Het komt steeds vaker voor: werkgevers die een sollicitatiegesprek via Skype, FaceTime of Google Hangouts willen houden. Bijvoorbeeld om in een eerste selectieronde tijd te besparen of om onnodige reiskosten uit de weg te gaan. Maar hoe bereid je je daar op voor als sollicitant? Misschien heb je van je leven nog geen Skype-gesprek gevoerd. Waar let je op in je voorbereidingen en tijdens je gesprek? Wij helpen je op weg!
Moment: ruim voor aanvang van je gesprek
Heb je je sollicitatiegesprek via Skype, maar heb je daar nog nooit mee gewerkt? Zorg ervoor dat je er handig mee wordt, zodat het je geen stress oplevert tijdens je gesprek. Hetzelfde geldt voor andere platforms, zoals Facetime en Hangouts.
Verdiep je in het gekozen medium
Maak jezelf vertrouwd met het medium en zorg dat je er tegen de aanvang van het gesprek moeiteloos mee kunt werken. Kom je er niet? Vraag aan een familielid, vriend of vriendin om je wegwijs te maken. Wil je het medium testen? Nodig diezelfde persoon uit voor een gesprek. Wanneer je al langer werkt met platforms als Skype, is het slim om te denken aan de details. Net als je e-mailadres maak je met je Skype-naam een eerste indruk. Een Skype-naam als ThugLife_87 komt niet erg professioneel over.
Kies de juiste hardware voor je videosollicitatie
Het laatste waar je last van wilt hebben tijdens je sollicitatiegesprek is een instabiele verbinding. In de meeste gevallen werk een pc of laptop het beste, omdat je die kunt aansluiten op je netwerk door middel van een netwerkkabel. Zo weet je zeker dat je niet te kampen krijgt met zwakke verbindingen, bufferende videostreams of storingen in je geluid.
Kies een ruimte waar je je gesprek ongestoord kunt houden
De meest prettige ruimte om een video-sollicitatiegesprek te houden is een kamer of plek in je huis waar je ongestoord een gesprek kunt voeren. Heb je die niet? Laat je huisgenoten of gezinsleden weten dat je niet gestoord wilt worden en laat eventuele huisdieren een ander plekje vinden. Achtergrondgeluiden waar je niets aan kunt veranderen, zoals een treinspoor achter je huis of een drukbezochte winkelstraat kun je eventueel maskeren met een ruisonderdrukkende microfoon. Ook belangrijk: zorg dat je een rustige achtergrond in beeld hebt waarin zo min mogelijk afleidende zaken staan. Jij moet immers de focus van het gesprek zijn, niet je familieportretten of je souvenirs uit Bali. Of nog erger: je opvallend grote drankcollectie. Let ook op dat de gehele ruimte goed verlicht is en dat je de webcam goed positioneert.
Oefen je gesprek ‘live’ met een bekende
We hebben het hierboven ook al genoemd, maar het is natuurlijk de ultieme test om een proefgesprek te houden met iemand die je kent. Creëer daarbij precies dezelfde setting als voor je echte sollicitatie: gebruik hetzelfde apparaat in dezelfde ruimte met dezelfde internetverbinding. Als er zich problemen voortdoen, zal je die in je testgesprek direct opmerken. Je kunt er dan nog iets aan doen. Denk niet alleen aan de technische mankementen — dit is ook het moment om te testen hoe je visueel en inhoudelijk overkomt.
Bereid je gesprek inhoudelijk voor
Een videosollicitatie is natuurlijk in vele opzichten te vergelijken met een ‘normaal’ sollicitatiegesprek: vergeet je daarom niet inhoudelijk voor te bereiden. Lees je in over het bedrijf, zorg dat je een solide antwoord klaar hebt op eventuele standaardvragen en verdiep je in de persoon of personen waarmee je het sollicitatiegesprek gaat voeren.
Moment: de dag van het gesprek
Zorg voor een professionele outfit — óók onder de tafel. In een videosollicitatie wil je net zo overkomen als in een ‘normaal’ sollicitatiegesprek. Kleed je dan ook zakelijk en maak niet de fout om alleen een jasje boven je oude joggingbroek te dragen. Wat als je onverwacht moet opstaan? Stel je webcam daarnaast ook zo af dat je ongeveer tot je middel in beeld bent en dat niet alleen je hoofd te zien is. Zo simuleer je het beste een normale gesprekssituatie. Wel zo prettig voor jezelf én voor de interviewer.
Test je verbinding, microfoon en webcam nog een laatste keer
Testen doe je minimaal een uur voor je gesprek nog een laatste keer. Heb je een stabiele internetverbinding, werkt de webcam, staat het geluid goed afgesteld? Controleer of alles goed klaarstaat, zodat je je daar tijdens het gesprek geen zorgen over hoeft te maken.
Zet andere apparaten op stil of uit
Je ziet het snel over het hoofd wanneer je erg gefocust bent op het apparaat waarmee je inbelt, maar je telefoon zet je natuurlijk uit. Niet op stil of op trillen, want het kan je nog steeds afleiden van je gesprek. Vergeet ook niet te checken of andere software op de computer waar je mee belt, je niet kan afleiden. Dus: browsers dicht, zorg dat je virusscanner geüpdatet is (ter voorkoming van vervelende pop-ups) en dat er geen andere meldingen of chatvensters je aandacht kunnen verstoren.
Moment: tijdens het gesprek
Een gesprek voeren via videoconferencing heeft als groot nadeel dat er altijd een zekere afstand blijft tussen jou en je interviewer. Een persoonlijke klik maken is daarom veel lastiger. Je zult de neiging hebben om naar de rand van de monitor of naar je eigen spiegelbeeld te kijken: probeer ‘oogcontact’ te simuleren door recht in de camera te kijken.
Non-verbale communicatie is extra belangrijk
Wees je er daarnaast van bewust dat een rechte houding, aanvullende handgebaren en andere non-verbale signalen extra belangrijk zijn bij een videosollicitatie. Zorg dat je zelfverzekerd overkomt en zorg voor een goed totaalplaatje.
Blijf met je aandacht bij het gesprek
Als er niemand fysiek tegenover je zit, is het gemakkelijk om afgeleid te raken door randzaken. Maar ook in een videosollicitatie maak je een (zeer belangrijke!) eerste indruk. Benader je videosollicitatie daarom als een echt gesprek is en zorg dat je aandacht 100 procent bij het gesprek is. Blijf bijvoorbeeld van de muis af en ga ook zeker niet multitasken: andere dingen lezen op je monitor is uit den boze. Toon je actieve interesse door je ogen altijd op de camera gericht te houden, door te (glim)lachen op de juiste momenten en door af en toe samenvattend te vragen of je iets goed hebt begrepen.
Voorbereiding is het halve werk
Je ziet het: de kunst van een goede videosollicitatie zit hem vooral in de voorbereiding. Als je zorgt dat alles technisch gezien goed werkt, je goed op beeld overkomt en inhoudelijk een goed verhaal hebt, kan er eigenlijk weinig misgaan. Jij gaat je videosollicitatie vol zelfvertrouwen tegemoet. Heb jij nog tips voor videosollicitaties? Of heb je wel eens een bijzondere videosollicitatie meegemaakt? Laat hieronder een reactie achter!