Google is al twee decennia lang hét medium voor het vinden van… alles, eigenlijk. Of je nu nieuwe schoenen nodig hebt, een inboedelverzekering wilt afsluiten of een bosje bloemen bij je oma wilt laten thuisbezorgen – Google brengt je op de goede plek. Maar hoe zit het met vacatures? Is het van belang dat jouw vacatures hoog in Google komen, of kun je je beter op andere wervingskanalen richten?
Betaalde en onbetaalde zoekresultaten
Google is meer dan een bedrijf of een zoekmachine – het is een begrip geworden. ‘Googlen’ (of ‘googelen’) is vandaag de dag een synoniem voor ‘informatie opzoeken op internet’. Uiteraard zijn er ook andere zoekmachines, maar hoor jij wel eens iemand over ‘Bingen’ of ‘Yahoo!-en’?
Als je Google een zoekopdracht geeft, verschijnt er een pagina met zoekresultaten. Van die resultaten zijn er 10 ‘organisch’: er is niet voor betaald. De websites die op de eerste pagina van Google verschijnen, worden op basis van jouw zoektermen door Googles algoritmen eruit gepikt.
Google Ads: advertenties tussen zoekresultaten
Boven, onder én naast de organische resultaten van Google Search staan advertenties. Deze advertenties verschillen qua uiterlijk tegenwoordig nog maar een klein beetje van de organisch gevonden websites, maar mensen klikken er vaker op – vooral de advertenties die bovenaan de pagina staan.
Omdat websites niet zomaar via de onbetaalde weg op de eerste pagina van Googles zoekresultaten belanden – en deze plek bijzonder waardevol is – gebruiken veel bedrijven de betaalde weg: Search Engine Advertising (SEA). Iedereen kan met behulp van Google Ads advertenties maken en die vertoond laten worden aan Google-gebruikers.
Google for Jobs: adverteren met vacatures
Wereldwijd adverteren grote aantallen bedrijven en organisaties in elke denkbare sector via Google Ads. Van loodgieters tot vliegmaatschappijen en van schoenenwinkels tot uitzendbureaus. Dat is niet voor niks: het is een ontzettend effectieve manier om je boodschap, dienst of product precies bij de juiste doelgroep te laten belanden.
Maar wacht, even terug – uitzendbureaus?
Inderdaad, je kunt niet alleen adverteren met producten of diensten, maar ook met vacatures – en daar hoef je geen uitzendbureau voor te zijn.
Googlen naar een baan
Omdat vacatures op verschillende plekken te vinden zijn, is het voor een werkzoekende logisch om in eerste instantie Google te gebruiken. Voor jou als werkgever is het dé uitgelezen kans om precies de kandidaten te bereiken die je zoekt. Google weet dit ook en zo werd Google for Jobs geboren.
Het gedeelte bovenaan de zoekresultaten waar Google vacatures laat zien heet Google for Jobs. Je hebt er wellicht al een keer iets over gehoord; in 2017 werd Google for Jobs voor het eerst aangekondigd en sinds eind augustus 2020 is Google for Jobs live in Nederland. Google heeft als doel om werkzoekenden zo snel mogelijk aan een baan te helpen en mede daardoor tonen zij bij een gerelateerde zoekopdracht nu als eerste de vacatures. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen grote merken of kleine start-ups. Dus als je een goede vacaturetekst hebt, heb je evenveel kans om getoond te worden als een vacature een multinational Voorbeelden van gerelateerde zoekopdrachten zijn ‘ICT-vacatures’ of ‘Vacatures in Utrecht’.
Hoe werkt Google for Jobs?
Via Google for Jobs kun je relevante kandidaten bereiken voor een specialistische vacature. Daarnaast kun je ook Google Ads inzetten voor meer generieke vacatureadvertenties. Je kunt op die manier mensen naar je algemene vacaturepagina of werken-bij-website leiden.
We zetten even op een rijtje waarom werven met behulp van Google for Jobs een goed idee is:
- Je kunt heel precies je doelgroep en regio bepalen
- Je kunt zelf kiezen op welke zoektermen je gevonden wilt worden
- Je bereikt je doelgroep exact op het moment dat deze naar vacatures zoekt
- Je kunt nauwkeurig de resultaten meten
- Je kunt op elk moment je advertenties aanpassen of stopzetten
- Je bepaalt zelf hoeveel geld je wilt uitgeven voor een kandidaat
- Je vacature wordt boven de andere zoekresultaten getoond
Gebruik Google for Jobs op de juiste manier
Het sterkste argument dat we kunnen geven voor het adverteren van je vacatures via Google? We doen het zelf ook.
“Google for Jobs is een perfect hulpmiddel, zolang je het op de juiste manier gebruikt”, vertelt één van onze marketeers. Hij adverteert dagelijks vacatures via Google Ads en Google for Jobs. “Het unieke voordeel van adverteren in Google, in vergelijking met de onbetaalde weg, is dat je zelf nauwkeurig kunt bepalen wat iemand te zien krijgt, wie het te zien krijgt en wanneer hij of zij het te zien krijgt.”
4 praktische tips
1. Bepaal goed wat je doelstelling is wanneer je met een vacature gaat adverteren. Wil je zoveel mogelijk zichtbaarheid of wil je specifieke profielen aantrekken en kandidaten direct laten solliciteren? Stem je vacature hierop af.
2. Als je besluit je advertentie generiek te maken, zorg er dan voor dat je wel de juiste regio kiest. Je hebt er niets aan als een ICT’er uit Tilburg op je advertentie klikt terwijl je bedrijf in Heerenveen zit – en je betaalt er wel voor.
3. Wees relevant: bedenk hoe je doelgroep zoekt en gebruik zo de juiste zoekwoorden. Mensen zoeken bijvoorbeeld meer op ‘developer’ dan op ‘ontwikkelaar’. Voeg daarnaast synoniemen toe om je bereik te vergroten. Vermijd dat je advertentie tevoorschijn komt bij te algemene zoektermen als ‘vacature’. Dit scheelt je een hoop geld.
4. Laat degene die op je advertentie klikt altijd uitkomen op de juiste landingspagina: de plek waar de vacature staat. Stuur iemand niet naar je homepagina. Zorg er daarnaast voor dat je vacaturetekst de zoekwoorden bevat die je ook in je advertentie hebt geselecteerd. Zo verhoog je de kwaliteit van je advertentie én de kwaliteit van de sollicitanten.
De mogelijkheden van Google for Jobs als wervingskanaal
De details over het opzetten van een Google for Jobs-campagne zullen we in dit artikel niet uitgebreid aan bod laten komen. Wel willen we je kort vertellen wat je moet weten over de mogelijkheden van Google for Jobs, zodat je kunt overwegen het te gaan gebruiken als wervingskanaal.
Specialistische of generieke vacatures
Als je bedrijf in de omgeving van Utrecht zit en je op zoek bent naar een goede .NET-developer, kun je met Google for Jobs je vacature precies aan de mensen tonen die in dit profiel passen. Als je je advertentie goed inricht, kun je iemand die in Google [.net developer vacature utrecht] intypt rechtstreeks naar jouw vacature leiden.
Door meer generieke advertenties te maken, met algemenere zoekwoorden zoals Software development vacatures, zorg je ervoor dat meer mensen – soms ook bij toeval – op jouw website terecht komen. Daarnaast houdt Google for Jobs er ook rekening mee waar iemand zoekt op vacatures. Als je op ‘vacature’ intypt dan krijg je alleen vacatures te zien in op en rondom jouw locatie. Door tevoorschijn te komen in Google zorg je ervoor dat je bedrijf online beter zichtbaar is.
Duidelijke introductie vacaturetekst
De vacaturetekst wordt in Google for Jobs niet volledig getoond; Google toont ongeveer de eerste 15 regels. Het is daarom belangrijk om al in de eerste zinnen de aandacht van de lezer te trekken, anders is de kans groot dat je vacature helemaal niet wordt bekeken. De rest van je vacaturetekst wordt achter een ‘meer lezen’-knop getoond. Hoe vaker een gebruiker op de knop drukt, hoe hoger je vacature uiteindelijk in Google for Jobs komt.
Is jouw vacaturetekst ingericht op Google for Jobs? Laat je vacaturetekst gratis checken door onze specialisten en ontvang handige tips!
Toon het salaris
Wist je een vacaturetekst waarin de salarisrange wordt genoemd 75% meer kliks krijgt, dan een vacature waar het niet in staat? Het tonen van het salaris bij een vacature is iets wat wij bij &Work altijd aanmoedigen omdat het voor beide partijen voor transparantie zorgt. Toon jij het salaris of een salarisrange bij je vacatures? Dan word je door zelfs Google beloond!
Ook voor het invullen van alle andere velden word je beloond. Op de website van Google vind je alle informatie voor programmeurs om je website (technisch) gereed te maken voor Google for Jobs.
Inzicht dankzij statistieken
Door je Google Ads-account te koppelen aan Google Analytics kun je nauwkeurig bijhouden wie wanneer op welke advertentie klikt. Daarnaast heb je op deze manier toegang tot talloze andere interessante statistieken. Als je de resultaten van je vacature bijhoudt, kun je deze optimaal laten presteren. Even uitvogelen hoe Analytics werkt (misschien ken je het al) en je hebt een eenvoudig en handig hulpmiddel bij de hand. Zo kun je campagnes optimaliseren en steeds gerichter kandidaten bereiken.
Werven via Google for Jobs: een goed idee voor jouw organisatie?
Vraag je jezelf af of jouw bedrijf Google for Jobs moet inzetten? Het is misschien niet het ei van Columbus, maar het is absoluut een goed wervingskanaal om nieuwe medewerkers te vinden. Zeker als je vacatures hebt die moeilijk in te vullen zijn of een zeer specifiek profiel hebben, is adverteren via Google absoluut het overwegen waard.
Adverteren via Google for Jobs heeft wat voeten in de aarde; zo moet je website technisch gereed zijn en moet je structured data op je website hebben staan. Structured data is een bepaalde HTML-opmaak waarmee je onder andere review sterren zichtbaar maakt in Google. Alle voorbereidingen daargelaten – Google for Jobs is een van de meest efficiënte manieren om je vacatures gericht onder de aandacht te brengen en een aantal geschikte kandidaten op gesprek te krijgen.
De (soms bijzonder specialistische) vacatures die we voor onze klanten invullen, adverteren we via Google for Jobs – het is één van de wervingskanalen die we inzetten. En het werkt: we bereiken zo kandidaten die we via andere kanalen niet hadden bereikt.
Heb je als bedrijf geen tijd of technische kennis om zelf een campagne op te stellen? Wij kunnen jouw campagnes uit handen nemen en voor jouw bedrijf werknemers werven. Neem een kijkje op onze werkgeverspagina en plaats je vacature op &Work.
Tags: Google, Recruitment, Vacaturetekst