Naar Vacatures

ICT-vacature? Zo zorg je voor meer sollicitanten

Sara de Rouw
7 min.
LinkedIn
WhatsApp
ICT-vacature? Zo zorg je voor meer sollicitanten

Het is zover: je mag een nieuwe medewerker aan gaan nemen voor jouw IT-afdeling. Je wervingscampagne is al gestart: er staat een vacature op jullie vacaturepagina, je hebt een aantal reacties gehad en je hebt zelfs al een paar kandidaten gesproken. Maar … de ideale kandidaat zat er nog niet tussen. Je wilt zeker nog een verschillende andere kandidaten spreken, voor je je beslissing gaat nemen. Hoe zorg je op zo’n moment voor meer aanwas van sollicitanten? En niet zomaar sollicitanten; sollicitanten die echt aansluiten bij jullie wensen? Hoe breng je jouw vacature onder de aandacht van topkandidaten, die open staan voor een nieuwe uitdaging? In dit artikel helpen we je op weg om maximale exposure voor jouw vacante functie te krijgen. Allereerst is het natuurlijk van belang dat je goed weet wat je in een nieuwe kandidaat zoekt, en dat je met alle interne partijen een duidelijk functieprofiel afgebakend hebt. Wat moet een kandidaat kunnen, en wat voor persoon past het beste binnen jullie organisatie? Pas als je dit hebt vastgesteld, kun je écht van start met je zoektocht naar de juiste kandidaat.

Begin met een sterke vacaturetekst

Je hebt al een vacaturetekst, maar … bevat deze alle informatie waar een topkandidaat naar op zoek is? De kans bestaat dat waardevolle kandidaten afhaken, omdat je vacaturetekst niet aansprekend genoeg is, of omdat je belangrijke informatie niet vermeldt. Je vacature is vaak de eerste kennismaking met jouw bedrijf; hier mag je dus de plank niet misslaan. Pas als je vacaturetekst het delen ook echt waard is, kun je je gaan bezighouden met de verspreiding ervan.

Je eigen bedrijfswebsite

De eerste stap in de verspreiding is het prominent plaatsen van de vacature op je bedrijfswebsite. Dit kan onder een kopje ‘Vacatures’ of ‘Werken bij’, of zelfs rechtstreeks op je homepagina. Zorg op de vacaturepagina zelf voor een goed leesbare lay-out (ook voor mobiel gebruik!) en duidelijke instructies voor geïnteresseerde kandidaten. De volgende vragen moeten kandidaten binnen één oogopslag voor zichzelf kunnen beantwoorden:

-> Wat moet ik precies doen om te solliciteren? -> Ik heb een vraag over de vacature. Bij wie kan ik terecht?

Een speciaal ingerichte carrièrepagina

Een andere interessante manier, die we op dit moment veel bij onze klanten zien: een domein of pagina speciaal inrichten voor je vacatures en de werving van goede kandidaten. Op deze pagina (denk aan carriere.bedrijfx.nl, bedrijfx.nl/jobs of werkenbijbedrijfx.nl) kun je je vacatures plaatsen én kandidaten een sfeerimpressie geven van zowel je bedrijf als de dingen waar je mee bezig bent. De mogelijkheden zijn eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan:

-> Interviews met / quotes van medewerkers -> Een bedrijfsvideo die de sfeer goed weergeeft -> Voorbeelden van bedrijfssuccessen -> Het uitlichten van opleidingsmogelijkheden

Social media

Ben je als bedrijf nog niet actief op social media? Dan is dit hét moment om je erin te verdiepen. De verschillende social media-kanalen bieden namelijk handige (en gratis) verspreidingsmogelijkheden voor jouw vacature.

LinkedIn

LinkedIn is veruit het belangrijkste kanaal als het gaat om de verspreiding van je vacatures via social media. Dit is de plek waar professionals zich begeven die (actief of passief) op zoek zijn naar een nieuwe baan. Hier moet je dus zéker je vacature laten zien. Nog niet helemaal wegwijs in LinkedIn? We geven je een aantal handige functies binnen dit platform, die je kunnen helpen om je vacature onder de aandacht te brengen.

-> Je (persoonlijke) tijdlijn: Op de ‘Startpagina’ van LinkedIn kun je updates delen met al je connecties. Natuurlijk is het hierbij van belang dat je eerst een goede set connecties hebt. Als je die eenmaal hebt, vergroot je het bereik van je vacature enorm door deze op je tijdlijn te delen. Dat kan gewoon met een link naar je eigen vacaturepagina.

-> Je bedrijfspagina: Heeft jouw bedrijf al een company page op LinkedIn? Zo nee, dan is het handig om deze aan te maken. Om je een voorbeeld te geven: dit is die van ons. Op deze pagina kun je (naast andere bedrijfsupdates) je vacature delen en het bereik ervan vergroten. Ook hierbij is het belangrijk dat je wel een flink aantal ‘volgers’ hebt. Nog niet zo veel volgers? Je kunt ook een gesponsorde update de wereld insturen, waarin je jouw vacature onder een specifieke doelgroep verspreidt.

-> Groepen: Onder het tabje ‘Interesses’ vind je een interessante functie van LinkedIn: de LinkedIn Groepen. Dit zijn gesloten communities, waarin mensen binnen een bepaald vakgebied met elkaar kunnen communiceren, zonder connecties van elkaar te zijn. Vaak is er een apart tabblad voor vacatures, of kun je vacatures zelfs rechtstreeks delen. Lid worden van groepen binnen het juiste vakgebied kan erg interessant zijn voor de verspreiding van je vacatures.

Facebook

Net als op LinkedIn kun je op Facebook een bedrijfspagina aanmaken, waarop je je eigen organisatie in de schijnwerpers kunt zetten. Dit is natuurlijk ook de ideale plaats om je vacature(s) onder de aandacht te brengen. Ook hier is het aantal likes van je pagina belangrijk voor het bereik van je vacature: hoe meer mensen je pagina volgen, hoe meer mensen jouw updates te zien krijgen. Om je vacatures gescheiden te houden van andere bedrijfsupdates, kun je er voor kiezen om een app als Jobcast of Jobvite te installeren op je bedrijfspagina. Deze zorgt ervoor dat er een apart tabblad wordt toegevoegd aan je Facebookpagina, waar je al je vacatures op kunt plaatsen. En wil je je bereik onder Facebookgebruikers écht vergroten? Dan kun je er ook voor kiezen om te gaan adverteren op Facebook: hiermee kun je je publiek veel exacter bepalen en ervoor zorgen dat de vacature alleen aan jouw doelgroep getoond wordt.

Twitter

Heeft jouw bedrijf een eigen Twitter-account, dan kun je natuurlijk ook op dit kanaal je vacature verspreiden. Tweet een link naar je vacaturepagina en gebruik daarbij hashtags (#) waarop jouw vacature gemakkelijk gevonden kan worden. Denk daarbij aan zoekwoorden als:

-> #vacature -> #Amsterdam/ #Arnhem / #Groningen  (de standplaats van de vacature)| -> #IT / #SAP / #BI (het vakgebied van je vacature)

Het 'netwerk van je netwerk'

Welke sociale kanalen je ook in gaat zetten - voor het bereik van je vacature(s) is het van groot belang dat je updates gedeeld worden. Vraag dus je eigen medewerkers en andere interessante personen binnen je netwerk om de vacature-updates actief te delen; zo zijn ze niet alleen zichtbaar bij je directe connecties, maar lift je ook mee op het ‘netwerk van je netwerk’. En zo kun je zomaar met interessante kandidaten in aanraking komen, die je anders nooit gesproken had.

Persoonlijk benaderen

Naast het verspreiden van je vacature is ook het actief benaderen van personen die jij interessant vindt een goede strategie om meer sollicitanten binnen te krijgen. Door zelf interessante kandidaten op te sporen en aan te spreken over je vacature, kom je ook in contact met kandidaten die misschien niet zelf actief op zoek zijn naar een nieuwe baan, maar wel open staan voor nieuwe carrièremogelijkheden.

Hoe doe je dat dan?

Heb je zelf nog geen uitgebreide talentenpool, dan is LinkedIn een hele fijne bron voor het leggen van de juiste contacten. Door actief connecties te maken met mensen in je vakgebied, breid je je netwerk uit en kun je interessante profielen zelf benaderen met een persoonlijk bericht. En wil je meer zoekopties, en mensen benaderen waarmee je geen connectie hebt? Dan biedt een betaald LinkedIn Recruiter-account uitkomst. Voor alle manieren van sourcen en benaderen geldt: bedenk goed hoe jij zelf benaderd zou willen worden, als je open zou staan voor nieuwe carrièremogelijkheden. Houd het menselijk en benader mensen op de manier waarop zíj benaderd willen worden: dan is je slagingskans het grootst. Heb je hulp nodig bij het schrijven van IT vacatures? Plaats je vacature dan op &Work, en we zorgen dat de vacature de juiste talent aantrekt.

Tags: Vacaturetekst,
Categorieën
home pagina