We kennen hem allemaal: Steve Jobs. De medeoprichter en topman van Apple. Hij is inmiddels al geruime tijd niet meer onder ons, maar vandaag de dag voor velen nog een groot voorbeeld. Maar wat maakte hem nou eigenlijk zo’n held? En wat kunnen we leren van zijn werk- en leefwijze waardoor we misschien wel net zo succesvol worden?
Een diploma is niet alles
Steve Jobs ging na zijn middelbare school studeren aan Reed College in Oregon. Hier was hij echter al vrij snel op uitgekeken en na een klein half jaar hield hij het voor gezien. Hij was toen negentien jaar. Op deze leeftijd ging hij aan het werk bij het computerbedrijf Atari, waar hij zich bezighield met het ontwikkelen van games. Hier deed hij ruime werkervaring op, om vervolgens met zijn goede vriend Steve Wozniak de handen ineen te slaan. Samen begonnen ze aan de oprichting van Apple. En we weten allemaal hoe dat gelopen is. Ook zonder diploma kun je dus een heel eind komen. Maar zie dit zeker niet als een teken om maar direct met je studie te stoppen. Een papiertje is toch altijd handig voor als je niet het succes van Steve Jobs kan evenaren.
Knopen doorhakken
Waar Steve Jobs een held in was, was de juiste keuzes maken. In de jaren negentig liep het al een tijdje wat minder lekker met Apple. Steve besloot toen te stoppen met enkele producten, waaronder Newton, Cyberdog en OpenDoc. Een behoorlijk rigoureuze beslissing, maar niet zonder resultaat. Al vrij snel hierna werden de eerste stappen gezet naar de ontwikkeling van de iMac en vond Apple zijn weg terug naar de top. Naast dat je dus veel kennis nodig hebt van het product dat je ontwikkelt, moet je ook goed inzicht hebben in de markt op dat moment en de juiste keuzes maken. Wanneer is waar behoefte aan? Speel hier op in.
Investeren is slim
Om de allereerste computers van Apple te kunnen bouwen, moest er natuurlijk geld beschikbaar zijn. Hiervoor verkocht Steve Jobs zijn eigen Volkswagen Microbus. Een behoorlijk investering, maar niet voor niets. Enkele jaren later had hij deze auto lang en breed weer terugverdiend. Hiervan leren we dat je niet bang hoeft te zijn om een deel van je vermogen en bezittingen in te leggen, wanneer je er zo goed als zeker van bent dat jouw product een succes gaan worden. Een andere nuttige investering die hij gedaan heeft, is de koop van The Graphics Group van Lucasfilm. Dit is het filmbedrijf dat later verder is gegaan als Pixar. Succesvolle animatiefilms als Toy Story, Finding Nemo en Cars zijn allemaal uitgebracht onder deze naam. Een leuk feitje: zijn aandelen in Pixar hebben hem uiteindelijk meer opgeleverd dan al zijn andere werkzaamheden bij Apple bij elkaar.
Heb plezier in wat je doet
Steve Jobs had de laatste jaren van zijn leven een moeizame gezondheid. Na de eerste keer dat hij kanker overleefd had zei hij het volgende: “Sterfelijkheid doet je beseffen dat er geen tijd te verliezen is en je alles uit het leven moet halen wat erin zit. Volg je hart en intuïtie, het leven is te kort om andermans dromen waar te maken.” Een mooie filosofie, waar hij niet alleen na zijn ziekte in geloofde, maar eigenlijk zijn hele leven al. Het oprichten van Apple deed hij bijvoorbeeld puur voor zichzelf, omdat hij het leuk vond en omdat hij graag de wereld wilde veranderen. Mocht je net zo groots en succesvol willen worden als Jobs, vergeet dan ook niet plezier te hebben in wat je doet.
Arrogantie mag
Een beetje arrogant zijn mag. Tot op zekere hoogte natuurlijk. Maar als jij mensen ervan wil overtuigen dat jouw product het helemaal is, heeft het geen zin om heel bescheiden te zijn. Steve Jobs zei hierover het volgende: "Vaak weten mensen niet wat ze willen, totdat we ze het laten zien.” Hieruit blijkt dat hij behoorlijk zeker was over zijn werk. Als je nagaat waar deze houding hem gebracht heeft, kun je wel stellen dat een beetje arrogantie niet misstaat. Doorslaan in je zelfverzekerdheid kan aan de andere kant ook averechts werken. Van Jobs zijn ook wel verhalen bekend dat hij een sollicitant heeft uitgelachen, collega’s heeft uitgescholden en werknemers heeft ontslagen zonder aankondiging. Hiermee zet je jezelf natuurlijk niet heel goed op de kaart. Steve Jobs had inmiddels wel zo’n imperium opgebouwd dat hij het kon maken. Apple zou echt niet ineens failliet gaan. Maar als je nog niet zo groot bent als hij, kan je er maar beter een beetje mee oppassen.
Detail telt
Jobs was, tot ergernis van velen, nogal een Pietje Precies. Hij bemoeide zich het liefst met de ontwerpen van zijn producten tot in het kleinste detail. Voor een product als de iPhone of Macbook, waar jouw naam boven staat, is dat natuurlijk niet zo gek. Maar Steve bemoeide zich ook met het ontwerp van de trappen in de Apple winkels en het ontwerp van de shuttlebusjes van het bedrijf. Zelfs met het eten in de kantine. Ondanks dat het voor sommigen misschien vervelend was dat Jobs overal invloed op wilde hebben, heeft het er wel voor gezorgd dat Apple mede daardoor een goed en verzorgd imago heeft. Zorg dus als je een eigen onderneming wil beginnen dat je altijd oog voor detail houdt. En wees niet bang om hier ook bovenop te zitten.
Op naar de top
Al met al kunnen we dus stellen dat als je echt groots wil worden, je sommige aspecten uit de carrière van Steve Jobs wel zou kunnen overnemen. Helaas zijn het niet allemaal dingen die te leren zijn. Het maken van de juiste keuzes op het goede moment is bijvoorbeeld een gave. En ook overtuigend overkomen gaat niet iedereen even makkelijk af. Maar met liefde voor je vak, plezier in je werk en een gezonde hoeveelheid lef kom je al een heel eind.