Naar Vacatures

Alles over jobhoppen: wat, hoe en waarom?

Elise Westhof
6 min.
LinkedIn
WhatsApp
Alles over jobhoppen: wat, hoe en waarom?

Jobhoppen: je hebt er vast weleens over gehoord. Een term die vaak wat negatief neergezet wordt, maar dat niet altijd hoeft te zijn. Wil je meer ontdekken over wat jobhoppen inhoudt, waarom werknemers snel veranderen van baan en wat de voor- en nadelen zijn? Lees dan zeker dit artikel over jobhoppen verder!

Wat is jobhoppen en wanneer ben je een jobhopper?

Jobhoppen houdt in dat een werknemer – jobhopper genoemd – vaak verandert van baan in een relatief korte tijd. Deze persoon wisselt binnen 1 à 2 jaar van de ene baan naar de andere baan of zelfs vaker. In plaats van lange tijd bij één werkgever te blijven, kiest een jobhopper ervoor om snel te switchen tussen verschillende functies, bedrijven of sectoren.

Zeker niet iedereen die frequent van baan verandert is aan het jobhoppen. Je bent bijvoorbeeld geen jobhopper als je werkt op basis van tijdelijke contracten, zoals uitzendkrachten, of als het niet je eigen intentie is om van werk te wisselen (bijvoorbeeld omdat de werkgever dit heeft bepaald).

Hoe vaak van baan veranderen normaal is? In Nederland ligt de gemiddelde duur van een dienstverband rond de 5 tot 6 jaar, maar wat als "normaal" beschouwd wordt, varieert sterk per sector, regio, fase van iemands carrière, leeftijd en natuurlijk persoonlijke voorkeuren. Een starter op de arbeidsmarkt zal in het begin van zijn of haar carrière sneller jobhoppen dan een ervaren professional die al verder in zijn loopbaan is. Junioren en pas afgestudeerden zijn in de meeste gevallen in de ontdekkingsfase en zoeken nog uit wat ze het leukst vinden om te doen, waar ze echt goed in zijn en waar ze het beste tot hun recht komen. Dan is het niet gek dat je in een kortere periode sneller van werk wisselt of zelfs een carrièreswitch maakt.

Waarom jobhoppen mensen?

Mensen doen dit om verschillende redenen, afhankelijk van hun persoonlijke wensen en de omstandigheden op de arbeidsmarkt. Jobhoppen is vaak een strategische keuze om professioneel verder te groeien, betere arbeidsvoorwaarden te krijgen of een betere balans tussen werk en het privéleven te vinden. Ook kan het voortkomen uit ontevredenheid met de huidige situatie of de wens om bepaalde ambities na te jagen. Daarnaast houden sommige professionals van de uitdaging en variëteit van het regelmatig veranderen van baan, terwijl anderen de voorkeur geven aan stabiliteit.

De voor- en nadelen

Regelmatig van baan veranderen heeft zowel voor- als nadelen. Dus of jobhoppen goed of slecht is, is niet direct te zeggen en ligt aan verschillende factoren – voornamelijk aan de reden waarom je gaat jobhoppen. Heb jij in gedachte om van werkgever te veranderen of een carrièreswitch te maken? Hieronder de belangrijkste voor- en nadelen van jobhoppen.

Voordelen van jobhoppen

1. Snellere salarisgroei en betere onderhandelingspositie: Werknemers hebben bij het wisselen van baan de mogelijkheid om te onderhandelen over hun salaris en arbeidsvoorwaarden. Elke overstap bied je de kans om weer te onderhandelen en daardoor mogelijk sneller een loonsverhoging te krijgen, dan wanneer je bijvoorbeeld wacht op een jaarlijkse verhoging of een promotie binnen hetzelfde bedrijf.

Maar in plaats van moeite doen om helemaal te switchen van baan om alleen een hoger salaris te krijgen, kun je je ook verdiepen in salarisonderhandelingen op je huidige werk. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt! Investeer in het leren onderhandelen en ga eens met je werkgever om de tafel zitten.

2. Optimalere werkomstandigheden: Je kunt door een nieuwe baan te zoeken, iets vinden dat beter bij je huidige leven past, een werkcultuur vinden die beter bij je persoonlijke waarden en werkstijl aansluit en/of een betere werk-privébalans creëren. Dit kan betekenen flexibelere werktijden, minder reistijd of mogelijkheden voor thuiswerken.

3. Bouw een groot netwerk op: Veel jobhoppers bouwen een uitgebreid professioneel netwerk op doordat ze bij meerdere bedrijven en in verschillende functies hebben gewerkt. Dit netwerk komt later in je carrière van pas bij het vinden van nieuwe kansen of het vergaren van kennis.

4. Nieuwe ervaringen en vaardigheden opdoen: Door in verschillende omgevingen te werken, ontwikkelen jobhoppers meestal diverse vaardigheden. Ze hebben vaak een sterk aanpassingsvermogen, kennen de markt goed en leren om flexibel te zijn.

5. Betere werktevredenheid en motivatie: Sommige mensen jobhoppen omdat ze zich snel vervelen, continu iets nieuws willen leren of een routine willen doorbreken. Nieuwe banen brengen steeds weer andere uitdagingen en kansen met zich mee, wat de motivatie en werktevredenheid kan vergroten.

Nadelen van jobhoppen

1. Negatief beeld van je loyaliteit: Werkgevers kunnen jobhoppen zien als een gebrek aan loyaliteit of stabiliteit. Dit kan het moeilijker maken om een nieuwe baan te vinden, vooral bij werkgevers die waarde hechten aan lange dienstverbanden.

2. Gemiste promotiekansen: Door vroegtijdig van baan te wisselen, bestaat de kans dat je een promotie misloopt binnen een organisatie. Als je blijft en je op één plek verder ontwikkelt, is daar sneller de ruimte om promotie te maken, dan dat je continu naar een andere werkgever gaat en daar kort verblijft.

3. Onzekerheid en instabiliteit: Het constant zoeken naar een nieuwe baan is meestal stressvol en tijdrovend. Dit kan namelijk leiden tot periodes van werkloosheid of tijdelijke contracten zonder lange termijnzekerheid. Ook brengt dit vaak financiële onzekerheid met zich mee, omdat je geen vast salaris hebt.

4. Slechte referenties: Regelmatig van baan veranderen kan leiden tot minder sterke referenties, vooral als eerdere werkgevers twijfels hebben over de werkethiek of het commitment van jou als werknemer.

5. Gebrek aan diepe expertise: Hoewel jobhoppers brede ervaring opdoen, kan het moeilijker zijn om specialistische kennis op te bouwen in één vakgebied. Ook heeft een jobhopper mogelijk weinig ervaring met langdurige, diepgaande projecten, wat sommige werkgevers belangrijk vinden.

6. Moeilijkheden bij het opbouwen van langdurige relaties: Hoewel jobhoppers vaak hun netwerk uitbreiden, kunnen ze ook moeite hebben om langdurige professionele relaties op te bouwen. Sterke netwerkrelaties worden vaak opgebouwd door langdurige samenwerking. Verder kan het moeilijk zijn om volledig geïntegreerd te raken in een team of bedrijf wanneer je er maar kort bent en continu van functie verandert. Dit kan leiden tot minder sterke samenwerkingsvaardigheden en verlies van kennis over bedrijfsculturen.

Jobhoppen of juist meer vastigheid?

Of je wel of niet wil jobhoppen, op zoek bent naar iets voor de lange termijn, een carrièreswitch wil maken of gewoon aan het oriënteren bent; bij &Work denk we graag met je mee over de mogelijkheden voor jou. We kijken samen naar passende vacatures, geven je tips voor sollicitatiegesprekken en ondersteunen je zelfs tijdens onderhandelingen. Need some help? Ga dan naar deze pagina om jouw profiel aan te maken of neem contact met ons op.

Tags: Jophoppen,
Categorieën
home pagina