Naar Vacatures

Hoe ontslag nemen: 7 tips hoe je dit op een professionele en nette manier doet

Eva Haarsma
10 min.
LinkedIn
WhatsApp
Hoe ontslag nemen: 7 tips hoe je dit op een professionele en nette manier doet

Heb je een nieuwe baan gevonden, ga je ontslag nemen en vertrek je bij je huidige werkgever? Dan komt er een moment waarop je het nieuws moet gaan mededelen—je neemt ontslag.

Een ontslaggesprek kan enorm bevrijdend zijn, maar voor veel mensen is ontslag nemen toch ook wel lastig. Bovendien heeft ontslag nemen meer voeten in de aarde dan alleen het voeren van het ontslaggesprek. Deze 7 tips gaan je helpen bij het nemen van ontslag op een nette en professionele manier:

1. Het ontslaggesprek2. Opzegtermijn werknemer3. Ontslagbrief opstellen + gratis voorbeeld4. Vakantiedagen5 . Ontslag met wederzijds goedvinden6. Concurrentiebeding of relatiebeding7. Ontslag nemen zonder nieuwe baan

1. Ontslag nemen - kies een goed moment voor het gesprek

Natuurlijk is het belangrijk dat je je werkgever tijdig laat weten dat je een nieuwe baan hebt gevonden, maar zoek daar wel het juiste moment voor. Je kunt bijvoorbeeld wachten totdat je het contract bij de nieuwe werkgever hebt getekend. Ook al is de baan je mondeling beloofd, er kan nog iets misgaan waardoor het nieuwe avontuur niet doorgaat. Dan is het jammer als je ineens met lege handen komt te staan.

Je werkgever doet een tegenvoorstel

Het is niet ongewoon dat je huidige werkgever je een tegenvoorstel doet om je te behouden. Denk bijvoorbeeld aan een promotie of een hoger salaris. In eerste instantie waarschijnlijk een eer; je werkgever wil je binnen boord houden!Vaak is een tegenvoorstel een tijdelijke oplossing en geen oplossing voor de langere termijn. De reden dat je verder bent gaan kijken naar een nieuwe baan geldt waarschijnlijk nog steeds. Je hebt geen promotie of salarisverhoging gekregen vanwege je goede prestaties. Ook blijkt uit onderzoek dat de meeste mensen die het tegenbod accepteren na een paar maanden alsnog vertrekken. Lost ingaan op het tegenvoorstel echt de reden van vertrek op—waarschijnlijk is dit niet het geval...

Blijf professioneel als je je ontslag gaat indienen

Het verschilt per werknemer, maar de kans is groot dat er iets scheef zat en dat je daarom hebt besloten om ontslag te nemen. Of je nou de uitdaging mist, het bedrijf een kant op gaat die je niet aanspreekt, je niet met je collega’s door één deur kan, de arbeidsvoorwaarden niet optimaal zijn of dat je simpelweg een baan hebt gevonden die je gewoon veel leuker vindt.Benadruk vooral wat er voor jou positief is aan de nieuwe baan. Ga niet met modder gooien, word niet te emotioneel en brand niet in het laatste gesprek nog even al je collega’s af . Zo blijf je professioneel, houd je het netjes en maak je bovendien nog kans op een positieve referentie.

2. Controleer welke opzegtermijn geldt

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is wel belangrijk om na te gaan welke opzegtermijn voor jou geldt als je ontslag neemt. Welke opzegtermijn wordt gehanteerd hangt namelijk af van het soort contract. De opzegtermijn voor een werknemer is doorgaans een maand. In sommige situaties wordt hiervan afgeweken en kan de werkgever in het contract hebben opgenomen dat die periode langer is. Dit is vaak het geval bij een vast contract waarbij de werkgever bijvoorbeeld een opzegtermijn van twee maanden hanteert.Je mag met je werkgever een langere opzegtermijn afspreken. Deze afspraak moet dan in het contract zijn opgenomen. Staat er in jouw arbeidsovereenkomst een langere opzegtermijn? Dan is die voor de werkgever twee keer zo lang. De opzegtermijn voor werknemers mag maximaal 6 maanden zijn. Heb jij bijvoorbeeld een opzegtermijn van 5 maanden in je contract staan? Dan geldt voor je werkgever een opzegtermijn van 10 maanden.

Opzegtermijn begint op de eerste van de maand

Ook belangrijk om te realiseren: de opzegtermijn begint bij de eerste van de maand. Stel je hebt 1 maand opzegtermijn en je zegt per 20 december je contract op, dan start de opzegtermijn per 1 januari . Je kunt dan pas per 31 januari weg bij je werkgever.

3. Ontslagbrief opstellen + gratis voorbeeld

Je hebt de grootste stap gemaakt; het ontslag aankondigen bij de werkgever. Nadat je het ontslaggesprek hebt gevoerd, moet je je ontslag bevestigen door het schrijven van een ontslagbrief. In deze brief bevestig je nogmaals dat je uit dienst treedt en per wanneer. Sluit je ontslagbrief af met de vraag om een ontvangstbevestiging, zo staat alles zwart-op-wit en krijg je achteraf geen gedoe met je werkgever.

Verstuur je ontslagbrief per mail of aangetekend per post

Je kunt je ontslagbrief versturen via de mail of ouderwets via de post. Tegenwoordig vinden werkgevers het prima als je de ontslagbrief via de mail verstuurt. Kies je er toch voor om de brief per post te versturen? Dan kun je de ontslagbrief het beste aangetekend versturen. Op die manier weet je zeker dat de brief is aangekomen.

ontslagbrief voorbeeld nodig bij het ontslag indienen
ontslagbrief voorbeeld nodig bij het ontslag indienen

Voorbeeld ontslagbrief bij het ontslag nemen

Om het je makkelijk te maken hebben we een voorbeeld ontslagbrief per mail opgesteld en een voorbeeld ontslagbrief voor via de post gemaakt . Zo’n voorbeeld ontslagbrief bevat alle belangrijke onderdelen en hoef je alleen maar aan te vullen met de benodigde gegevens.

4. Check openstaande vakantiedagen bij ontslag indienen

Had je net al je vakantiedagen opgespaard om pas aan het eind van het jaar een mooie reis te maken? Dan is de kans groot dat je nog veel vakantiedagen open hebt staan. Soms kun je die dagen ook prima opnemen. Het is echter niet altijd even vanzelfsprekend dat je deze dagen allemaal gebruikt, omdat het er ook voor kan zorgen dat je feitelijk na een week al de deur achter je dichttrekt. Als dit niet reëel is, kan een werkgever hiertegen bezwaar maken. Het is dus belangrijk dat je hier goede afspraken over maakt, zodat je in elk geval ervoor kunt zorgen dat je je werkzaamheden goed kunt overdragen en op een verantwoordelijke manier uit elkaar gaat.Bovendien is het wel heel fijn om er even tussenuit te kunnen, voordat je met je nieuwe baan start. Dat geeft je de kans om op adem te komen en kun je uitgerust aan je nieuwe functie beginnen. Bij je nieuwe baan komen genoeg nieuwe dingen op je pad waar je de energie daarna voor nodig hebt.

Vakantiedagen op je eindafrekening

Meestal heb je nog een paar vakantiedagen over aan het einde van je dienstverband. Wil je die liever niet opnemen, dan kun je de dagen ook laten uitbetalen. Het laten uitbetalen van vakantiedagen wordt door de Belastingdienst belast onder het bijzonder tarief. Dit bijzonder tarief is de belasting die je betaalt over bijzondere inkomsten zoals bonussen, vakantiegeld of vakantiedagen. Het kan zo zijn dat dit bijzonder tarief hoger ligt dan het belastingtarief dat je normaal betaalt.Heb jij geen vakantiedagen meer over, maar heb je juist teveel dagen opgenomen ? Meestal moet je die terugbetalen en dan wordt dit vaak verrekend met het verschuldigde salaris of op de eindafrekening.

5. Ontslag met wederzijds goedvinden

In sommige gevallen zijn er zogenoemde bijzondere omstandigheden waardoor je ontslag moet nemen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je met je partner gaat verhuizen waardoor de woon-werkafstand nu buitenproportioneel groot is geworden. Dit kan het gevolg zijn als de organisatie waar je partner werkt gaat reorganiseren of zich op een andere locatie gaat vestigen. Wat ook mogelijk is, is dat je ziek bent geworden door je werk. Bijvoorbeeld door pestgedrag van collega’s of omdat je overwerkt bent en in een burn-out terecht bent gekomen.Realiseer je wel dat je dergelijke omstandigheden moet kunnen bewijzen en dat dit in sommige gevallen niet altijd even eenvoudig is. Het UWV kan je verder helpen bij ontslag met wederzijds goedvinden.

Ontslag met wederzijds goedvinden

Je kunt proberen om met je werkgever ontslag met wederzijds goedvinden overeen te komen. Je werkgever en jij spreken dan samen af dat je arbeidsovereenkomst beëindigt. Vervolgens maak je samen met je werkgever afspraken over het ontslag en deze afspraken leg je vast in een beëindigingsovereenkomst . Bij ontslag met wederzijds goedvinden houd je namelijk wel recht op een eventuele uitkering.

6. Check concurrentiebeding en relatiebeding

Sta je op het punt om je ontslag in te dienen? Controleer dan eerst of er in je arbeidsovereenkomst een concurrentiebeding is opgenomen. Misschien is je nieuwe baan wel bij een concurrent of relatie van je huidige werkgever. Hier kunnen dan negatieve consequenties aan verbonden zitten, zoals een hoge boete.

Concurrentiebeding in je arbeidsovereenkomst

In een concurrentiebeding is opgenomen waar je je als werknemer aan moet houden na het beëindigen van het arbeidscontract. Dit geldt bijvoorbeeld als je start bij een nieuwe werkgever. Het concurrentiebeding dient als bescherming voor de werkgever en beschermt vertrouwelijke informatie over bijvoorbeeld strategieën, prijzen en kennis over klanten en leveranciers. In de bepaling is vaak opgenomen wat voor werkzaamheden je mag uitvoeren en bij welk type werkgever. Soms verbiedt een concurrentiebeding om bij bepaalde bedrijven in dezelfde sector aan de slag te gaan. Soms is in het concurrentiebeding een relatiebeding opgenomen. Hierin is vastgelegd dat je als werknemer geen contact mag opnemen met relaties van de werkgever. Vaak staat hierin ook dat je geen klanten mag meenemen naar je nieuwe werkgever.Check dus voordat je jouw ontslag indient of je een concurrentiebeding en/of een relatiebeding hebt getekend. Indien dit het geval is, kun je in gesprek gaan met je werkgever en kijken of hij je aan het concurrentiebeding houdt . Misschien is het mogelijk om andere afspraken te maken.

7. Ontslag nemen zonder nieuwe baan

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je vertrekt, maar nog geen nieuwe baan hebt gevonden—zelf ontslag nemen dus. Je kunt verschillende redenen hebben om je baan op te zeggen. Misschien ga je je lang gekoesterde droom waarmaken en ga je op reis. Of misschien zit je al langere tijd vastgeroest in je baan en is het nu echt tijd om ontslag te nemen. Wanneer je zelf ontslag neemt, zonder dat je een nieuwe baan hebt, heb je als werknemer geen recht op een ww-uitkering.

Snel ontslag nemen bij nieuwe werkgever

Je hebt ook geen recht op een ww-uitkering wanneer je wel een nieuwe baan hebt gevonden, maar daar vervolgens erg snel ontslag plaatsvindt. Als dit gebeurt, zal er door het UWV beoordeeld worden of je, ten tijde van het opzeggen van de baan daarvoor, een reëel vooruitzicht had op een baan voor op zijn minst een half jaar. Als dit het geval is, dan kan het dus zo uitpakken dat je geen ww-uitkering krijgt.

Je ontslag indienen

Weet je het na het lezen van onze tips zeker en ga je ontslag nemen? Zoals je ziet; voorbereiding is key! Nadat je jouw ontslag ingediend hebt, doe je er goed aan om je werkzaamheden op een nette manier over te dragen en af te sluiten. Zo laat je een positieve indruk achter. Wie weet kom je elkaar op een later moment in je loopbaan nog een keer tegen of heb je referenties nodig voor een nieuwe baan.Ben jij op zoek naar een nieuwe baan? Of twijfel je wat voor (nieuwe) baan bij je past? Neem contact op met de career partners van &Work. &Work begeleidt je naar werk dat past bij je ambities, wensen, talenten en persoonlijkheid—jouw wereld.

Categorieën
home pagina