Hoe word je succesvol in je werk? Hoe zorg je dat je jezelf ontwikkelt? En hoe kun je meer productieve werkdagen hebben? Er blijken drie punten te zijn die veel succesvolle mensen met elkaar gemeen hebben. Het goede nieuws is dat jij ze gemakkelijk kunt overnemen. Zo maak je vanaf nu elke werkdag een stapje in de goede richting.
1. Meer positieve dan negatieve interacties
Als we de termen cortisol en oxytocine noemen, gaat er dan een belletje bij je rinkelen? Wellicht weet je dat het hormonen zijn. Ze kunnen een behoorlijke invloed hebben op het verloop van je dag – en daarmee ook op de factor succes.
De afgelopen twintig jaar hebben wetenschappers uitvoerig onderzoek gedaan naar de invloed die een positief of negatief gesprek met een collega heeft op je gemoedstoestand.
Cortisol werkt langer door dan oxytocine
Een tegenvaller is dat oxytocine een aanzienlijk minder blijvend effect heeft dan cortisol. Dit is een belangrijk gegeven, want je kunt je afvragen hoeveel oxytocine je moet vrijgeven om het stresshormoon cortisol onschadelijk te maken. Met andere woorden: hoeveel positieve interactie moet je op een werkdag hebben om de effecten van negatieve interactie te neutraliseren?
De juiste balans tijdens je werkdag
Onderzoek toont aan dat van de vijf interacties die je gedurende een werkdag gemiddeld met je collega’s hebt, er tenminste drie positief moeten zijn. Dat komt neer op 60 procent. Is dit het geval, dan hou je een goed gevoel aan je werkdag over. In zekere zin is dit dus iets dat je zelf in de hand hebt, door aan te sturen op positieve gesprekken met je collega’s.
Los van de hormonen is plezier hebben vanzelfsprekend een belangrijke voorwaarde om succesvol in je werk te worden.
2. Keeping your eyes on the prize
Succesvolle mensen zijn altijd gericht op hun einddoel. Ze herinneren zichzelf continu aan hetgeen ze willen bereiken. Waarom is dit belangrijk?
Jezelf regelmatig je doel voorhouden, geeft je prestaties en productiviteit een behoorlijke boost. Dit blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek. Een bekend onderzoek dat gehouden werd onder radiologen is hier een goed voorbeeld van.
Anonieme MRI-scans
Radiologen beoordelen dagelijks talloze MRI- en CT-scans en stellen aan de hand daarvan een diagnose op. Dit doen ze zonder te weten hoe hun patiënt eruit ziet. Bij dit onderzoek werd dat gegeven als uitgangspunt genomen. Bij elke te beoordelen MRI- of CT-scan werd een foto toegevoegd van de patiënt in kwestie.
De radiologen die meededen aan het onderzoek gaven toe dat ze door de foto meer empathie voelden voor een patiënt. Maar dat was niet het enige effect. Door de foto werden ze herinnerd aan de motivatie achter het doen van hun werk: mensen helpen.
Uit het onderzoek bleek dat de radiologen die een beeld hadden bij hun patiënten rapporten schreven die zo’n 29 procent langer waren. Bovendien waren hun diagnoses zo’n 46 procent accurater.
De les? Wanneer je duidelijk je doel voor ogen hebt, verhoog je niet alleen je productiviteit, maar verbeteren ook je prestaties.
3. De tijd nemen voor een pauze gedurende je werkdag
Een kenmerk van mensen die alles uit hun carrière halen, is dat ze veel gedaan krijgen in relatief weinig tijd. Gedurende een werkdag werken ze langer en met meer concentratie, ten opzichte van mensen die minder presteren. Wat je snel geneigd bent te vergeten, is dat een inspanning waarbij je volledig geconcentreerd bent, veel energie kost. Je hebt daarom ook ontspanning nodig om hiervan te kunnen herstellen.
45 minuten werk, 15 minuten pauze
Toen de Amerikaanse basisschoolleraar Tim Walker in 2014 bij een Finse basisschool aan de slag ging, ging er een wereld voor hem open. In Finland hanteren ze sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw een methode gehanteerd waarbij leerlingen om de 45 minuten een pauze hebben van 15 minuten.
Walker was eerst sceptisch. Het klinkt immers als ontzettend veel pauze. Maar toen hij de resultaten van deze methode zag, was hij overtuigd. Hij merkte dat leerlingen niet meer hele dagdelen als zombies in het klaslokaal zaten. Ze begonnen na elke pauze merkbaar scherp en fris aan de les.
De productiefste werknemers nemen regelmatig pauze
De makers van de applicatie DeskTime zagen de Finse methode terug bij productieve werknemers. DeskTime is een programma waarmee werknemers tot in detail kunnen worden getrackt in hun werkzaamheden. Bij een onderzoek met DeskTime werden de meest productieve mensen uit een groep van zo’n 36.000 werknemers geanalyseerd. Het bleek dat ze iets gemeen hadden: ze werkten zo’n 52 minuten achter elkaar, om vervolgens 17 minuten pauze te houden.
Hoe ga jij succes afdwingen in je werk?
Heb je het gevoel dat je meer uit je carrière kunt halen, maar je weet niet zo goed waar het aan schort? Probeer dan eens je manier van werken aan te passen. Wees vaker positief in je interacties met anderen, hou jezelf regelmatig voor waar je naartoe werkt en wissel werkinspanningen steeds af met een korte pauze.
Wat is jouw aanpak om succesvol in je werk te worden? Is er iets dat jij bewust doet, en waarvan je merkt dat het helpt?