Niet alleen de IT-wereld is dynamischer dan ooit, ook op de werkvloer wordt in hoog tempo veranderd en vernieuwd. Het Nieuwe Werken heeft een draai gegeven aan de traditionele 9-tot-5-werkdag en Agile/Scrum heeft projectmanagement drastisch op z’n kop gezet. Maar hoe zit het met thuiswerken in de wereld van IT? Is het werk als developer geschikt om ook thuis uit te kunnen voeren of zitten er te veel nadelen aan? Als de mogelijkheid voor jou bestaat om (af en toe) thuis te gaan werken, wil je natuurlijk weten of het bij jou en je functie past. Daarom hebben wij de voor- en nadelen van thuiswerken voor je op een rij gezet.
Developpen is focus – en dat vind je thuis
Het grote voordeel van thuiswerken is toch wel de prettige en vertrouwde omgeving. Je kunt je werkplek inrichten zoals je wilt en alle prikkels uit je directe omgeving verwijderen. Het schrijven van goede code vraagt focus en zorgvuldigheid. Daarom kan een rustige omgeving, waarin jij niet afgeleid wordt, flink invloed hebben op het verhogen van je productiviteit. Niet alleen je productiviteit gaat omhoog wanneer je thuis op je gemak kunt werken, ook je efficiëntie verbetert aanzienlijk. Je kunt namelijk zelf bepalen met wat je wanneer bezig gaat. Zolang je maar de verwachte resultaten behaalt en kwalitatief werk blijft leveren.
Jouw ritme bepaalt je werkdag
Je tijd zelf in kunnen delen betekent ook dat je niet gebonden bent aan ‘kantooruren’; de 9-tot-5-werkdag. Je werk aanpassen op je ritme heeft waarschijnlijk een positieve werking op de kwaliteit en snelheid van je werk. Ontwikkel jij het liefst van 11 uur ’s avonds tot 3 uur ’s nachts? Geen probleem.
Door je tijd zorgvuldig te plannen, houd je meer tijd over voor leuke dingen. Zo kun je in je vrije tijd beter ontspannen en met plezier je werk blijven doen. Ook een leuke bijkomstigheid waardoor je meer tijd overhoudt: je staat niet meer twee keer per dag in de file! Dit vermindert je stress en geeft je de kans om je ’s ochtends nog eens om te draaien in bed.
Goede resultaten boven aanwezigheid
Het voordeel van Agile werken of deel uitmaken van een scrumteam is dat het resultaat telt. Hoe je dit behaalt en hoeveel tijd je hierin steekt is ondergeschikt aan het eindproduct. Dit sluit naadloos aan op de voordelen van thuiswerken. Zolang je de sprints haalt, goed blijft communiceren en over de nodige zelfdiscipline beschikt, is thuiswerken een interessante aanvulling op je werk als developer.
Samenwerken op afstand – ja of nee?
Developmentteams werken tegenwoordig vaak in multidisciplinaire scrumteams. De zelfsturende teams gedijen op korte lijnen en efficiënte communicatie. Vaak is een Daily Standup onderdeel van het begin van je werkdag. Als een deel van het team thuiswerkt, wordt dit uiteraard lastiger. Omdat je gezamenlijk verantwoordelijk bent voor het opleveren van een stuk werkende software is goede communicatie en samenwerking erg belangrijk.
Gelukkig bestaan er handige oplossingen voor dit obstakel. Het communicatieprobleem binnen scrumteams waarvan sommige leden niet dagelijks aanwezig zijn op de werkvloer vormt de basis voor speciaal ontwikkelde tools. Denk bijvoorbeeld aan Git, een gedistribueerd versiebeheersysteem, waarin developers onafhankelijk van elkaar en zelfs offline kunnen werken aan dezelfde codebase.
Zelfdiscipline is key
Het idee van thuiswerken is natuurlijk geweldig, en als je het goed doet heeft het ook ontzettend veel voordelen. Maar hoe doe je het goed? Wat in ieder geval niet werkt, is thuiswerken gebruiken als excuus om minder werk te verrichten en het jezelf eens gemakkelijk te maken. Dus programmeren in je badjas is waarschijnlijk geen goed idee.
Het is daarom noodzakelijk om routinematig je werkdag thuis te beginnen. Zoals je dat ook op kantoor zou doen. Sta op tijd op, kleed je aan, neem een goed ontbijt, een bak koffie en ga aan de slag. Ook thuiswerken is hard werken.
Werk en privé worden één
Je werk mee naar huis nemen is vaak een negatieve uitdrukking. Maar in het geval van thuiswerken is dit precies wat je doet. De kans dat werk en privé door elkaar gaan lopen is daarom ook zeer aanwezig. Ook hierbij is het belangrijk dat je structuur en routine aanbrengt in je thuiswerkdag. Op die manier houd je nog enige scheiding tussen je werk en je privéleven. Een goede balans is in ieder geval erg belangrijk om het meeste uit je thuiswerkdagen te halen.
Een goede balans betekent ook dat het niet óf-óf is maar én-én. Een of twee dagen in de week thuiswerken en de rest op kantoor kan veel invloed hebben op je werkplezier en resultaten. Zorg er dus vooral voor dat je uitzoekt wat bij jouw werkstijl past en of het je echt wat oplevert om af en toe thuis te werken.
Jij bepaalt zelf de voor- en nadelen
Dit is natuurlijk alleen maar een indicatie van de voor- en nadelen van thuiswerken. De één vindt een rustige omgeving prettig maar de ander heeft juist behoefte aan achtergrondgeluiden en mensen om zich heen. Probeer thuiswerken daarom vooral uit als dit een mogelijkheid is, en kijk wat het jou zou kunnen brengen. Niets voor jou? Op kantoor werken met collega’s heeft ook z’n charmes!