Het is de eeuwige discussie onder de computerliefhebbers: welk besturingssysteem is nou het best? Ga je voor Windows of MacOS? Het antwoord is natuurlijk subjectief. Het hangt er enorm vanaf wat je allemaal met je pc wil kunnen. Wij hebben dus ook niet het verlossende antwoord voor je. Maar we kunnen wel even de verschillen voor je op een rijtje zetten.
Windows
Of je het er nou mee eens bent of niet, Windows is nog altijd het meest gebruikte besturingssysteem. Dit brengt het nadeel met zich mee dat het voor hackers dus ook het meest interessant is om voor dit systeem virussen te schrijven. Een virusscanner is bij Windows daarom zeker een vereiste. Dit neemt resources van je systeem wat er toe kan leiden dat het systeem vertraagd wordt. Voor developers is Windows interessant omdat dit besturingssysteem compatibel is met een groot aantal hardware onderdelen. Zo kun je dus je eigen pc om dit besturingssysteem heen bouwen en op die manier je eigen unieke computer produceren, met precies die kwaliteiten die jij belangrijk vindt. Zo is het voor gamers bijvoorbeeld interessant om de videokaart en het geheugen zoveel mogelijk up-to-date te houden. Een andere reden voor de gamers om een Windows-pc te kiezen, is omdat de meeste games worden ontwikkeld voor een Windows besturingssysteem. Het aanbod aan games is voor Windows dan ook vele malen groter dan voor de Mac.
MacOS
Waar je om het besturingssysteem van Windows volledig je eigen computer heen kan bouwen, kiest de fabrikant van Apple voor het tegenovergestelde. Dit besturingssysteem, MacOS, is alleen compatibel met eigen hardware van Apple. Voor de handige Harry zou dit een nadeel kunnen zijn. Maar het besturingssysteem van Apple is daarmee wel efficiënter (en vaak sneller) dan dat van Windows. Een ander voordeel is dat MacOS veiliger is in vergelijking met Windows. Dit komt, zoals gezegd, omdat het voor hackers minder aantrekkelijk is om malware te schrijven voor dit OS, omdat het aantal gebruikers hiervan nou eenmaal een stuk lager is dan dat van Windows. Bovendien kunnen virussen heel moeilijk vat krijgen op het besturingssysteem van Mac. Waar MacOS vooral punten mee scoort, is het gebruiksgemak. De meeste gebruikers zijn te spreken over de eenvoud, het ontwerp en de vindbaarheid van de menu’s en instellingen van de systeemsoftware. Daarnaast blinkt het besturingssysteem van Apple uit op grafisch gebied. Het systeem biedt een goede support voor Adobe en andere software die gebruikt wordt voor onder andere video-editing en 3D-modeling. Voor veel webdesigners biedt MacOS daarmee ook de beste mogelijkheden.
Wat past bij mij?
Het komt erop neer dat er voor elk wat wils is. Als jij veel waarde hecht aan veiligheid dan is MacOs een goede optie voor jou, tenzij je het geen probleem vindt om extra te betalen voor een virusscanner bij Windows. Ook als jij veel werk verricht in het grafisch werkveld kun je met MacOS goed uit de voeten. Als jij het belangrijk vindt om zelf verschillende hardware compartimenten te combineren, dan is Windows meer geschikt. Een voordeel van dit OS is ook dat hier meer games voor geschreven worden.
Ik kan niet kiezen!
Het kan natuurlijk zijn dat je liever voor de veiligheid van MacOS gaat, maar wel graag in Windows wil werken. Geen paniek! De verschillende besturingssystemen kunnen prima gecombineerd worden. Op een computer van Apple kan zonder problemen Windows geïnstalleerd worden, zodat je van beide systemen gebruik kunt maken. Let wel op: de sneltoetsen werken in beide systeem niet hetzelfde. Om zowel Apple als Windows te gebruiken moet je dus erg flexibel zijn en snel kunnen schakelen!