“Naar aanleiding van uw advertentie in de krant van 7 maart jongstleden, solliciteer ik hierbij…” [gaap] Ben jij ook al in slaap gevallen? De meeste werkgevers ook. Maak van je eerste alinea altijd het mooiste stukje van je brief en zeker niet het saaiste. Zoek naar een pakkende opening om de ander direct in te pakken óf…toon lef en gebruik een van de nieuwe manieren van solliciteren. Welke dan? Let dan op!
1. Social Media: maak er ongegeneerd gebruik van
Kun jij – naast datgene waar je je geld mee verdient – toevallig ook heel goed gitaarspelen of misschien best wel aardig zingen? Maak van je sollicitatie een filmpje en post ‘m op Facebook. Dikke kans dat jouw netwerk enorm enthousiast is en voor je het weet ga je viral. Succes verzekerd met een filmpje, maar er is natuurlijk veel meer te bedenken. Infographics, explainer video’s, memes en gifjes. Alles wat je goed via social kunt verspreiden, komt in principe in aanmerking. En gebruik echt álle kanalen. Vergeet dus ook Linked-in, Twitter, Pinterest, Snapchat, Instagram, YouTube of platformen als Reddit niet. Meer is in dit geval echt beter. Zet vooral al je gêne aan de kant. Dat je er wat klunzig opstaat, geeft echt niet. Iedereen snapt dat het niet iets is wat je dagelijks doet en je wordt er vooral sympathiek door gevonden. Wees vriendelijk voor jezelf, dat zullen anderen ook voor je zijn.
2. Pimp je cv als een baas
Jezelf op een andere manier op de markt zetten, betekent ook dat je jouw cv compleet op de kop kunt zetten. Een infographic of explainer video waarin een poppetje (die je er natuurlijk een beetje uit laat zien als de leukste versie van jezelf) aan de kijker vertelt hoe zijn loopbaan er tot nu toe uitziet bijvoorbeeld. Veel leuker toch dan een saai cv met alleen maar feitjes onder elkaar? Onthoud dat de gemiddelde persoon die jouw cv onder ogen krijgt te weinig tijd heeft en een bijzonder korte attention span. Dus doe er alles aan om de aandacht te grijpen en vast te houden. Kijk hoe daar op de socials gebruik van wordt gemaakt en houd dit als basis aan. Bedenk daarbij dat plaatjes en filmpjes makkelijker zijn om aan te klikken dan een lange tekst.
3. Maak je eigen website en verkoop jezelf
Je kunt het ook nog veel groter aanpakken. Misschien had je al een eigen website en anders is dit een mooi moment om die te gaan bouwen. Het onderwerp? Dat ben jij! Je hebt daar alle ruimte om met allerlei mooie tools te laten zien wie je bent, wat je kan en wat je gedaan hebt. Een compleet portfolio, testimonals, een kijkje in je privéleven… je kunt er feitelijk alles in kwijt. Je kunt je site via de socials op een ludieke manier verspreiden en vervolgens via een blog op je website bijhouden hoe het gaat met het zoeken naar een nieuwe baan. Of alle voorvoordelen die er misschien waren om zeep helpen, zoals Ad dat deed. Kortom: opties genoeg. Wees vooral creatief en probeer ook een beetje origineel te zijn. Alhoewel, beter goed gejat dan slecht bedacht.
4. Vraag een professional
Is het maken van vlogs, plaatjes, memes of websites wat je normaal ook doet in je werk? Of is het niet je werkveld, maar ben je er wel toevallig heel goed in? Dan is dat natuurlijk super, want zo kun je op die manier ook nog eens laten zien wat je allemaal kunt. Heb je hier meer moeite mee, dan is er ook geen man over boord. Vraag hulp aan je netwerk of schakel een professional in. Niet de goedkoopste manier van solliciteren misschien, maar als het je uiteindelijk je droombaan oplevert… dan is dat je wellicht nog wel veer meer waard.
5. De beste gamer krijgt de baan
Een game spelen om te bewijzen dat je geschikt bent voor de job? Het klinkt misschien wat vreemd. Maar als je er wat langer over nadenkt: zo raar is het eigenlijk helemaal niet. Het is best voor te stellen dat je aan de hand van games een prima beeld kunt krijgen van iemands vaardigheden en potentieel. Er zijn dan ook bedrijven die speciale games op de markt willen brengen om sollicitanten op die manier te doorgronden. Bijvoorbeeld een game waarin je allerlei opdrachten moet uitvoeren om te zien of je efficiënt te werk gaat en hoe je reageert op bepaalde informatie. Aan de hand van je gedrag kan op deze manier van alles in kaart gebracht worden. Je intellect, potentie en het type werknemer dat je bent bijvoorbeeld. Er zijn ook bedrijven die de game in real life willen spelen. Die kandidaten uitnodigen om naar een Escape Room te komen voor een sollicitatie bijvoorbeeld. Ben je iemand die alles het liefst in z’n eentje oplost? Dan val je daar snel door de mand. En als je iemand vraagt het sollicitatiegesprek te komen voeren tijdens een potje poolen bijvoorbeeld, krijg je ook weer heel andere gesprekken en een andere indruk van de persoon dan wanneer je samen in een ‘hokje’ gaat zitten.
Sollicitatiegesprekken: ook die gaan anders
Solliciteren 2.0 zie je niet alleen terug aan de kant van de kandidaat. Ook werkgevers gebruiken steeds vaker nieuwe technieken om te werven en sollicitanten te ondervragen. Een mooi voorbeeld is The Candidate van Heineken. Als je dit nog niet kent, echt de moeite waard om te bekijken. Kandidaten worden op heel andere skills geselecteerd, op een andere manier wordt er een besluit genomen en de manier waarop iemand aangenomen wordt uiteindelijk, is misschien nog wel het mooiste stukje van allemaal. Maar ook solliciteren via Skype en Facetime bijvoorbeeld, zal waarschijnlijk steeds vaker gaan voorkomen. Of bedrijven die expliciet om een video gaan vragen in plaats van een sollicitatiebrief waarin je jezelf kan presenteren. Misschien tijd om te investeren in een acteerlesje om jezelf goed op beeld te krijgen?
Welke strategie kies jij?
Ben je er al uit wat jouw strategie gaat worden? Memes, vlogs en website al in de aanslag? Wie weet waar het je allemaal kan brengen! Misschien maak je wel een complete carrièreswitch omdat je gevraagd wordt voor een functie die je zelf helemaal niet bedacht had, maar eigenlijk veel beter past!