Naar Vacatures

Zo geeft je lichaam aan dat het tijd is voor ander werk

Jacqueline Willems
6 min.
LinkedIn
WhatsApp
Zo geeft je lichaam aan dat het tijd is voor ander werk

Kom je weleens moeilijk in slaap omdat je morgen een belangrijke vergadering hebt waardoor je veel lichamelijke spanning ervaart? Kan je je op het werk niet meer goed concentreren en kom je vaak thuis met hoofd- en nekpijn? Je bent echt niet de enige die af en toe lichamelijke klachten ervaart vanwege stress, maar als dit doorslaat in werkgerelateerd verzuim is er sprake van een probleem. Iets meer dan eenderde van het ziekteverzuim van werknemers is werkgerelateerd, zo blijkt uit een rapport van het TNO. De werknemers geven als reden voor het verzuim werkdruk of werkstress. Wanneer jij je bij je werkgever ziek meldt met werkgerelateerde klachten is het eigenlijk al te laat want je ervaart al dusdanige klachten dat je je moet ziekmelden. Wij hebben vijf lichamelijke tekens voor je op een rij gezet waarmee je lichaam aan jou laat merken dat het tijd is om het roer om te gooien— dat het tijd is voor ander werk.

5 lichamelijke tekenen waaraan je merkt dat het tijd is voor ander werk:

1. Je komt ‘s ochtends moeilijk uit je bed2. Je lontje is steeds korter3. Je hebt last van lichamelijk klachten4 . Je kunt je moeilijk concentreren 5. Je staat constant ‘aan’

1. Je komt steeds moeilijker uit je bed

Je merkt dat je futloos en moe bent. Zelfs na een nacht goed slapen ben je nog vermoeid. Je zin om naar het werk te gaan, neemt steeds verder af en je kijkt doordeweeks vooral uit naar het weekend. Je hebt geen energie meer om dingen te ondernemen. Het enige dat jij in je vrije tijd wilt doen, is doelloos op de bank hangen en series bingewatchen op Netflix. Op het moment dat je je batterij niet meer kunt opladen en het werk voornamelijk energie vreet, in plaats van dat je energie krijgt van je werk, is het tijd om jezelf achter de oren te krabben. Natuurlijk heeft iedereen af en toe een lange dag waarna je vermoeid thuiskomt, maar haal je hier geen voldaan gevoel uit? Dit zou zomaar eens een teken kunnen zijn dat het tijd is voor ander werk.

Wist je dat je bij ons ook een gratis online persoonlijkheidstest kan doen om bedrijven te vinden die bij je passen? En met je eigen gratis profiel heb je altijd toegang tot je sollicitaties, cv, job alerts en de resultaten van onder andere je persoonlijkheidstest .

Sta eens stil bij de vraag of dit werk of deze werkgever echt bij je passen. Twijfel je of is het antwoord nee? Doe dan onze gratis online persoonlijkheidstest.

2. Je krijgt een steeds korter lontje

Lig je de laatste tijd steeds vaker in de clinch met je collega’s, werkgever en misschien ook in je privésituatie? Merk je dat je lontje steeds korter wordt en dat er steeds minder hoeft te gebeuren voordat jij je op de kast gejaagd voelt? Je hebt de laatste tijd weinig geduld en bij het minste of geringste spring jij al uit je vel. Het zou zomaar eens kunnen dat dit door je werk komt. Het ervaren van prikkelbare gevoelens, snel boos zijn en je aan het minste of geringste ergeren, zijn lichamelijke tekenen dat je last hebt van stress of mentale vermoeidheid. Prikkelbaarheid wordt gezien als een van de tekenen van een beginnende burn-out. Het is belangrijk om erachter te komen wat de oorzaak is van je prikkelbaarheid, zodat je op tijd actie kunt ondernemen . Ligt de oorzaak van je prikkelbaarheid bij je werk? Dan is het misschien wel tijd voor ander werk.

3. Je hebt last van lichamelijke klachten

Als het tijd is voor ander werk uit dit zich soms ook in fysieke klachten. Ervaar je steeds vaker lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, nekpijn, spierpijn of maagklachten? Dit zijn allemaal tekenen die kunnen duiden op (teveel) stress. Wanneer je hier steeds vaker last van hebt en het misschien zelfs chronisch wordt, kan je dit niet negeren.Indien jij last hebt van deze lichamelijke klachten is het belangrijk om in gesprek te gaan met je huisarts en erachter te komen waar deze klachten vandaan komen . Het kan zomaar zijn dat deze lichamelijke klachten een uiting zijn van stress veroorzaakt door je werk.

Vind hier tips hoe jij je immuunsysteem een boost geeft!

4. Je kunt je moeilijk concentreren

Dat ene project moet vandaag echt af want morgen moet je collega het presenteren. Ondanks dat je er al drie dagen aan hebt gewerkt, lukt het je maar niet om het af te krijgen. Thuis vraag je aan je partner hoe zijn of haar dag was, maar echt luisteren naar het antwoord lukt niet. Je kunt je niet concentreren. Hoe hard je je er ook toe zet. Kost het je steeds meer moeite om je te concentreren? Ben jij bij het minste of geringste al afgeleid?  Natuurlijk heeft iedereen weleens last van een dag dat iemand minder concentratie heeft maar als dit op enige regelmaat voorkomt, is het belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaak . Slechte concentratie en gebrek aan focus zijn een van de tekenen dat je last hebt van stress of vermoeidheidsklachten.

5. Je staat constant ‘aan’

Lig je na een lange dag werken eindelijk in je bed, maar lukt het je niet om de knop om te zetten en lekker te gaan slapen? Ben je eindelijk in diepe slaap, word je ‘s nachts wakker en lukt het je maar niet om weer in slaap te komen? Wat je ook probeert, je hoofd ratelt maar door! Het is noodzakelijk dat je erachter komt hoe jij voor jezelf de knop kunt omzetten en je niet meer met werkgerelateerde zaken bezighoudt. Lukt het je niet om de spreekwoordelijke ‘knop om te zetten’? Ga dan naar je huisarts om te kijken wat de oorzaak is van je slaapproblemen. Een oorzaak van slapeloosheid kan een verhoogde cortisolwaarde zijn. Cortisol is een stresshormoon en zorgt ervoor dat je in een constante staat van alertheid bent. Wanneer je last hebt van een verhoogde cortisolwaarden kan je last krijgen van slaapproblemen, meer eetlust of een verlaagde weerstand waardoor je sneller ziek wordt. Het is dus belangrijk om erachter te komen waardoor je last hebt van slaapproblemen voordat het erger wordt.

Achterhaal de oorzaak van je lichamelijke klachten

Ervaar jij een of meerdere van bovenstaande lichamelijke klachten? Het ervaren van werkstress kan zorgen voor ziekteverzuim of zelfs langdurige uitval. Om dit te voorkomen doe je er verstandig aan de oorzaak te achterhalen en om op tijd actie te ondernemen. Is de oorzaak bij jou werkgerelateerd? Probeer erachter te komen waar je hart sneller van gaat kloppen en waar je passie ligt. Kom je erachter dat het tijd is voor ander werk waar jij je passie in kwijt kunt? Doe gratis onze online persoonlijkheidstest en kom erachter wat jouw drijfveren zijn. Zo is het makkelijker om een baan te vinden die bij jou en je drijfveren past.

Wil je alvast oriënteren op ander werk? Bekijk 1.000+ openstaande vacatures op &Work.

Categorieën
home pagina