Als je regelmatig vacatures hebt, kun je niet zonder een werken-bij pagina op je website, of zelfs een aparte werken-bij website. Waar sociale media goede wervingskanalen zijn, is een werken-bij gedeelte op je bedrijfswebsite simpelweg een onmisbaar onderdeel van je wervingsstrategie. Dit is de plek waar kandidaten terecht moeten kunnen voor alle informatie die ze nodig hebben over jouw organisatie. Maar aan welke eisen voldoet een goede carrièrepagina? Een tipje van de sluier: er staan niet alleen vacatures op.
Gekidnapt
Als je rond het jaar 1600 een schip had, en je had dringend behoefte aan personeel, dan hoefde je niet per se een subtiele wervingsstrategie te hanteren. Je stuurde een ronselaar naar een kroeg, die een geschikte kandidaat uitzocht. Zo gauw deze dusdanig beneveld was dat hij niet meer doorhad wat er gebeurde, werd hij meegevoerd en aan boord gehesen. De kater was de volgende ochtend dubbel zo heftig, op het moment dat de geronselde tot de ontdekking kwam dat hij zich op een schip bevond dat op weg was naar de Vlaamse kust om een Spaanse vloot aan te vallen.
Betere methodes
Personeel werven gaat er tegenwoordig iets genuanceerder aan toe. Een talentvolle ICT-specialist dronken voeren en kidnappen is voor jou niet de beste strategie. Hoewel je als HR-manager, corporate recruiter of CEO wellicht uit wanhoop bijna een dergelijke tactiek zou overwegen, zijn er betere wervingsmethodes voorhanden.
Te weinig informatie als obstakel
Het is bij het bepalen van je wervingsstrategie verstandig om vanuit de candidate experience naar het wervingsproces te kijken, oftewel vanuit het perspectief van de kandidaat. Geïnteresseerde kandidaten zien een gebrek aan informatie over het bedrijf of de functie als het grootste obstakel om te solliciteren. En laat er nu een plek zijn waar je die informatie bij uitstek kwijt kunt.
Werken-bij site: dé plek om kandidaten je bedrijf te laten zien
Met een goede werken-bij website kun je een brede groep relevante kandidaten in een vroeg stadium een beeld geven van wat het werken voor jouw organisatie inhoudt. Als je de juiste informatie geeft over je bedrijf én de functie, en je bedrijfscultuur laat zien, kunnen kandidaten zelf al een inschatting maken of ze bij jullie passen. Dit is het moment waarop je enthousiasme kunt aanwakkeren.
Een geïnformeerde kandidaat is altijd een betere kandidaat. Dit is waarom een goede werken-bij website het sollicitatieproces versoepelt – en dat scheelt een hoop tijd, geld en moeite.
Zo ziet een goede werken-bij website eruit: Avanade
Hoe ziet een goede werken-bij website eruit? Avanade weet dat als geen ander. Ze zijn gespecialiseerd in bedrijfstechnologische en digitale oplossingen. Het carrière-gedeelte van de bedrijfswebsite is bijzonder uitgebreid, bestaat uit verschillende gedeelten en maakt duidelijk wat je als werknemer kunt verwachten.
De bedrijfscultuur, succesvolle projecten, de waarden van de organisatie en de mogelijkheden voor kandidaten, verdeeld over verschillende categorieën – alles staat er, overzichtelijk en mooi vormgegeven. Uiteraard ontbreken ook de openstaande vacatures niet.
Waaraan voldoet een goede werken-bij website?
Het maken van een werken-bij site kun je vergelijken met het bereiden van een lekkere salade: het is niet erg ingewikkeld, als je maar weet wat je erin moet stoppen. Wanneer je de volgende 5 ingrediënten toevoegt, kan het bijna niet mislukken.
1. Visie, missie en cultuur
Op het werken-bij gedeelte van je website kun je – of móet je eigenlijk – potentiële werknemers een beeld geven van jouw bedrijfsvisie, je doel of missie, je waarden en je bedrijfscultuur. Deze termen klinken misschien als clichés, maar ze zijn essentieel bij het uitdragen van je imago als werkgever.
Wat onderscheidt jullie écht van je concurrenten? Waarom is het zo leuk om voor jullie te werken? Een goed hulpmiddel hierbij is het aan het woord laten van je huidige werknemers. Als je hen op een ongeforceerde manier kunt laten vertellen wat ze waarderen aan het werken bij jouw organisatie, is dat uitstekende employer branding. Het kan via tekst, maar nog beter via video.
Bedenk bij het opzetten van je werken-bij pagina welke kernwaarden of elementen voor je organisatie het belangrijkst zijn. Bij het ontwerp kun je deze naar voren laten komen, om kandidaten direct een indruk te geven van waar het om gaat binnen jouw bedrijf.
Omdat – met name in de ICT – goede kandidaten bijna altijd meerdere opties hebben, zul je duidelijk moeten laten zien wat je te bieden hebt. Welke extra’s en secundaire arbeidsvoorwaarden krijgt een werknemer van jouw bedrijf? Op je werken-bij website kun je ook deze prominent aandacht geven.
2. Toekomstige collega’s: je teampagina
Elke kandidaat wil weten hoe het écht is om voor jou te werken. Via foto’s, video’s en testimonials van werknemers kun je dit perfect duidelijk maken – dat noemden we bij het vorige punt al. Het persoonlijk voorstellen van je huidige teamleden is een ander belangrijk element.
Iedereen wil graag een beeld van zijn mogelijk toekomstige collega’s. Door van elk teamlid een foto met een kort stukje tekst erbij op je website te plaatsen, creëer je dit beeld op een goede manier. Laat hierbij als het kan de persoonlijke én de professionele kant van werknemers zien. Bij elke foto staat een origineel verhaaltje over de betreffende persoon. Dit zijn de kleine dingen die het verschil maken.
3. Heldere vacatures
Voor de vacatures die je op je website plaatst, geldt: wees duidelijk en bondig. Zeg in klare taal wie en wat je zoekt. Het is altijd goed om creatief te zijn in functieomschrijvingen, zolang dit niet ten koste gaat van de informatiewaarde. Zoals iedereen tegenwoordig, heeft ook een werkzoekende weinig tijd. Een kandidaat wil meteen zien wat er gevraagd wordt, en daar geen 10 minuten voor nodig hebben.
Heb je erg veel vacatures? Verdeel ze dan onder per team of afdeling. Dit maakt het overzichtelijker en brengt een kandidaat sneller op de goede plek.
4. Makkelijk solliciteren
Je werken-bij website zal in principe bezocht worden door mensen die zich in verschillende fasen van het sollicitatieproces bevinden. Het kan iemand zijn die nieuwsgierig is naar welke vacatures je momenteel hebt, maar ook iemand die gericht op een bepaalde vacature afkomt en van plan is te solliciteren. Ook een kandidaat die al gesolliciteerd heeft en extra informatie zoekt, zal er terechtkomen.
Zorg dat je werken-bij website zo opgezet is dat je doelgroep er makkelijk zijn weg vindt. Die doelgroep bestaat hier uiteraard uit de kandidaten die willen solliciteren. Bij wie kan een kandidaat terecht voor vragen? Wat is de procedure? Door duidelijk aan te geven hoe hij of zij kan solliciteren, laat je niets aan het toeval over.
5. Logische locatie
Je kunt kiezen voor het maken van een aparte werken-bij website, los van je bedrijfswebsite. Neem in dit geval een logische URL, zoals ‘www.werkenbijmijnbedrijf.nl’. Een iets eenvoudiger methode is een werken-bij gedeelte op je bedrijfswebsite: ‘www.mijnbedrijf.nl/werken-bij’.
Als je écht graag je team wilt uitbreiden, kun je kandidaten het beste via een direct menu in de header van je website naar de goede plek leiden.
Straight to the point. Een andere logische locatie van werken-bij pagina’s is onder het menu ‘Over ons’. Daarnaast staan ze vaak in de footers van websites. Door deze locaties aan te houden, zorg je ervoor dat een kandidaat je werken-bij gedeelte gemakkelijk weet te vinden.
Veel bedrijfswebsites zijn nauwelijks gericht op het werven van personeel. Als er al vacatures op staan, bevinden die zich soms een flink aantal menu’s of klikken verder. Hier valt voor veel organisaties nog behoorlijk wat te halen.
Werken-bij website voorbeelden
Het niveau van de werken-bij websites stijgt met de jaren. Steeds meer bedrijven zien de noodzaak en meerwaarde in van een goede employer branding en werken-bij site. Doe vooral ideeën op bij andere bedrijven en gebruik deze voorbeelden op je eigen werken-bij website. De beste werken-bij websites voorbeelden
Coolblue
Coolblue kiest ervoor om de werken-bij site op een uniek domein te plaatsen. Zodra je de website hebt geopend, kom je oog in oog te staan met je nieuwe collega’s. Geen onpersoonlijke stockfoto’s - nee, op de bedrijfsvideo en foto’s zijn de medewerkers de modellen. Werkzoekenden kunnen direct vacatures zoeken binnen verschillende specialismen, alle vacatures bekijken, meer lezen over de bedrijfscultuur en foto’s van bedrijfs- en teamuitjes zien. Coolblue presenteert zichzelf duidelijk als familie.
NS
Winnaar van de beste werken-bij site van 2019 is NS - die kan dus zeker niet ontbreken tussen de voorbeelden. Net als Coolblue kiest ook NS voor een uniek domein als werken-bij website. De website straalt iets meer rust uit en heeft een meer corporate uitstraling. Ook hier spelen de medewerkers een evidente rol. NS heeft een duidelijke keuze gemaakt om de vacatures een prominente plek op de website te geven. Een groot onderdeel van de website is ingericht op de bedrijfscultuur en secundaire voorwaarden; belangrijke onderdelen zijn diversiteit en inclusie, duurzaam ondernemen en ook opleiding en loopbaan.
Bol.com
Waar de hierboven besproken bedrijven kiezen voor een uniek domein, kiest Bol.com voor een subdomein met daarop een gedeelte vacatures en werken-bij pagina. Zodra je het subdomein bezoekt, zie je een bedrijfsfilm van je toekomstige collega’s. De professionele én persoonlijke kant wordt in de film belicht. Naast de vacatures hebben ook de verschillende expertises, stages en verhalen van collega’s een belangrijke rol op de website. Per expertise kun je verhalen lezen van medewerkers en waar zij zoal mee bezig zijn - binnen en buiten Bol.com. Op de werken-bij pagina staat meer informatie over de sollicitatieprocedure, de historie van Bol.com, informatie over bedrijfswaarden, verantwoord ondernemen en secundaire voorwaarden. Kandidaten die twijfelen worden met een heuze “Ben jij bol.com test” overgehaald.
Gemiste kans
Heeft jouw bedrijf nog geen werken-bij website? En zijn jullie wel op zoek naar nieuwe medewerkers? Dat is eigenlijk best vreemd. Maar je bent niet de enige. We komen regelmatig klanten tegen die geen gebruik maken van de mogelijkheden van hun eigen website, als het op werven en employer branding aankomt. Ze plaatsen er hun vacatures, maar dat is het dan ook.
Voor je je wendt tot andere kanalen, zou je eerst werk moeten maken van een goed werken-bij gedeelte, waar je kandidaten alles laat zien wat ze willen zien. Met een beetje hulp – een goede designer is geen overbodige luxe – kun je een aantrekkelijk ogend uithangbord voor je bedrijf maken, waar je jarenlang plezier van hebt. Het is een kleine, relatief simpele investering – maar wel een broodnodige.
Heb je geen tijd voor het maken van een werken-bij website? Bij &Work kan je eigen werken bij pagina openen met daarop al je openstaande vacatures. Meer weten? Vraag gratis een persoonlijke gesprek aan.