Met behulp van de artikelen op ons blog kun je een aardig beeld krijgen van hoe je een zo goed mogelijk cv maakt. Je weet nu wat je op je cv zet en wat je beter niet kunt doen. Maar hoe zit het met de vermelding van je diploma’s, vaardigheden en interesses op je cv? In dit artikel geven we je 10 behulpzame tips. Heb jij aan deze punten gedacht?
1. Je werkervaring eerst, dan pas je diploma's
Om te beginnen: het is slimmer om eerst je werkervaring op je cv te vermelden. Pas daarna geef je een overzicht van de door jou behaalde diploma’s. Je werkervaring zal voor een werkgever over het algemeen belangrijker zijn dan je educatie.
2. Gebruik de chronologisch omgekeerde volgorde
Vermeld bij je opleidingen je meest recente diploma als eerst. Dit is in elk geval het uitgangspunt. Er kunnen wel een paar uitzonderingen op deze regel worden gemaakt. Meestal is je meest recente diploma ook het diploma met het hoogste opleidingsniveau. Is dit niet het geval, dan is kan het overzichtelijker zijn om eerst het diploma te vermelden met de hoogste moeilijkheidsgraad. Heb je diploma’s die niet zo recent zijn, maar wel relevant voor de vacature? Vermeld dan deze diploma’s als eerste. Ze komen door hun relevantie boven recente diploma’s en de diploma’s met het hoogste opleidingsniveau. Zo grijp je meteen de aandacht van degene die je cv onder ogen krijgt.
3. De exacte datum is niet belangrijk
De datum waarop een diploma behaald hebt, is niet het meest belangrijke element. Je toekomstige werkgever wil vooral weten welke diploma’s je hebt behaald, niet per se wanneer je ze hebt behaald.
4. Vermeld vakken waarin je hebt geëxcelleerd
Ben je cum laude geslaagd, of heb je een honours-traject gevolgd? Wees dan niet bang om dit te vermelden op je cv. Een beetje reclame maken voor jezelf is geen zonde.
5. Vermeld opleidingen of cursussen die je momenteel volgt
Het is altijd een plus om (online) cursussen of opleidingen die je op dit moment volgt, op te nemen in je cv. Heb je zelf het gevoel dat sommige cursussen niet noemenswaardig zijn? Het feit dat je ze volgt, geeft aan dat je gemotiveerd bent en doorzettingsvermogen bezit.
6. Diploma's vermeld? Nu je vaardigheden nog
Voeg aan je cv ook een aparte sectie met je vaardigheden toe. Hier noem je alle relevante vaardigheden die je hebt, voor deze specifieke functie. Denk uiteraard aan techskills, maar ook aan designskills of bepaalde certificaten die je hebt gehaald in je vakgebied. Vaardigheden die iedereen heeft, hoef je niet te vermelden. Van het feit dat je goed uit de voeten kunt met Microsoft Word zal niemand onder de indruk zijn.
7. Licht bepaalde cv vaardigheden toe
Het kan geen kwaad om bepaalde vaardigheden, die relevant zijn voor een vacature, nog eens apart toe te lichten. Heb je bepaalde softwarevaardigheden die je onder de aandacht wilt brengen? Of ben je ontzettend taalvaardig? Dan kan het geen kwaad om daar per vaardigheid een extra paragraaf aan te wijden. Hou daarbij altijd in je achterhoofd dat de lezer van je cv in staat moet zijn om je cv snel en eenvoudig door te nemen.
8. Vermeld interesses op je cv
Heb je interesses of hobby’s die enigszins aansluiten bij de vacature waar je op reageert? Vermeld ze in een aparte sectie ’Hobby’s en interesses’. Dat je in zondag 3 speelt, lijkt misschien niet van belang als je solliciteert naar een rol als Java-developer. Maar door een stukje van je persoonlijke kant te laten zien, geef je een werkgever wel een beter beeld van wie je bent. Overigens is het niet nodig om zo specifiek te zijn: je kunt wel vermelden dat je al je hele leven lid bent van een voetbalclub.
9. Wees voorzichtig met controversiële interesses
Hoewel we in 2017 leven en de meeste mensen behoorlijk _open minded_ zijn, kan het geen kwaad om uit te zoeken bij wat voor soort bedrijf je solliciteert. Je kunt zo bijvoorbeeld tot de conclusie komen dat het beter is om niet te vermelden dat je actief lid bent van een bepaalde politieke partij. Sommige dingen kun je nu eenmaal beter voor jezelf houden.
10. Laat je persoonlijkheid zien
Wees niet bang om bepaalde prestaties te vermelden die wat over jou als persoon zeggen. Denk aan awards die je hebt gewonnen bij je huidige of vorige werkgever. Heb je een programmeercompetitie gewonnen? Vermeld dit soort prestaties. Denk ook aan bepaalde prestaties buiten je werk. Heb je een marathon gelopen? Een kookwedstrijd gewonnen? Schroom niet om dit te noemen. Zulke dingen geven aan dat je kunt presteren, op welk vlak dan ook.
Welke vaardigheden zet jij op je cv?
Heb je een goed beeld gekregen welke vaardigheden je op je cv kunt zetten? Of twijfel je nog? Neem contact op met &Work en één van onze &Work-consultants helpt je op weg.