Naar Vacatures

4 fouten die starters maken bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt

Marieke Knippers
6 min.
LinkedIn
WhatsApp
4 fouten die starters maken bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt

Het is zover: je bent afgestudeerd en gaat op zoek naar je eerste baan. Voor veel mensen is dit een belangrijke periode, waarin ze beslissingen maken die hun verdere leven en carrière stevig beïnvloeden. Maar het is ook een tijd van onontkoombare valkuilen. Bijna alle starters maken in eerste instantie dezelfde fouten. De volgende 4 fouten wil je absoluut voorkomen in de eerste jaren en maanden van je carrière. We helpen je aan een vliegende start!

1. De eerste de beste baan aannemen

Natuurlijk snappen we je enthousiasme als je een baan aangeboden krijgt als je net afgestudeerd bent. Er bestaat bijna geen groter compliment. Een baan is bovendien beter dan geen baan, toch? Desalniettemin is het slim om ieder aanbod met een kritische blik te bekijken. Zeker als je hoogopgeleid bent en goede papieren hebt, zal dit niet de enige werkgever zijn die je zal willen verwelkomen. Belangrijk is dat je je realiseert dat je met je eerste baan een weg inslaat die invloed gaat hebben op je carrière. Je gaat mensen ontmoeten en ervaringen opbouwen die je carrière in een bepaalde richting gaan sturen. Dus: is dit het vakgebied waar je carrière in wilt maken en biedt deze baan je de kans daarin door te groeien? Of is het een doodlopende weg, een carrièrepad waarop jij je eigenlijk niet thuis voelt? Soms is geduld beter dan gretigheid.

2. Niet onderhandelen over je salaris en arbeidsvoorwaarden

Weet je dat dit de perfecte baan voor jou is? Top, dan is het tijd voor de volgende stap. Dat je starter bent, betekent natuurlijk niet dat je zomaar akkoord hoeft te gaan met alles wat je contractueel gezien voorgelegd wordt. Veel starters zijn allang blij en trots dat ze een baan binnengesleept hebben en verliezen na het doorslaggevende belletje hun focus. Terwijl juist in het arbeidsvoorwaardengesprek de belangrijkste horde nog genomen moet worden! Onderhandelen over je salaris is niet alleen voor de huidige fase van je carrière belangrijk. Het heeft ook consequenties voor later. Zet je nu hoog in, dan zijn je groeikansen in de toekomst ook beter. Een hoger salaris geeft je daarnaast een betere onderhandelingspositie voor toekomstige banen.

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?

Nieuwste vacatures:

(Senior) Manager VAT

Londen & Van Holland, Amsterdam

AI Engineer (NL)

Refreshworks, Den Haag

Project-engineer Geveltechniek

Van Hoesel aluminium kozijnen, Goirle

Bekijk alle vacatures van &Work >

Vergelijk jezelf met anderen

Zorg dus dat je exact weet wat iemand van jouw kaliber waard is: vergelijk jezelf met collega’s in hetzelfde vakgebied, met hetzelfde opleidingsniveau en ervaringsniveau. Er bestaan allerlei online tools die je vertellen wat een redelijk salaris is voor iemand in jouw situatie. Neem deze informatie mee in je onderhandelingen en zeg pas 'ja' als je 100% tevreden bent over het geboden contract. Vergeet vooral ook niet een kritische blik te werpen op je secundaire arbeidsvoorwaarden: ze kunnen een groot verschil maken in je werkgeluk (en je privéleven). Meer vakantiedagen, een auto van de zaak hebt of de mogelijkheid tot thuiswerken zijn echte voordelen. Ook hier nemen veel starters genoegen met wat een werkgever hen standaard biedt, terwijl er vaak meer mogelijk is. Over alles valt te onderhandelen!

3. Niet doen wat je zegt (of niet zeggen wat je doet)

Pas afgestudeerden barsten vaak van de ambitie en willen graag laten zien wat ze in huis hebben. Ze denken dat ze de hele wereld aankunnen en beloven daarom bij binnenkomst gouden bergen aan hun werkgever. Dat kan bijvoorbeeld gaan over de hoeveelheid werk die ze gaan verzetten, of wat ze precies kunnen. Ze weten op dat moment nog niet hoe processen binnen het nieuwe bedrijf verlopen, of welke obstakels ze gaan tegenkomen. Het vervelende is: zodra jij beloftes maakt ten overstaan van je collega’s, verwachten ze dat je die beloftes gaat waarmaken. En iedereen heeft een hekel aan mensen die hun beloftes niet nakomen. Voor je het weet, heb je te kampen met een imagoprobleem en sta je bekend als ‘die gast/dame die grote verhalen heeft, maar nooit iets waarmaakt’. Wees dus iets bescheidener in je beloftes, dan wordt het makkelijker om ze waar te maken. Zo voorkom je dat je in de eerste maanden of jaren van je werkende leven direct met torenhoge stressniveaus te maken krijgt. Als je de kunst van verwachtingsmanagement verstaat, zullen je collega’s nog steeds onder de indruk zijn van je prestaties.

starters
starters

Ongeleid projectiel

Een ander uiterste: je baan als een ongeleid projectiel tot uitvoering brengen. Niet doen wat je zegt is niet ideaal, maar niet zeggen wat je doet is ook een vervelende eigenschap voor starters. Zeker als je nog een starter bent, willen mensen graag weten waar je mee bezig bent en wat dat voor resultaten oplevert. Zorg dus dat je te allen tijde paraat hebt wat je huidige project is, hoe veel tijd het gaat kosten en welke resultaten per wanneer geboekt gaan worden. Kwantificeer je geboekte resultaten waar mogelijk. Zo zorg je ervoor dat je serieus genomen wordt in je werk.

4. Denken dat je alles al weet

Je werkt al een tijdje bij je eerste werkgever en alles gaat je voor de wind: je behaalt goede resultaten, je weet inmiddels aardig de weg binnen het bedrijf en je manager is fan van je. Wake up call: pas op voor arrogantie en vergeet vooral je eigen ontwikkeling niet! Als alles op rolletjes gaat, is het gemakkelijk om achterover te leunen en je focus te verliezen. Je kunt bovendien vrij makkelijk verwaand overkomen, wat je meestal niet populair maakt bij je naaste collega’s – mensen waarvan je juist veel zou kunnen leren.

Blijf aan jezelf werken

Je mag best trots zijn op wat je hebt bereikt, maar het is geen excuus om stil te blijven staan. In geen enkel beroep. Blijf dus altijd aan jezelf werken! Als programmeur is er altijd een nieuwe programmeertaal te leren, als consultant kun je vast nog werken aan je people skills en als verkoopmedewerker zijn er vast nieuwe salestechnieken die je nóg beter in je vak gaan maken. Geen enkel vak heb je 100% onder de knie op het moment dat je je eerste bedrijf binnenkomt. Bovendien is bijleren de ideale manier om je baan interessant te houden voor jezelf. Praat met je manager over je ontwikkelingsmogelijkheden en toon je van je ambitieuze kant – sympathieke reacties gegarandeerd. Bovendien is het een investering in je eigen toekomst: je wilt toch niet binnen een paar jaar al uitgekeken zijn op het werken in je vakgebied?

Categorieën
home pagina