Financial Boardroom Amsterdam over de keuzes waar jonge accountants voor staan in hun carrière en de (soms onherroepelijke) consequenties daarvan. “Na een paar jaar daar, kun je simpelweg niet meer terug. Het is zonde om dit al rond je 30e te ervaren.”

Financial Boardroom Amsterdam

In een wereld waar accountancy vaak geassocieerd wordt met routineus kantoorwerk, starheid en het afhandelen van taken in plaats van een adviserende rol, toont Financial Boardroom Amsterdam (FBA) aan hoe intrigerend, uitdagend en dynamisch dit vakgebied kan zijn. Tijdens een exclusief interview met een van de oprichters van FBA praten we hierover en ontdekken we het unieke karakter van dit bloeiende financiële adviesbureau.

Voor het interview spreek ik met accountant en founding partner van FBA: Léon Hoeksema, die zijn loopbaan klassiek begon bij een Big 4-bedrijf, Ernst Young, in de auditpraktijk. Samen met Peter Hofman, fiscalist en adviseur die na PWC bij een hoogwaardige fiscaal adviesbureau werkte, richtte hij FBA op in 2017.

Ontstaansgeschiedenis van Financial Boardroom

FBA ontstond uit een ontmoeting tussen deze twee financiële experts met verschillende achtergronden maar een gedeelde visie. Peter zag zich geconfronteerd met klanten die hun accountantsdienst ontgroeiden, waardoor optimaal advies een uitdaging werd zonder een competente accountantsdienst.

Léon werd voor Peter de betrouwbare partner op het gebied van accountancy. Hun prettige samenwerking leidde uiteindelijk tot de oprichting van FBA. Het idee was om vermogende ondernemers een plek te bieden voor hoogwaardig advies én compliance-ondersteuning. Zo konden adviezen doeltreffend worden geïmplementeerd en gemonitord. Advies zonder de juiste context heeft weinig waarde; een accountant moet de structuur en context begrijpen. Peter en Léon integreerden dit, en het concept sloeg aan zonder vergelijkbare concurrentie te vinden. De combinatie van een hoogwaardige adviespraktijk met accountancy blijkt uniek.

Er zijn meer bureaus met meerdere disciplines onder één dak, waarin zijn jullie onderscheidend?

Bij de meeste accountantskantoren is inderdaad een belastingadviseur aanwezig, maar deze hebben vaak een reactieve rol en worden pas in een later stadium geraadpleegd. Daardoor kunnen ze geen volwaardige adviserende diensten bieden. Wat ons onderscheidt, is onze proactieve aanpak. 

Daarnaast richten de meeste kantoren zich op efficiëntie en strakke schema’s, waar wij juist veel waarde hechten aan klantcontact. We streven ernaar om te begrijpen wat onze klanten beweegt en wat voor hen van belang is. Dit maakt ons werk boeiender, uitdagender en vooral ook: waardevoller.

De Big 4-kantoren bieden ook een compleet dienstenpakket. Maar hun partnerstructuur bevordert weinig onderling vertrouwen en het delen van informatie. Dit werkt goed voor grote multinationals, maar minder voor de ‘gemiddelde miljonair in Nederland’.

Hoe vertaalt jullie naam zich tot jullie dienstverlening en het karakter van jullie bureau? 

“Boardroom” benadrukt het cruciale belang van samenwerking en transparantie binnen onze organisatie. In tegenstelling tot de gebruikelijke praktijk waar een Directeur- Grootaandeelhouder (DGA) of familiepatriarch adviseurs heeft, maar deze onderling geen informatie delen, vormen wij een hecht en uitgebreid team. We waarborgen dat elk lid van deze ‘boardroom’ op de hoogte is van essentiële veranderingen en ontwikkelingen. Deze samenwerking kan zelfs extern worden uitgebreid met betrokkenheid van vermogensbeheerders en advocaten. En kan in theorie zelfs volledig extern zijn opgezet — al komt dat in de praktijk niet snel voor.

Deze integrale benadering onderscheidt ons van traditionele financiële dienstverleners. Daarnaast hechten we veel waarde aan het delen van kennis, het creëren van authentieke interacties en het bieden van de best mogelijke service aan onze klanten. We verkopen eigenlijk nooit ‘nee’.

De cliënteel van FBA vertegenwoordigt een bijzonder spectrum aan entiteiten. Welk effect heeft dat op jullie dienstverlening?

Wat onze klanten uniek maakt, is dat we zelden te maken krijgen met eenvoudige juridische structuren, zoals een lokale bakker met een BV. Onze praktijk is doordrenkt met complexe entiteiten, zoals stichtingadministratiekantoren, coöperaties, commanditaire vennootschappen en reguliere stichtingen. Privacy vormt een kernaspect binnen deze structuren, en een diepgaand begrip ervan is essentieel. Deze rechtsvormen kennen beperkte regulatie omtrent verslaglegging, wat een hoog conceptueel denkniveau vereist (routinematig werk is er dan ook nauwelijks). Het daagt ons uit om ons vak op een innovatieve en inhoudelijke manier uit te oefenen. Vandaar dat we een open boek zijn naar onze klanten. We streven er niet naar producten te pushen. Juist op dit niveau is persoonlijkheid, transparantie en duidelijkheid van onschatbare waarde. In de wereld van vermogende families zijn er talloze zorgen, mede veroorzaakt door de voortdurende evolutie van wet- en regelgeving omtrent ondernemingen. Dat maakt ons werkveld complex en dynamisch.

 

“Vandaar dat we een open boek zijn naar onze klanten. We streven er niet naar producten op te dringen. Juist op dit niveau is persoonlijkheid, transparantie en duidelijkheid van onschatbare waarde.”

 

Welke keuze in de carrière van een accountant is volgens jou van doorslaggevend belang?

Veel accountants zetten hun eerste stappen bij de Big 4 en kiezen er uiteindelijk voor elders hun weg voort te zetten, omdat ze er op termijn weinig voldoening vinden. Ze verschuiven dan naar het bedrijfsleven, waarbij ze in feite nog maar voor één klant werken. Maar daar wacht zo vooral routinematig werk, weinig dynamiek in de rechtsvormen en beperkte mogelijkheden om vanuit een adviserende rol te opereren. 

Het is zonde om dit al rond je dertigste te ervaren. Accountancy is een uiterst uitdagend en boeiend vakgebied. Tenminste, dat kán dat zijn. Bij FBA komen diverse rechtsvormen aan bod en vaak de meer ‘exotische’. Dat is enorm boeiend. Daarnaast blijft het vakgebied van de adviseur-accountant vaak onderbelicht, terwijl juist dit zo’n bijzonder terrein betreft. Daar kom je bij ons wel achter!

Is ervaring opdoen bij een Big 4 als accountant een verkeerde beslissing?

Nee, zeker niet. De Big 4 is een snelle leerschool en biedt een steile leercurve. Het biedt een inkijk in de keuken van diverse bedrijven. Veel van onze teamleden zijn ooit daar gestart. Je krijgt een grondig begrip van de financiële wereld, leert werken in een uiterst professionele organisatie waar alles nauwgezet geregeld is en je krijgt inzicht in verschillende scenario’s. Na zo’n drie jaar kom je echter wel op een punt van stilstand. Alles is ontworpen om risicogericht te handelen en dat wordt jou ook aangeleerd. Adviseren is lastig, alles wordt erg gestandaardiseerd en je mag zelden buiten de gebaande paden treden. Dat is niet erg voor een paar jaar, het helpt je om risicogericht te denken en handelen. Maar na meer dan drie jaar daar te werken, leer je oplossingsgericht denken af. Dan is het tijd om de volgende stap te zetten.

Waarom is het essentieel om na een aantal jaar Big 4 van omgeving te wisselen?

Omdat je dan nog de juiste bevlogenheid hebt. De gedrevenheid om vernuftige oplossingen te bedenken, een doordachte mening te vormen, uniek advies te durven verstrekken en ongewone paden te bewandelen. Deze proactieve houding is van essentieel belang en raak je kwijt wanneer je te lang vasthoudt aan de vertrouwde route.

Hoe ziet een ideale loopbaan van een accountant er volgens jou uit?

Wanneer je na enkele jaren ervaring bij een Big 4-firma overstapt, denk je wellicht dat je al veel geleerd hebt. Maar dan ontdek je dat er nog zoveel meer te leren valt. Bij ons kom je in aanraking met zeer complexe rechtsvormen en oplossingen die specifiek op maat bedacht zijn voor onze diverse klanten. Alles wat tijdens je studie onderbelicht is gebleven, zoals externe verslaggeving (waarvan ik vroeger zelf ook het nut niet volledig inzag), wordt bij ons geleerd. En wanneer je eenmaal dit speelveld van externe verslaggeving begrijpt, dan begint het echte werk.

Dan kun je als adviseur optreden, sparren en als klankbord dienen, anticiperen op toekomstige ontwikkelingen, en de effecten in balansen overzien. Hoewel een accountant nooit een belastingadviseur wordt, is het van essentieel belang dat je begrijpt hoe het systeem functioneert. Je begint als assistent-accountant, en ik hoop dat je streeft naar een hogere titel, zoals senior accountant of zelfs partner/trusted advisor. Uiteindelijk kun je dan de afdeling overstijgen en door je klanten geselecteerd worden voor de boardrooms vanwege je vermogen om altijd met slimme suggesties te komen.

Welke (onherroepelijke) consequenties brengt overstappen naar het bedrijfsleven voor een accountant met zich mee?

Wanneer je na enkele jaren bij een Big 4-firma besluit om over te stappen naar het bedrijfsleven, krijg je vaak de rol van financiële controller. In het beste geval maak je deel uit van een reorganisatie, wat in het begin een redelijk interessante uitdaging kan zijn. Echter, vaak komt het neer op het opstellen en samenvoegen van rapportages, het rapporteren aan het bestuur of externe auditeurs. Je draagt geen oplossingen aan, kunt zelf niets bedenken, en volgt simpelweg de voorgeschreven werkzaamheden. Het is bureauwerk waarin je weinig ruimte hebt voor creativiteit. Ook mis je de leiding, tenzij je op weg bent naar een functie als CFO, maar daar ben je niet zomaar. Hierdoor verlies je de dynamiek – het mooiste onderdeel aan het accountancy vak.

Als je eenmaal meer dan vijf jaar in het bedrijfsleven hebt gewerkt, is teruggaan naar de accountancypraktijk lastig en het gebeurt zelden. Je verliest de snelheid waarmee je gewend was te werken, je creativiteit vervaagt en je verliest de sprankeling die je ooit had. Het wordt moeilijk om weer in de dynamiek van de accountancy terug te komen, omdat het bedrijfsleven een andere ritmiek en aanpak vereist.

Kantoor FBA Blog AndWork

Jullie hebben een bijzonder uitdagende clientèle. Hoe houden jullie de druk behapbaar? 

We zijn heel selectief in het aannemen van nieuwe klanten en zorgen ervoor dat we niet meer klanten aannemen dan we aankunnen. Met inmiddels zo’n dertig medewerkers hebben we de luxe om kieskeurig te zijn. We kiezen klanten uit waarvan we overtuigd zijn dat we daadwerkelijk toegevoegde waarde kunnen bieden. Dit helpt ons om de balans te behouden. Eigenlijk streven we ernaar om altijd overcapaciteit te hebben.

Daarnaast bieden we onze medewerkers de mogelijkheid om elke 3 jaar een sabbatical van 2 maanden op te nemen. We begrijpen dat mensen de wereld willen zien en dat dit niet altijd mogelijk is tijdens een reguliere vakantie. Daarom hebben we dit initiatief destijds opgestart en onze medewerkers maken er graag gebruik van maken. 

Maar nog interessanter is het project “Working Abroad Together”. Dit is een samenwerking met hoogwaardige bureaus over de hele wereld. Onze medewerkers kunnen een periode in het buitenland werken als ze dat willen, terwijl ze nog steeds bij ons in dienst zijn. We hebben bijvoorbeeld iemand die vanuit Singapore opereert en eerder werkte al een collega vanuit Parijs. Binnenkort ontvangen we zelf iemand die vanuit Valencia bij ons “op bezoek” is. 

Het bureau op locatie ondersteunt je met alle formele zaken, biedt je een werkplek, betrekt je bij vergaderingen en biedt coaching ter plaatse. In de traditionele situatie ging je volledig voor het ontvangende bureau werken, maar dat is nu niet het geval. Je leert, breidt je netwerk uit en geniet van alle voordelen terwijl je voor 80% bij ons in dienst blijft en voor 20% bij het ontvangende bureau meedraait. Dit biedt niet alleen professionele groei, maar stelt je ook in staat om de lokale cultuur van binnenuit te ervaren en snel te integreren in de samenleving.

 

“Jonge mensen willen wat van de wereld zien – dat begrijpen we maar al te goed. ” 

 

Kun je nog wat meer vertellen over de cultuur binnen FBA?

Bij FBA ademen we een bedrijfscultuur van openheid, verantwoordelijkheid en samenwerking. Onze toewijding aan klanten is gebaseerd op authenticiteit, het beschermen van reputaties in de maatschappij, het creëren van mogelijkheden en het bieden van doordacht advies. We zijn alert, intrinsiek betrokken en begrijpen het belang van uitleg op elk niveau. Ons advies is dan ook menselijk geschreven, met een diepgaande technische analyse als fundament, en wordt gedreven door de behoeften van onze klanten. We streven ernaar dat klanten zich bij ons thuis voelen, we delen actief onze kennis en anticiperen op toekomstige wetgeving.

In onze organisatie moedigen we medewerkers aan om voortdurend te leren en ideeën te delen. Hiërarchie is er minimaal, en teams werken projectmatig in onze eigen boardrooms, waar we ons volledig richten op het bedienen van onze klanten. 

Omdat de mate van vrijheid en eigen verantwoordelijkheid bij ons hoog is, zoeken we medewerkers die zich kunnen ontwikkelen op drie cruciale gebieden: vernieuwend vakmanschap (niet alleen het aanleren van een trucje, maar het begrijpen van de diepere regelgeving), klantgerichte impact (sociaal vaardig, met een persoonlijke gunfactor) en procesmatig samenwerken (in het besef dat elke actie effect heeft op andere expertises). Hoe creatiever je bent, hoe uitdagender dit laatste domein wordt! Daarom is het van belang om de juiste teams samen te stellen.

Team FBA Blog AndWork

Hoe zien jullie de toekomst tegemoet?

In een wereld waarin de financiële sector steeds internationaler wordt en wet- en regelgeving complexer, blijft FBA zich onverminderd richten op het bieden van hoogwaardige diensten aan vermogende families met ondernemingen. Wat ons voordeel is in deze sector, is dat we niet zo gevoelig zijn voor economische schommelingen. Zelfs na een jaar van crisis, blijven vermogende families vermogend. 

Wel zien we dat zaken steeds internationaler worden en dat de meldplicht een prominentere rol krijgt. Dit kun je zien als vervelend of eenvoudigweg als onderdeel van je werk. Als je dat laatste doet, kan je de opkomst van deze regelgeving vaak beter plaatsen en er beter mee omgaan. Kantoren die door vergaande automatisering hun marges proberen te behouden en hun personeelstekort proberen te ondervangen, krijgen steeds homogenere klanten en kunnen minder goed tegen veranderingen.

Jouw carrière bij FBA

FBA maakt meer dan duidelijk dat accountancy verre van routineus en traditioneel hoeft te zijn. Een adviesrol als accountant is er zeker mogelijk en er zijn tal van exotische rechtsvormen waar de meeste accountants wellicht nog nooit mee in aanraking zijn gekomen. FBA is daarmee de plek waar financiële experts hun creativiteit en vaardigheden volledig kunnen ontplooien. Ze worden aangemoedigd om hun vindingrijkheid actief in te zetten en komen er voor de meest uitdagende casussen te staan — met samenwerking en openheid als leidende principes.

Nieuwsgierig geworden? Aarzel niet om rechtstreeks contact op te nemen met onze finance consultant, Egan, voor meer informatie over beschikbare vacatures bij Financial Boardroom Amsterdam.

Egan van AndWork

Tags: , , , ,

Laat je vacaturetekst gratis checken

Gratis vacaturecheck

Zo vind je sneller de juiste mensen

  • Gratis tips van specialisten
  • Pakkende vacaturetekst
  • 12+ jaar ervaring

Laat je vacaturetekst checken

Plaats je vacatures op &Work