Naar Vacatures

Een recruitment bureau inschakelen? 7 tips om de juiste keuze te maken

Eva Haarsma
10 min.
LinkedIn
WhatsApp
Een recruitment bureau inschakelen? 7 tips om de juiste keuze te maken

Het wervingsproces is vaak duur, tijdrovend en arbeidsintensief — wat maakt dat je als bedrijf de zoektocht naar geschikt personeel zo kort mogelijk wil houden. Maar dit blijkt vaak lastiger dan gedacht. Hoe bereik je talent dat al een goede baan heeft? Hoe bind je professionals aan je bedrijf? En hoe trek je ze over de streep? In dit geval kan een samenwerking met een recruitment bureau uitkomst bieden.

Een recruitment bureau is gespecialiseerd in het vinden en selecteren van geschikt personeel voor specifieke functies. Dit wordt ook wel ‘werving en selectie’ genoemd. Omdat het van groot belang is dat je personeel aanneemt dat niet alleen aan de functie-eisen voldoet, maar ook past binnen jouw bedrijf, de cultuur en de werkethiek, valt of staat de zoektocht naar personeel met de juiste aanpak en kennis. Een samenwerking met een recruitment bureau kan je wervingsstrategie naar een hoger niveau tillen. Deze bureaus hebben namelijk de kennis, het netwerk, de ervaring en de middelen om razendsnel kandidaten voor jouw vacature(s) te werven. Maar hoe bepaal je met welk recruitment bureau je in zee gaat? De volgende tips helpen je bij het maken van deze beslissing!

7 tips om het juiste recruitment bureau te kiezen

  1. Bepaal of het eerste contact goed voelt
  2. Ga altijd voor eerlijkheid
  3. Zoek een recruiter die weet wat er speelt
  4. Verplaats je in de kandidaat
  5. Groei naar elkaar toe
  6. Behoud en bewaak de transparantie
  7. Pas op voor no cure, no pay

Recruiters kunnen werkgevers en werknemers dichter bij elkaar brengen voor een ideale match
Recruiters kunnen werkgevers en werknemers dichter bij elkaar brengen voor een ideale match

Tip 1. Bepaal of het eerste contact goed voelt

Het eerste contact tussen bemiddelende partij (of recruitment bureau) en bedrijf is extreem belangrijk. Dit contact vormt namelijk de basis voor een eventuele samenwerking. Hierbij is het van belang dat je de juiste vragen stelt, een klik voelt met de recruiter en het idee hebt dat er naar jou en je wensen geluisterd wordt. Vaak kun je uit het eerste gesprek al opmaken of een recruiter het beste voor heeft met jouw bedrijf, of juist werkt volgens de principes van hit-and-run-recruitment, wat vaak neerkomt op snelle en winstgedreven overeenkomsten. Indien je het gevoel krijgt dat het laatste wel eens het geval kan zijn, moet je je afvragen of deze winstgedreven en haastige aanpak voor jouw bedrijf op dit moment het beste is. Zoek je een wervingspartner voor de lange termijn? Een partij die jouw bedrijf leert kennen, kijkt waar jouw behoeften liggen en meedenkt over de juiste aanpak? Sla dan vooral het aanbod van de hit-and-run-recruiter af. Zoek in plaats daarvan een partij met een businessmodel dat niet gebaseerd is op no-cure-no-pay, maar juist op duurzame en kwalitatieve werving.

Heb je een partij gevonden die jou de indruk geeft echt mee te denken met je bedrijfsbehoeften? Kijk dan ook vooral of je een klik voelt met de recruiter of contactpersoon. Voor jouw recruiter is het bovendien zaak om integer met informatie om te gaan en te zoeken naar wat echt belangrijk is voor jouw bedrijf, zodat je samen tot de beste match kan komen. Heb je de juiste partij gevonden? Blijf dan in gesprek gedurende het wervingsproces en blijf van elkaar leren — op die manier bouw je samen aan een duurzame relatie die perfect is afgestemd op jouw bedrijf.

Tip 2. Ga altijd voor eerlijkheid

Het kost tijd om vertrouwen op te bouwen en er is maar weinig voor nodig om het te schaden. Een veelvoorkomende strategie van no-cure-no-pay-recruiters is bijvoorbeeld het geheimhouden van namen van kandidaten, totdat deze daadwerkelijk uitgenodigd worden voor een gesprek. Op die manier willen ze voorkomen dat je als bedrijf hun diensten omzeilt en rechtstreeks met de kandidaat communiceert. Maar door transparantie te bieden over de profielen die een partij aanlevert gedurende het proces, wordt benadrukt dat het voornaamste belang ligt bij het vinden van de juiste match — niet de match die het meeste geld oplevert voor het recruitment bureau.

Bovendien vormt open- en eerlijkheid ook de basis voor kwaliteit. Zodra beide kanten dingen voor elkaar achterhouden die waardevol kunnen zijn tijdens de zoektocht naar geschikt talent, lijdt de kwaliteit van de aangeleverde profielen en de geboden service hieronder. Daarom is het zowel voor het recruitment bureau als voor jou als werkgever erg belangrijk om eerlijke en open gesprekken te voeren.

Tip 3. Zoek een recruiter die weet wat er speelt

Vertrouwen is dus van groot belang. Maar ook een recruiter die weet wat er speelt binnen de arbeidsmarkt en jouw bedrijf is van grote meerwaarde - zeker als hij of zij jouw vaste aanspreekpunt blijft. Het is prettig om met mensen te praten die je vakgebied kennen – zeker als die mensen voor jou naar nieuw talent gaan zoeken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om met een partij in zee te gaan die gespecialiseerd is in de werving en selectie binnen het vakgebied waarin jouw bedrijf actief is. IT-recruitment bureaus zijn een goed voorbeeld van zo’n zogeheten niche recruitment bureau, maar ook voor marketing, techniek, finance, zorg of onderwijs vind je partijen die zich uitsluitend op functies binnen deze specifieke sectoren focussen. Daarnaast heb je ook recruitment bureaus die het breder aanpakken en juist meerdere vakgebieden bedienen. De keuze die je hierin maakt is volledig aan jou. Het voordeel van gespecialiseerde recruitment bureaus is echter wel dat zij precies weten wat er speelt binnen jouw markt. Waar talent zich bevindt, welke trends er op dit moment spelen en welke mogelijkheden de toekomst te bieden heeft.  Bovendien kan een recruitment bureau met deze kennis je laten zien wat je opties zijn. Bijvoorbeeld als je zoekt naar een bepaald profiel maar niet goed weet welke functietitel je hier aan moet hangen of welke skills voor jouw bedrijf nog meer van meerwaarde kunnen zijn. Een recruitment bureau is er om jou te faciliteren in je groei en het staat je daarom vrij om gretig gebruik te maken van de inzichten die het bureau heeft opgedaan om je bedrijf verder uit te bouwen.

Tip 4. Verplaats je in de kandidaat

Weten wat er speelt, geldt niet alleen voor de markt. Een goede recruiter weet van beide kanten - zowel van het bedrijf als de kandidaat - waar naar gezocht wordt. Bij het maken van jouw keuze voor een samenwerking met een recruitmentpartij kan het helpen om te vragen naar de manier waarop kandidaten begeleid worden. Welke gesprekken worden er met ze gevoerd? Hoe worden hun wensen en behoeften vertaald naar concrete baanmogelijkheden? Als een recruiter hier de juiste antwoorden op heeft, weet je dat iedere voorgestelde kandidaat vooraf uitvoerig is gescreend en dat deze match niet uit de lucht komt vallen.   Daarnaast kan een bemiddelende partij ervoor zorgen dat verwachtingen aan beide kanten op elkaar afgestemd zijn. Door gesprekken te voeren met zowel jou als de kandidaten achterhaalt een recruiter of de verwachtingen van werk overeenkomen, en of een match daarmee succesvol kan worden. Denk bijvoorbeeld aan de gevraagde en geboden secundaire arbeidsvoorwaarden. Als deze mijlenver uit elkaar liggen, is de kans op een succesvolle match erg klein. Een goed recruitment bureau besteedt dus aandacht aan de behoeften van het bedrijf en die van de kandidaat, om zo een kwalitatieve en duurzame werkrelatie op te bouwen.

Tip 5. Groei naar elkaar toe

Soms is de match niet direct zichtbaar, terwijl jouw tussenpersoon hier wel van overtuigd is. Het is misschien wel het mooiste voorbeeld van waarom het zo prettig kan zijn om met een recruitment bureau te werken. Stel je voor dat je na een eerste gesprek niet het gevoel hebt dat een kandidaat erg enthousiast is. De kandidaat vertelt jouw contactpersoon dat hij of zij het bedrijf erg leuk vond, maar schrok van het salaris. Dan is voor een recruiter heel snel uit te leggen waarom het enthousiasme in eerste instantie ontbrak. Als je vervolgens best wel bereid bent wat bovenop het salaris te doen, kan dat precies de doorslag geven en ervoor zorgen dat alles aan het plaatje ineens klopt. Zo loopt je geen topkandidaat mis en de kandidaat geen topkans. Zonder dat je je zelf druk hoeft te maken over hoe je dit in een gesprek nou goed bespreekbaar moet maken: dat wordt immers voor je gedaan vanuit het recruitment bureau.

Zoek een recruitment bureau dat bij je past
Zoek een recruitment bureau dat bij je past

Tip 6. Behoud en bewaak de transparantie

Op veel websites van recruitment bureaus vind je een breed aanbod aan anonieme vacatures. Maar hoe kan een kandidaat enthousiast worden over een bedrijf waar niet te veel over verteld mag worden? Bepaal daarom bij het maken van je keuze wat jij belangrijk vindt in de communicatie naar potentiële nieuwe werknemers. Wil je dat een groot deel van hun motivatie voortkomt uit hun enthousiasme over jouw bedrijf? Zorg er dan voor dat je in zee gaat met een partij die jouw bedrijfsnaam gewoon koppelt aan jouw vacatures, of zelfs een unieke bedrijfspagina voor je inruimt op hun website.  Je vacatures en bedrijfspagina kunnen bovendien bijdragen aan het uitbouwen van jouw werkgeversmerk. Door het netwerk van het recruitment bureau te gebruiken, bereik je kandidaten op een manier die getuigt van creativiteit, transparantie en inclusiviteit.

Tip 7. Pas op voor no cure, no pay

De markt is behoorlijk overspannen. Daarbij dragen recruiters een vastgeroest stigma: snelle jongens, cowboys die voor de quick wins gaan. Natuurlijk zal dit soms ongetwijfeld waar zijn. Maar wat hier vaak aan ten grondslag ligt, is het no-cure-no-pay-principe. Krijg je als bemiddelaar pas betaald bij de plaatsing van een kandidaat, verschuift het belang van de organisatie die voor jou op zoek is vaak naar snelle winst, waar zowel jij als de kandidaat en de recruiter zelf in the end niet mee geholpen zijn. Bovendien bestaat daarmee het gevaar dat salarissen onnodig opgedreven worden. Hoe hoger het salaris, hoe hoger het percentage dat bij het recruitment bureau in de zak belandt. Het is mooi als dit voor recruiters niet de insteek hoeft te zijn zodat ze precies kunnen zoeken naar een stapje verder in de carrière van de werkzoekende enerzijds en een goed geholpen werkgever anderzijds. Iets om in overweging te nemen als je bij een bemiddelende partij naar binnen stapt!

Welk recruitment bureau kies jij?

Maakt dit je keuze makkelijker? Voor ons zijn deze wegwijzers the way to go en we hebben er een bewezen track record mee opgebouwd. Door zowel werkzoekenden op de goede plek te krijgen als bedrijven aan hun nieuwe talent te helpen. Dat lukt je namelijk echt niet door sprookjes te verkopen, maar alleen door mensen én bedrijven daadwerkelijk te leren kennen. Houd deze stappen in je achterhoofd bij het vinden van de beste match, maar ook bij het zoeken naar de juiste bemiddelingspartij.

Tags: , Recruitment,
Categorieën
home pagina