Naar Vacatures

Het cv van Jeff Scardino: knettergek of briljant? Maak iets waarmee je onderscheidt

Marieke Knippers
4 min.
LinkedIn
WhatsApp
Het cv van Jeff Scardino: knettergek of briljant? Maak iets waarmee je onderscheidt

Een interessant dilemma bij het maken van je cv: volg je de gangbare cv-tips of maak je iets waarmee je je onderscheidt van de massa? Houd je je aan een herkenbare opzet, of zorg je ervoor dat je cv geen enkele recruiter kan ontgaan? Creatieveling Jeff Scardino koos voor de laatste optie. Hij ontwierp een wel héél revolutionair cv: eentje met al zijn missers, slechte persoonlijke eigenschappen en negatieve referenties erop. Knettergek, of juist briljant?

Hoe Jeff Scardino zichzelf onder de aandacht bracht met zijn mislukkingen

Iedereen heeft wel eens een misser begaan in zijn of haar carrière. Misschien heb je onnodig lang over je studie gedaan, heb je een ellendige tijd zonder al te veel successen beleefd bij één van je vorige werkgevers of heb je een onverklaarbaar gat in je cv. Je kunt deze zaken als een blok aan je been zien bij je zoektocht naar een nieuwe baan. Als je het omdraait, zijn het allemaal factoren die je een mens maken. Ze kunnen daarom ook sympathie oproepen bij een recruiter. Als je het maar goed verpakt. En dat is precies wat Jeff Scardino deed.

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?

Nieuwste vacatures:

(Senior) Manager VAT

Londen & Van Holland, Amsterdam

AI Engineer (NL)

Refreshworks, Den Haag

Project-engineer Geveltechniek

Van Hoesel aluminium kozijnen, Goirle

Bekijk alle vacatures van &Work >

'The relevant résumé'

Scardino deed zijn best om een zo eerlijk mogelijke (misschien een zelfs wat negatieve) weergave van zijn studententijd en zijn werkende leven te maken. Inclusief slechte referenties, net-niet-gehaalde doelen en wat hij noemt ‘non-skills’. Hij schroomde zelfs niet om een ‘verloren studiejaar door dates met een vrijgevochten meisje’, zijn uren werk aan drie falende pitches en zijn punctualiteitsproblemen te vermelden. Hij noemde zijn project ‘ the relevant résumé’. Het resultaat? Een bloedeerlijk, grappig portret van de man die Jeff Scardino heet. Kun jij dit cv lezen zonder dat er een grote grijns op je gezicht verschijnt?

De test: 10 vacatures, 2 soorten cv's

Natuurlijk was het voor Scardino afwachten of zijn eerlijke cv een positief effect zou hebben. Als test selecteerde hij 10 verschillende vacatures binnen zijn vakgebied en stuurde hij naar alle bedrijven twee brieven: één reactie met een standaard-cv en één reactie met zijn ‘relevant résumé’. Natuurlijk gebruikte hij verschillende namen bij de verschillende brieven, en zat er telkens een week tussen zijn eerste en zijn tweede reactie.

Standaard-cv: 1 reactie, 0 gesprekken

Hoewel Scardino zichzelf geschikt achtte voor alle functies waar hij solliciteerde en oprecht enthousiast was over iedere functie, reageerde van de tien bedrijven slechts één op zijn standaard-cv. Bij dit bedrijf mocht hij op gesprek komen. Met dit type cv was hij duidelijk op de grote stapel beland en had hij weinig succes.

Eerlijk cv: 8 reacties, 5 gesprekken

De reacties op Scardino's bloedeerlijke cv waren verbazingwekkend. Van de tien keer dat hij deze variant van zijn cv verstuurde, werd er acht keer gereageerd. Vaak waren het persoonlijke reacties van recruiters die blij verrast, en bovendien oprecht geïnteresseerd in hem waren: “Allereerst: chapeau. Ik heb nog nooit een cv als dat van jou ontvangen. Ieder jaar zie ik honderden cv’s en het was erg verfrissend om iemand met een andere invalshoek tegen te komen. Ik heb je cv rondgestuurd over de afdeling en iedereen staat te popelen om je te ontmoeten.” “Net je cv ontvangen. Helaas is de positie al vervuld, maar ik zou graag meer willen weten over je project. Deze manier van denken vinden we helemaal geweldig bij [bedrijfsnaam].” “Toen ik je brief las, dacht ik dat het een grapje was. Maar nu ik je cv bekeken heb, ben ik echt onder de indruk van je eerlijkheid. Ik heb nog nooit zoiets gezien. Ik wou dat meer mensen me zo’n soort cv stuurden.” Scardino trok niet alleen de aandacht van de recruiters, hij kreeg ook hun sympathie. Soms was de vacature al vervuld en wilde de recruiter in kwestie alsnog met hem in contact komen, simpelweg omdat zijn cv zo spraakmakend was. Zelfs bedrijven die dachten dat het om een grap ging, namen de moeite om te reageren op zijn sollicitatie en werden zo waardevolle connecties. Van de tien sollicitaties die Jeff uitstuurde met een ‘relevant résumé’ leidden er vijf tot een gesprek bij de werkgever. Eerlijkheid en je kwetsbaar opstellen lijken zich dus te lonen bij het versturen van een sollicitatiebrief. Maar de methode van Scardino vereist wel een flinke dosis lef. Zou jij het aandurven om zo’n eerlijk cv te versturen?

Tags: Cv, Nieuwe Baan,
Categorieën
home pagina