Een sollicitatiegesprek is altijd spannend, hoe je het ook wendt of keert. Hoe zelfverzekerd je ook bent en hoe goed je uitgangspositie voor de nieuwe baan ook is, het gaat altijd om een beoordeling van jou als persoon. Hoe lang duurde het sollicitatiegesprek? Was je ontspannen? Wist je de juiste vragen te beantwoorden? Soms loop je met een goed gevoel de interviewruimte uit en weet je dat je het beste van jezelf hebt laten zien. Soms heb je een vervelend gevoel na je sollicitatiegesprek. En soms weet je het gewoon niet; was het de starre reactie van de interviewer, of kwam je echt niet over zoals je over wilde komen? Er is een aantal signalen waaraan je zou kunnen herkennen dat je sollicitatiegesprek niet ging zoals je wilde. Gebruik ze in je voordeel: zo gauw je ze herkent, is er misschien nog een manier om de eerste indruk die je hebt achtergelaten, bij te schaven. En herken je ze geen van allen? Misschien heb je dan een prima gesprek gevoerd, en laat je zelfvertrouwen je gewoon even in de steek.
Signalen dat je sollicitatiegesprek niet goed ging
1. De interviewer is er niet helemaal bij met z'n hoofd
Er kunnen natuurlijk allerlei persoonlijke redenen zijn waarom een recruiter, HR-medewerker of manager afgeleid is. Maar over het algemeen kunnen we stellen dat wanneer jij zijn of haar aandacht niet vast kunt houden, je geen beste indruk hebt gemaakt. Je alarmbellen mogen helemaal afgaan als hij of zij uitgebreid de tijd neemt om een binnenkomend telefoontje te beantwoorden.
2. Je krijgt alleen maar simpele vragen
Misschien ben je opgelucht dat je geen lastige kwesties voor je voeten krijgt, maar meestal is het geen goed teken als je alleen maar makkelijke vragen krijgt. Is de persoon in kwestie echt geïnteresseerd, dan zal hij of zij je het vuur aan de schenen willen leggen en echt uit willen zoeken hoe jij in elkaar zit.
3. Er vindt geen dialoog plaats
Hij of zij stelt een vraag en jij geeft een antwoord. Dan wordt er weer een vraag gesteld en geef jij weer antwoord. Er is geen sprake van echte interactie, maar het wordt een soort kruisverhoor. In de beste sollicitatiegesprekken worden er onderlinge raakvlakken ontdekt en wordt een persoonlijke connectie gemaakt. Gebeurde dat niet? Ga er maar dan maar vanuit dat je positie niet optimaal is.
4. Er wordt niet gevraagd wanneer je kunt beginnen
Je staat buiten na je sollicitatiegesprek. Je realiseert je dat de interviewer helemaal niet heeft gevraagd per wanneer je zou kunnen beginnen. Dit is een slecht teken: als iemand toekomstperspectief binnen zijn bedrijf voor jou ziet, zal hij of zij zeker over de vervolgstappen nadenken. Wordt de vraag ‘Per wanneer zou je kunnen beginnen?’ niet gesteld, dan zijn de kansen dat je wordt aangenomen klein. Niet nihil, maar wel klein.
5. Over je salaris wordt niet gepraat
In dezelfde categorie: als een werkgever echt geïnteresseerd is, zal je interviewer tijdens het sollicitatiegesprek te weten willen komen of ze je kunnen betalen. Vragen naar een salarisindicatie is dus een teken dat ze oprecht interesse in je hebben; wordt de vraag niet gesteld, dan is de mogelijkheid aanwezig dat de interesse er (nog) niet is.
6. Gemiddelde duur sollicitatiegesprek: Het gesprek eindigt eerder dan jij verwachtte.
Hoe lang duurt een sollicitatiegesprek? Vaak krijg je van tevoren een indicatie. Als je gesprek vervolgens veel eerder stopt dan de vooraf gegeven tijdsindicatie, kan dat een teken zijn dat je interviewer afgehaakt is voordat hij het volledige interviewprotocol heeft doorgewerkt. Meestal is dat geen goed teken.
7. De vervolgstappen na het sollicitatiegesprek worden niet besproken
In de meeste gevallen wordt niet binnen één gesprek over jouw lot bepaald. De meeste werkgevers plannen meerdere gesprekken in met kandidaten – het getuigt daarbij van stijl om alle kandidaten van tevoren in te lichten over de stappen in het sollicitatieproces. Wordt er helemaal niet aan je uitgelegd wat de vervolgstappen zijn, dan is de interviewer waarschijnlijk überhaupt niet van plan om een vervolggesprek met je in te plannen en is het lang wachten op uitslag van je sollicitatie.
Goede voortekenen sollicitatiegesprek
Gingen alle bovengenoemde punten nét andersom? Dus bijvoorbeeld: je krijgt vragen die hout snijden, je hebt een leuke conversatie, er wordt over vervolgstappen gesproken en je bent lang genoeg allebei aan het woord geweest. Kortom: je hebt een goed gevoel over je sollicitatie? Dan kan het best eens een heel positief sollicitatiegesprek zijn geweest. Tegelijkertijd hoef je echt niet op alle bovengenoemde punten een ja gescoord te hebben voor goede voortekenen van je sollicitatiegesprek. Dat er de eerste keer niet over een salaris wordt gesproken, hoeft op zichzelf natuurlijk niets te zeggen.
Was het écht een slecht sollicitatiegesprek?
Twijfel na sollicitatiegesprek? Vervelend gevoel na je sollicitatiegesprek? De meeste mensen worden tijdens en na een sollicitatiegesprek heel zelfbewust – het is dus niet raar om je wat onzeker te voelen over je prestaties. Heb je geen echte aanwijsbare reden om je slecht te voelen over je gesprek, doe dat dan ook niet en handel er al helemaal niet naar. De kans bestaat dat je je eigen glazen ingooit als je je onnodig gaat verontschuldigen. Misschien was het toch een positief sollicitatiegesprek!
Ging je sollicitatiegesprek niet goed? Kies voor damage control
Heb je het echt verpest? Er zijn manieren om jezelf na een slecht sollicitatiegesprek te redden. Wil je de baan echt heel graag, zorg er dan altijd voor dat je in zo’n geval zelf contact opneemt met het bedrijf en wacht niet op de uitslag van je sollicitatie als je denkt dat je afgewezen gaat worden. Wees eerlijk, maar niet té eerlijk: verontschuldig je voor de dingen die specifiek mis gingen tijdens je gesprek, en vraag om een tweede gesprek. Verontschuldig je echter nooit voor het totale gesprek.
Kansen vergroten na sollicitatiegesprek
Een ludieke manier om weer in contact te komen is door een bedankje te versturen na het gesprek: dat kan via e-mail of, nog persoonlijker, handgeschreven via de post. De thank you note is erg gebruikelijk in Amerika, maar nog niet in Nederland. Je komt er daarom sowieso verrassend mee uit de hoek, en toont nog een keer je oprechte interesse in de functie. Niet geschoten is altijd mis! En wordt het bij dit bedrijf echt helemaal niets meer? Geen nood. Er zijn genoeg interessante vacatures voor je. Laat deze negatieve ervaring je niet tegenhouden, maar klim direct terug in het zadel, of laat onze career connectors je helpen de volgende keer!