen geschikte aanvulling. Zoek naar kandidaten met een goede balans tussen technische expertise en soft skills om een dynamisch, slagvaardig en efficiënt team op te bouwen.
3. Screen voor financiële expertise
De financiële expertise van kandidaten beoordelen, is verstandig. Daar zijn verschillende methoden voor, waaronder technische tests, casestudies en simulaties. Deze benaderingen helpen niet alleen om de kennis en vaardigheden van de kandidaat te evalueren, maar ook om zijn vermogen te beoordelen om complexe financiële problemen op te lossen en strategische beslissingen te nemen. Het kan ook nuttig zijn om te kijken naar certificeringen zoals Certified Public Accountant (CPA), Chartered Financial Analyst (CFA) of Certified Management Accountant (CMA) als indicatoren van professionele competentie.
4. Wees op de hoogte van regelgeving en compliance
In de financiële wereld is naleving van regelgeving van vitaal belang om risico's te beperken en de integriteit van financiële processen te waarborgen. Zorg ervoor dat kandidaten bekend zijn met relevante wet- en regelgeving en ervaring hebben met compliance-controles en -procedures. Dit kan onder meer het opstellen en handhaven van interne controles, het uitvoeren van audits en het rapporteren van financiële informatie omvatten. Het vermogen van kandidaten om nauwkeurigheid en integriteit te waarborgen in hun werk is een belangrijke indicator van hun geschiktheid voor financiële functies.
5. Investeer in voortdurende ontwikkeling
Om talent aan te trekken én te behouden in de financiële sector, is het belangrijk om mogelijkheden te bieden voor professionele ontwikkeling en groei. Kijk daarbij niet alleen wat noodzakelijk is aan extra kennis (bijvoorbeeld als het gaat om veranderende regelgeving) maar ook wat extra verdieping geeft. Dat kan vakinhoudelijk zijn, maar ook bijvoorbeeld in andere facetten zoals communicatie- of leiderschapstrainingen. Kennis overbrengen is mogelijk via formele trainingsprogramma's en workshops, via mentoring en coaching of via kennissessies met bijvoorbeeld klanten of concullegae. Bij investeren in ontwikkeling snijdt het mes aan meerdere kanten: je medewerkers worden waardevoller, je draagt bij een hun carrière en ook de betrokkenheid en tevredenheid van je team zal groeien. Bovendien geeft het ruimte ook eens op een ander vlak met elkaar te acteren en schept het een positieve cultuur waarin ‘leren’ een centrale rol speelt.
6. Beoordeel aanpassingsvermogen en innovatie
De financiële sector evolueert aan de lopende band, met nieuwe technologieën, markttrends en regelgeving die de manier waarop bedrijven opereren steeds veranderen. Bij het selecteren van financieel personeel is het daarom belangrijk om te kijken naar kandidaten die over een zekere mate van flexibiliteit beschikken in hun manier van denken, die goed kunnen schakelen en zich kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Daarnaast is het waardevol om te zoeken naar mensen met een innovatieve mindset, die bereid zijn nieuwe ideeën te verkennen en creatieve oplossingen te bedenken voor financiële uitdagingen.
7. Test probleemoplossend vermogen
Financiële professionals worden vaak geconfronteerd met complexe problemen en uitdagingen die een grondige analyse en strategisch denken vereisen. Tijdens het sollicitatieproces kun je het probleemoplossend vermogen van kandidaten testen door hen uit te dagen met scenario's of casestudies die relevante financiële kwesties simuleren. Dit stelt je in staat om hun analytische vaardigheden, besluitvormingsproces en vermogen om effectieve oplossingen te vinden te beoordelen.
Met deze uitgebreide benadering is het makkelijker om de juiste financiële professionals aan te nemen die jouw organisatie helpen haar doelen te bereiken en succesvol te groeien in een steeds veranderende zakelijke omgeving. Door te investeren in werving en selectieprocessen die gericht zijn op het identificeren van talent met de juiste mix van technische expertise, soft skills en aanpassingsvermogen, bouw je een team op dat klaar is voor de uitdagingen en kansen van de moderne financiële wereld.