Solliciteren kan soms heel spannend zijn. Je wil natuurlijk je beste beentje voorzetten, maar je weet niet wat je kan verwachten en wat de ander van jou vindt. Met deze 5 geheimen kom jij het sollicitatieproces zonder al te veel stress door!
1. Verdiep je in het bedrijf
Welke vragen er precies gesteld gaan worden kun je nooit voorspellen. Leer dan ook geen standaard antwoorden uit je hoofd op de vragen die in Google naar voren komen als meest gestelde sollicitatievragen. Maar bereid je goed voor door in de huid van het bedrijf te kruipen. Waar zijn zij naar op zoek en wat zouden zij daarom graag van jou willen weten?
2. Let op hoe je je antwoorden formuleert
In bijna elk sollicitatiegesprek komt wel een standaard vraag voor als: ‘ Wat zijn je sterke en zwakke punten?’ Een enorme cliché op het eerste gezicht, maar dit is een typisch moment waarop je tussen de regels door moet lezen. De reden dat ze je deze vraag stellen, is dat het antwoord heel veel weggeeft over jou als kandidaat. Heb jij je goed voorbereid op het gesprek? Hoe groot is jouw zelfkennis? Hoe zet je jouw negatieve eigenschappen op een originele manier in een positief daglicht? Het gaat hier om je vermogen om op een creatieve manier antwoorden te formuleren.
3. Leg je erbij neer dat je niet overal invloed op hebt
Hoe hard je ook je best doet en hoe goed een gesprek ook ging: er zijn geen garanties. Je hebt geen invloed op de gesprekken met andere kandidaten, op wat er besproken wordt na je sollicitatie en op hoe de werkgever het gesprek heeft ervaren. Laat het na het gesprek los. Ga niet onnodig zitten piekeren over zaken waar je geen invloed op hebt.
4. Ga niet vechten voor een functie die niet goed bij jou past
Accepteer het ook als tijdens het gesprek blijkt dat je niet geschikt bent voor de functie. Je hoeft niet altijd aangenomen te worden, soms past de functie gewoon niet bij jou. Bedenk dan dat je er zelf ook niet gelukkig van zou worden als je wel zou worden aangenomen. Het is gewoon zo dat je voor sommige functies onder- of overgekwalificeerd bent. Dat is helemaal niet erg! In dat geval kun je beter op zoek gaan naar een functie die wel bij je past.
5. Zie een afwijzing niet als iets persoonlijks
Soms kan het voelen als een persoonlijke aanval wanneer je afgewezen wordt na een gesprek. Je hebt dan misschien het idee dat je iets fout gedaan hebt of dat ze je niet aardig vonden. Maar meestal is de reden dat je niet ervaren genoeg bent of niet goed genoeg bij het bedrijf past. Dat zijn dingen die niets met jou als persoon te maken hebben. Afgewezen worden is dan ook helemaal niet erg. Vraag altijd om feedback zodat je kan leren van je fouten en sterker het volgende gesprek in kan gaan.
Solliciteren is geen straf
Deze 5 geheimen zullen je misschien niet helpen om direct jouw droombaan in de wacht te slepen. Maar ze kunnen wel handig zijn om tijdens het sollicitatieproces de rust te bewaren, en solliciteren niet als iets vervelends te gaan zien. Solliciteren is namelijk echt geen straf, maar juist een geweldige kans om jezelf te presenteren en te ontwikkelen. Hier vindt je nog meer tips voor tijdens je sollicitatiegesprek!