Wat hebben het imposante Valley aan de Zuidas in Amsterdam, het gigantische Forum in hartje Groningen, de unieke Markthal in Rotterdam en het excentrieke Havenhuis van Antwerpen gemeen? Het zijn stuk voor stuk uitzonderlijk spectaculaire bouwwerken waar Schüco een bijdrage aan leverde in de vorm van advies en aluminium gevelsystemen/-elementen. Bouwprojecten als deze, waar voor geen enkel hoekje een pasklare oplossing voorhanden is, vragen namelijk om kennis, innovatie en kwaliteit. En dat is precies wat Schüco biedt. In een gesprek met Schüco kwamen we erachter dat een kozijn of gevel zoveel meer is dan ‘binnen scheiden van buiten’ en vertelden ze over de 4 peilers die bij elk project een belangrijke rol spelen. Maar eerst een stap terug naar het begin. Wie of wat is Schüco?
Het ontstaan van Schüco
Schüco werd in 1951 in Bielefeld (Oost-Westfalen) opgericht als metaalconstructiebedrijf en ontwikkelde door tot toonaangevende aanbieder en ontwikkelaar van hoogwaardige systeemoplossingen. Denk daarbij aan ramen, deuren, vliesgevels, zonwering, schuifdeuren en nog veel meer. Collega’s werken er over de hele wereld met elkaar samen - van Vianen tot Brussel en van New York tot Abu Dhabi. Alleen al in de Benelux kun je een geweldige mix aan nationaliteiten vinden. Geen wonder dat ze aan ‘communicatie’ veel aandacht besteden; zo krijgt bijvoorbeeld elke nieuwe medewerker in Nederland een communicatietraining (PCM-training) om zo goed mogelijk samen te werken. Communicatie is overigens ook extern een belangrijk speerpunt. Schüco is namelijk tijdens het gehele proces betrokken: van het eerste idee, het ontwerp, de planning, het testen en de productie tot en met de montageondersteuning op de bouwplaats. Daarbij denken ze ook mee over het gebruik van machines voor een rationele productie en hebben ze een duurzame visie ten aanzien van recycling.
Wil je direct meer weten over de vacatures bij Schüco ? Bekijk Schüco op Andwork.com!
Terug naar de 4 peilers die in elk project van Schüco een rol spelen, dat zijn: gezondheid, milieu, leefbaarheid en schoonheid.
Gezondheid als belangrijke kwaliteitsnorm in gevels
Gedurende de dag zijn mensen zo’n 90% van de tijd binnenshuis. Ventilatie is dan ook enorm belangrijk (en dat besef is sinds de coronapandemie natuurlijk nog eens enorm toegenomen). Schüco neemt dit waar mogelijk dan ook mee in elk nieuw project. Daarnaast speelt het kunnen reguleren van de temperatuur een belangrijk rol om gebouwen tot prettige leefruimtes te maken. Om energie te besparen wil je tijdens warme perioden via de gevel de binnentemperatuur beïnvloeden (bijvoorbeeld middels zonwering) en tijdens de koudere perioden is het vooral belangrijk dat - ondanks goede ventilatie - de warmte behouden blijft. Het Kopgebouw in Dordrecht is een mooi voorbeeld. De buitengevel bestaat uit aluminium kozijnen van Schüco. Daaromheen is als een soort tweede huid een bronskleurig theaterdoek gedrapeerd. Het doek geeft het gebouw een bijzonder uiterlijk en zorgt tegelijkertijd voor zonwering.
De impact op het milieu bij de bouw van nieuwe gebouwen
Naast de gezondheid van de mensen in het gebouw, denkt Schüco ook mee over de impact die het produceren heeft op de gezondheid van onze planeet. Voor een gebouw is het zaak om een zo goed mogelijke milieuscore te behalen in verschillende certificering (als bijvoorbeeld BREEAM) en iedere betrokken partij vertegenwoordigd daarbij zijn deel.Al vanaf de start worden daarbij vragen gesteld als: ‘Welk product past bij de bouwmethode?’ ‘Hoe wordt het materiaal geproduceerd (denk bijv. aan stikstofuitstoot)?’ ‘Is het materiaal voor lange tijd te gebruiken en is het ook herbruikbaar?’
bestaat.")
Materiaal kunnen hergebruiken, vraagt ook weer om specifieke expertise. De demontabele Tijdelijke Rechtbank in Amsterdam is hier een bijzonder voorbeeld van. Dit gebouw is helemaal uit elkaar te halen en op een andere locatie weer als een bouwpakketje terug in elkaar te zetten. Een ander mooi voorbeeld is de Triodosbank in Zeist waar Schüco een belangrijke bijdrage leverde aan het duurzame karakter ervan. Ze kijken er met gepaste trots op terug. Het gebouw is hier namelijk echt te zien als ‘opslagplaats van materialen’. Tot op de schroefjes aan toe (!) wordt bijgehouden wat het gebouw overeind houdt. En daar wordt in het ontwerp al nadrukkelijk rekening mee gehouden. Schüco ziet zelf veel voordelen in bouwen op deze manier, want de voorraad grondstoffen is nou eenmaal niet eindeloos. En via deze circulaire weg kan efficiënt hergebruikt en opnieuw gebouwd worden.
Leefbaarheid is kwaliteit aan de binnen-, maar ook aan de buitenzijde
Om gebouwen neer te zetten die prettig zijn om in te verblijven, is het belangrijk om goede materialen, kleuren en vormen te gebruiken. Niet alleen aan de binnenkant, maar ook aan de buitenkant. En ook de locatie van een gebouw speelt een grote rol. In een drukke omgeving kan de juiste materiaalkeuze zorgen voor de reductie van geluid. En met behulp van een groen gevellandschap is het mogelijk om ruimte zo te benutten dat er een horizontaal park te creëren is ( Valley). En ook niet onbelangrijk als het gaat om leefbaarheid: de veiligheid. Bij alle gebruikte constructies en materialen denken ze bij Schüco na over de meest veilige opties. Daarbij komt het het testcentrum van Schüco goed van pas. Ze testen er o.a. de bestendigheid tegen invloeden, de duurzaamheid van het materiaal, maar ook de veiligheid op het gebied van inbraak-, kogel- en explosiewering.
Beauty is in the eye of the beholder
En natuurlijk is ook schoonheid belangrijk. Een nieuw gebouw plaatsen in een omgeving, is immers nogal beeldbepalend. Zeker als het gaat om de speciale projecten waar Schüco bij betrokken is. Zo is het Havenhuis in Antwerpen - van de wereldberoemde architect Zaha Hadid - een treffend voorbeeld. Moderne nieuwbouw is letterlijk bovenop een eeuwenoud pand gezet. Schüco hielp daarbij de droom en visie van de architect te verwezenlijken. Dat Schüco met aluminium werkt, heeft o.a. als voordeel dat er hele slanke kozijnen en enorme raampartijen mee te creëren zijn. Dat geeft architecten weer volop ruimte om hun creativiteit de vrije loop te laten en past bovendien heel goed bij de uiterlijke wensen van vandaag.Kortom, wat Schüco en de manier van werken zo inspirerend maakt, is het totale plaatje. De geweldige projecten waar over unieke oplossingen nagedacht wordt, het samenwerken in multidisciplinaire en internationale teams, de eigen testruimten, de successen die gevierd worden wanneer er weer iets moois opgeleverd is, alle componenten die meegenomen moeten worden in de besluitvorming en het maakproces - én de belangrijke rol die ze hebben in de totstandkoming van geweldige architectuur, midden in de samenleving.Lijkt het jou ook interessant om bij Schüco te werken? Bekijk via de link de Schüco vacatures. Of neem direct contact op met Noah. Zij kan je alles over het bedrijf en de vacatures vertellen!