Start je carrière

Start je carrière

Intrinsieke motivatie — Waarom doe jij het werk, wat je doet?

Waarom ga jij dag in, dag uit naar je werk? Wat motiveert jou om de dingen te doen, die je doet… Je intrinsieke of extrinsieke motivatie om bepaalde acties te verrichten is van invloed op het uiteindelijke resultaat en je eigen geluk. Weet jij wat jouw intrinsieke motivatie is?


Hoe geef jij je carrière vorm?

Ieders carrière is uniek. Dat maakt de arbeidsmarkt ook zo’n ontzettend dynamische en een interessante bron van kennis en inspiratie. Deze afspiegeling van de samenleving leert ons van alles over de wensen en behoeftes van moderne werknemers en neemt ons mee in hun weg naar voldoening.

Je carrière is een aaneenschakeling van posities die jij inneemt in de maatschappij—het product van de keuzes die je maakt gedurende je werkende leven. Sommige keuzes pakken beter uit dan andere, maar dit is helemaal niet erg; een carrière kent nu eenmaal niet enkel hoogtepunten. Soms bepaal jij de koers en soms ben je overgeleverd aan de grillen van de arbeidsmarkt. Desalniettemin heb je altijd een keuze: jij bepaalt altijd hoe je omgaat met de dingen die op jouw pad verschijnen, goed of slecht. Dus, hoe geef jij je carrière vorm?

Bewust omgaan met de stappen die je maakt in je carrière is erg belangrijk. Het helpt je om jezelf beter te leren kennen en versterkt je weerbaarheid. Maar soms is bewustwording best ingewikkeld. Wat zijn bijvoorbeeld tekenen dat je huidige baan ‘m niet gaat worden? Ben jij je hier bewust van? En maak jij keuzes op basis van wat je echt belangrijk vindt of laat je je toch beïnvloeden door de maatschappelijke norm? En hoe zit het met jouw werk-privébalans? Dit zijn allemaal onderwerpen waar je bewust of onbewust tegenaan loopt in je carrière.

Hulp bij het vormgeven van je carrière vind je in verschillende vormen. Denk bijvoorbeeld aan loopbaanbegeleiding of coaching, of kijk op &Work.com.