Voor Nina Mufleh bestond er maar één droomwerkgever: Airbnb. Het probleem voor Nina was dat Airbnb voor veel andere mensen óók een droomwerkgever is. Door de moordende concurrentie belandde de ene na de andere sollicitatie rechtstreeks bij Airbnb in de oudpapierbak. Het werd voor Nina tijd om alles uit de kast te trekken. Ze creëerde in april 2015 een uniek online cv dat precies afgestemd was op de belevingswereld van Airbnb. Zo kreeg ze uiteindelijk tóch een topbaan.
Nina Mufleh: een online cv om jaloers op te worden
Nina’s cv heeft een fraaie lay-out – en de inhoud is minstens even indrukwekkend. We geven je de highlights. Je zult zien dat Nina één ding erg goed snapt: om een leuke baan te krijgen, is soms nét dat beetje extra nodig.
1. IJzersterke introductie
Wat gelijk opvalt, is dat haar introductie erg sterk geschreven is. Ze geeft duidelijk aan wie ze is en wat ze wil. Vervolgens laat ze weten dat haar online cv maar één doel heeft: het presenteren van haar meerwaarde. Elke werkgever zou na het lezen van die eerste paar zinnen nieuwsgierig zijn geworden. De wijze waarop Nina inspeelt op één van de belangrijkste vraagstukken voor Airbnb, maakt de introductie geniaal. Hoe kun je als CEO van Airbnb nou niet doorscrollen? Dat gebeurde dan ook.
2. Cijfers
Scroll je naar beneden in Nina’s online cv, dan vind je haar analyse van de toerismemarkt. Haar hele online cv wordt gekenmerkt door een strakke vormgeving. Van het gekozen lettertype, de indeling van haar paragrafen, de illustraties, tot aan de tussenkopjes — het klopt allemaal. Nina laat echter nog een hele belangrijke kwaliteit zien in haar analyse. Ze toont dat ze als geen ander weet hoe ze met werkgevers moet communiceren. Werkgevers zijn niet geïnteresseerd in lange verhalen, maar willen zoveel mogelijk informatie gepresenteerd krijgen en dit in zo weinig mogelijk tijd kunnen verwerken. Cijfers maken dat mogelijk. Een werkgever zal niet afhaken tijdens het lezen van je cv, wanneer je dit voorziet van relevante cijfers. Verder lezen kost weinig tijd en cijfers maken je cv zeer informatief. Door veel informatie weer te geven, maakte Nina haar online cv een bewijsstuk van haar meerwaarde. Wanneer je verder scrolt, zie je steeds weer Nina’s doortastendheid terugkomen. Elke nieuwe paragraaf is een bewijs van haar bereidheid om veel te doen voor haar droombaan.
3. Persoonlijke touch
Het presenteren van een nieuwe afzetmarkt aan Airbnb is natuurlijk een meesterzet. Heeft de CEO van Airbnb haar online cv tot zover gelezen, dan kan het haast niet anders dan dat hij onder de indruk is. Bovendien is de kans groot dat hij inderdaad haar meerwaarde inziet. In dat geval zal hij meer willen weten over wie Nina is. Wat heeft haar aangezet tot deze bijzondere sollicitatie?
Vragen alvast beantwoorden
Nina laat in de volgende paragrafen weer zien dat ze snapt hoe een werkgever denkt, door mogelijke vragen zelf al te beantwoorden. Dit doet ze onder de kopjes “Why Did I Do This”, “Why I love Airbnb” en “Why I Belong at Airbnb.” De kopjes zijn perfect gekozen. Lees je de kopjes in één oogopslag, dan weet je precies wat je in de paragrafen terugvindt. In het eerste gedeelte van haar online cv presenteert Nina haar meerwaarde voor het bedrijf. Vervolgens vertelt ze iets over zichzelf, om haar online cv af te sluiten met de paragraaf “Where I’ll Belong”. Met weinig woorden en leuke illustraties legt ze kraakhelder uit welke rol ze ambieert.
4. De kers op de taart: een infographic en whitepaper
Alsof de rest van haar cv nog niet indrukwekkend genoeg was, maakte Nina ook nog even een mooie infographic en een whitepaper van hoge kwaliteit, om het plaatje compleet te maken. Weer een bewijs dat ze de absolute overtuiging heeft om aangenomen te worden en bereid is daar alles voor te doen.
5. Aandacht zoeken
Na het maken van haar cv bracht Nina het onder de aandacht bij Airbnb. Ze deed dit via Twitter en benaderde Brian Chesky, CEO van Airbnb, persoonlijk. Chesky reageerde enthousiast, net als CMO Jonathan Mildenhall. Nina werd uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek.
Werd ze aangenomen?
De grote vraag, na het lezen van al dit moois, is natuurlijk of Nina een contract kreeg bij Airbnb. Nee, dat kreeg ze niet. Na meerdere gesprekken te hebben gevoerd, koos Airbnb voor een andere kandidaat. Nina’s sollicitatie was echter zo sterk, dat ze bij meerdere grote bedrijven niet onopgemerkt bleef. Upwork, een revolutionair online platform waar bedrijven in contact kunnen komen met freelancers, zag in Nina een aanwinst. En zo accepteerde Nina, een paar weken na haar Airbnb-sollicitatie in april 2015, een baan bij Upwork.
Wat ga jij doen om je droombaan binnen te slepen?
Het mag duidelijk zijn dat voor je droombaan soms net dat beetje extra nodig is. Het verhaal van Nina illustreert dit en inspireert je hopelijk om zelf ook een stapje extra te zetten. Je kunt op allerlei manieren je zoektocht naar je droombaan een nieuwe impuls geven. Voor je een geniale strategie uitdenkt, doe je er goed aan om alvast je cv bij ons te uploaden. Wie weet hebben wij je droombaan zo voor je binnengesleept.