Half acht ’s avonds. Na een lange werkdag plof je op de bank. Netflix, drankje erbij, een zakje chips misschien, en verder even helemaal niets. Voor je het weet, ben je een paar afleveringen later en is het half één ’s nachts. Eigenlijk had je al een uur in bed moeten liggen. En het allerergste: je hebt NIETS nuttigs gedaan! Terwijl je dat ene artikel nog had willen lezen voor je werk, je mail bij had willen werken… Toch blijkt lui zijn helemaal niet zo erg te zijn. Sterker nog: het is goed voor je productiviteit! Waarom is lui zijn dan zo goed voor je? Het antwoord op die vraag vinden we in de nieuwste publicatie van Cal Newport, assistent-professor aan de universiteit van Georgetown, Washington D.C. Newport is gevierd auteur en beheerder van het veel gelezen blog Study Hacks. In zijn recent uitgebrachte boek ‘ Deep Work: Rules for Focused Success in a Distracted World’ pleit Newport voor een hernieuwde aandacht voor deep work: het werken in sprints met een intense focus, om zo effectief mogelijk je werk te kunnen verzetten.
Ontspannen móét
Een belangrijke of zelfs onmisbare voorwaarde voor deep work, zegt Newport, is het vermogen om jezelf aan het einde van de dag compleet af te sluiten van alles wat met werk te maken heeft. Je kunt maar een beperkt aantal uren per dag in een staat van diepe focus werken: je brein heeft rust nodig om in de fases van deep work optimaal te kunnen functioneren. Lui zijn aan het einde van je dag heeft dus wel degelijk een functie! Newport pleit in zijn boek zelfs voor ‘het omarmen van verveling’ in de avonduren. "When you work, work hard. When you're done, be done." Duidelijke taal.
Shutdown ritual
Voor mensen die moeite hebben met het afsluiten van hun werkdag heeft Newport een gouden tip: het implementeren van een ‘shutdown ritual’. Als je je brein conditioneert met een aantal handelingen om de dag te af te sluiten, gaat het ontspannen ’s avonds gemakkelijker. Zo ben je minder geneigd om je nog met werkgerelateerde zaken bezig te houden. Ook voor echte workaholics is lui zijn dus aan te leren: ieder brein is te conditioneren. Newport zelf werkt in de laatste 10 tot 15 minuten van zijn werkdag zijn takenlijsten bij, hij checkt zijn weekkalender en als hij voor zichzelf bevestigd heeft dat hij on top of things is, sluit hij zijn computer af en zegt hij hardop tegen zichzelf: ‘Shutdown complete’. Een beetje cheesy, geeft hij beschaamd toe, maar het werkt voor hem: het vertelt zijn brein dat het oké is om nu te stoppen met nadenken over werk.
Waarom Bill Gates liever een luiaard dan een streber aannam
Cal Newport is niet de enige die de voordelen van lui zijn inziet: ook de grote Bill Gates zag in zijn tijd als manager bij Microsoft al in dat luiheid soms ook goede dingen kan brengen. Alle belangrijke uitvindingen van de twintigste eeuw zijn uitgevonden om tijd of moeite te besparen: de auto, de lift en de telefoon – allemaal zaken die luiheid in de hand werken. Luiheid bevordert soms dus zomaar je innovativiteit. Gates trok daar zijn eigen conclusies uit: iemand die zo lui is dat hij nieuwe manieren vindt om lui te kunnen zijn, is eigenlijk een aanwinst voor je bedrijf. Hij is namelijk wel slim genoeg om die nieuwe manieren te vinden. Kort gezegd maakt luiheid dus de meest innovatieve medewerkers. In Gates' eigen woorden: “Ik zal altijd een lui persoon aannemen om een moeilijke taak op te knappen – omdat hij een makkelijke manier zal vinden om het te doen.”
Waarom Linkedin onbeperkt vakantiedagen uitdeelt
Ook steeds meer grote bedrijven zien de voordelen van _lazy-time_ in. Ze zien dat voldoende rust de productiviteit van hun personeel verhoogt. Een mooi voorbeeld van een bedrijf dat hierop actie ondernam, is LinkedIn. Het bedrijf biedt zijn medewerkers sinds eind vorig jaar een onbeperkt aantal vakantiedagen aan. Onbeperkt? Ja, onbeperkt. Naast de 17 doorbetaalde vakantiedagen kunnen medewerkers in overleg met hun manager zo veel vakantie opnemen als ze willen. De voorwaarde? Dat ze de verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen taken en ervoor zorgen dat belangrijke zaken draaiende blijven. Hun eigen ondernemerschap wordt dus aangesproken en het stelt medewerkers in staat om zelf te bepalen hoe zij zo productief mogelijk kunnen zijn voor hun werkgever. Meer uren aanwezig zijn, staat niet altijd meer gelijk aan meer werk verzetten, beseffen ze bij LinkedIn. Door werknemers zelf verantwoordelijk te maken voor hun vrije tijd geef je ze vertrouwen. Ze bepalen zelf welke balans het beste voor hen werkt. In de praktijk nemen medewerkers nauwelijks meer vakantiedagen op, omdat ze de verantwoordelijkheid dragen om hun eigen taken tot een goed einde te brengen.
Lui zijn is goed voor je
Op gezette tijden lui zijn is dus op verschillende manieren goed voor je. Het verhoogt je concentratie op momenten dat je er wél hard aan moet trekken en het kan zelfs je innovativiteit naar een hoger niveau tillen. Denk daar maar eens aan als je vanavond op de bank ploft. Er is geen enkele reden om je schuldig te voelen, je werkt juist aan je productiviteit door je brein rust te gunnen! Dus hup, zet aan die serie. Maar maak het vanavond niet te laat, anders zit je morgen met de gebakken peren.