Misleiding, scams en phishing.. het komt voor in alle soorten en maten. Vreemde mails ter verificatie van het een of ander, een zogenaamde vertraging van je pakketje, een berichtje op je telefoon… we zijn er inmiddels aardig op voorbereid. Maar wat als je solliciteert op een baan en je krijgt een mooie aanbieding? Wist je dat ook dan misleiding op de loer ligt? Ook een job offer kan een scam zijn. Hieronder zijn 8 manieren om te checken of de aanbieding van een baan echt of fake is.
1. Het bedrijf vraagt geld van je
Vraagt het bedrijf geld van je? Dan is dit een belangrijk waarschuwingssignaal. Het klinkt misschien als een open deur, maar getuige de voorbeelden die er te vinden zijn, is het dat kennelijk toch niet. Soms heb je al weken contact met een bedrijf, voelt het allemaal vertrouwd, lijkt het erop dat de reden om te betalen niet zo gek is en ben je bang dat je met je achterdocht een prachtig aanbod misloopt. Maar let op: bedrijven zullen je nooit vragen om te betalen of iets voor te schieten. Dit is een heel groot teken aan de wand dat er iets mis is.
2. Je mag werken vanuit huis
Thuiswerken is sinds corona helemaal niet meer gek. Eigenlijk overal waar dat mogelijk was binnen de functie, zijn mensen meer vanuit huis gaan werken dan voorheen. Daar spelen oplichters handig op in. Want als jij vanuit huis kan werken, kun je overal ter wereld gestationeerd zijn en hoef je dus ook niet op een kantoor te verschijnen (lees: een oplichter heeft geen bedrijfsruimte nodig om je op te lichten). Een thuiswerkbaan is dus prima mogelijk, maar wees extra alert.
3. De communicatie verloopt rommelig en onprofessioneel
Vaak merk je aan de communicatie van oplichters al een beetje dat alles niet op orde is. Vreemd taalgebruik, rare fouten, lelijke designs… Ook hier geldt, het kán natuurlijk. Misschien ga je werken voor een buitenlands bedrijf dat bijvoorbeeld de Nederlandse of Engelse taal niet machtig is, ze zijn niet zo bezig met marketing, communicatie en design of je werkgever is een zelfstandige die voor het eerst personeel aanneemt… Maar toch, het kan ook een belangrijke waarschuwing zijn dus wees op je hoede.
4. Er is geen contactinformatie te vinden
Is er geen enkele manier te vinden om het bedrijf of je mogelijke werkgever te benaderen? Dat is wel echt vreemd. Heb je het gevoel dat er informatie ontbreekt, ga dan online goed rondkijken. Kun je een business profile vinden op Google? Kun je medewerkers vinden? Een LinkedIn-pagina? Een locatie en telefoonnummer? Reviews? Ontbreekt online ieder spoor? Ga dan vooral niet verder met ze in zee!
5. Vreemde URL
Een vreemde URL is altijd verdacht. Elk zichzelf respecterend bedrijf zal er de moeite voor nemen om een correcte URL aan te schaffen. Kijk ook naar de landsnotering in de URL. Is dat afwijkend? Grote kans dat je dit aanbod beter kunt afslaan.
6. De recruiter heeft een onprofessioneel e-mailadres
Hetzelfde geldt voor het e-mailadres van de recruiter. Gebruikt hij bijvoorbeeld een Gmail- of Hotmail-adres? Wees alert en vraag of hij zijn zakelijke mailadres zou willen gebruiken. Trap niet in smoesjes dat hij ‘er even niet bij kan’, ‘Gmail nou eenmaal prettiger werkt’ of hij ‘alle informatie beter kan benaderen via een persoonlijk adres’ oid. Een professionele partij heeft een professioneel mailadres en behoort dat ook te gebruiken.
7. Een online sollicitatiegesprek via WhatsApp
Een online sollicitatiegesprek is - zeker sinds corona - natuurlijk niet direct vreemd. Zeker niet als het bedrijf in een ander land is gevestigd dan waar jij je bevindt. Maar wees in die situaties altijd meer op je hoede, want voor een scam is dit natuurlijk ideaal. Er hoeft namelijk helemaal geen bedrijf te zijn om jou de indruk van een bedrijf te geven. Doorgaans wordt er voor een online sollicitatiegesprek op z’n minst Google Meet of Zoom gebruikt. Een videocall via Whatsapp hebben we wel eens meegemaakt, maar komt echt maar zelden voor.
8. Je krijgt meteen een aanbod
Heb je gesolliciteerd en krijg je op basis van alleen je cv direct al een aanbod? Ben je écht zó goed? Misschien wel, maar elk bedrijf zal hoe dan ook met je willen praten. Misschien is je ego gestreeld maar zet dat toch maar even aan de kant. Onthoud goed: wat te mooi is om waar te zijn, is meestal ook echt niet waar. Online doen veel verhalen van fake job offers de rondte. Googel maar eens en je leest de vreemdste situaties. Vaak ook scams van lange trajecten waar je zelf misschien ook wel volledig ingetuind zou zijn.Wees dus op je hoede!
Met een veilig gevoel solliciteren?
Wil je zeker weten dat de vacature waar je op solliciteert écht is, solliciteer dan via een betrouwbaar platform waar recruiters ook echt de bedrijven die erop staan persoonlijk kennen, zoals bij &Work. Daarmee ben je er zeker van dat je niet wordt opgelicht en krijg je ook nog eens gratis alle support die je nodig hebt (we bereiden je bijvoorbeeld voor op het sollicitatiegesprek of bieden hulp bij de onderhandelingen).Meer weten? Neem contact met ons op, maak een persoonlijk profiel aan of check de vacatures!