Naar Vacatures

Toekomstig Java-developer? Deze softskills moet je hebben

Sara de Rouw
5 min.
LinkedIn
WhatsApp
Toekomstig Java-developer? Deze softskills moet je hebben

Ben je net afgestudeerd en je aan het oriënteren op de arbeidsmarkt voor Java-developers? Goede keuze! Op dit moment zijn er veel banen beschikbaar op het gebied van softwareontwikkeling. Wij willen je graag een kijkje in de keuken geven. Zo kom jij te weten wat je als toekomstig Java-developer nodig hebt om je eerste baan binnen te slepen.

Leer programmeren, niet het programmeren van specifieke talen.”

Om een eersteklas Java-developer te worden, moet je niet alleen thuis zijn in één programmeertaal. Het is van belang dat je verstand hebt van de basis van programmeren. Dat betekent niet alleen kennis hebben van variabelen, loops, functies en I/O, maar ook het beschikken over eigenschappen zoals het hebben van een probleemoplossend vermogen.

De basis van Java

In eerste instantie is het belangrijk dat je als Javaan (ook als je niet afkomstig bent van het Indonesische eiland) je vakgebied van binnen en buiten kent. Daar horen ook de aan Java gerelateerde talen en technologieën bij, zoals Hibernate en Spring. Je kent de karakteristieke trekjes van je specialisatie en kunt hierdoor efficiënt en error-vrij werken. We gaan er vanuit dat je Java goed onder de knie hebt voordat je gaat solliciteren naar een baan als (junior) Java-developer. Dat gezegd hebbende: ben je klaar voor een nieuwe uitdaging?

Java is de meest populaire programmeertaal
Java is de meest populaire programmeertaal

Java: de arbeidsmarkt

Volgens de TIOBE Index, een maatstaaf voor de populariteit van programmeertalen, is Java op dit moment de meest populaire programmeertaal. Java laat C en C++, de programmeertalen waar het van oorsprong op is gebaseerd, ver achter zich. De gemiddelde softwareontwikkelaar verdient ruim €4.000 per maand. Als junior Java-developer zal dat niet direct je beginsalaris zijn, maar wij kunnen je wel vertellen wat je moet kunnen om die ladder te beklimmen. Als nieuwkomer in het werkveld heb je waarschijnlijk geen tot nauwelijks relevante professionele werkervaring. Voor een baan als junior Java-developer is een hbo- of universitair diploma in bijvoorbeeld informatica wenselijk, maar niet noodzakelijk. In plaats daarvan kun je je richten op het behalen van certificaten bij Oracle, het bedrijf achter Java. Met één of meerdere certificaten laat je zien dat je kennis hebt van het vak en toegewijd bent aan je specialisatie. Hoe dan ook: werkervaring is en zal een pre blijven.

Deze softskills heb je nodig als Java-developer

In een vacature staat altijd de relevante kennis die een bedrijf van je verwacht als je gaat solliciteren. Wat vaak niet wordt vermeld, zijn de zogenaamde softskills die je moet hebben. Softskills zijn geen technische competenties, maar persoonlijke eigenschappen. We hebben de 5 meest cruciale softskills van een goede Java-developer voor je op een rij gezet. Heb jij ze in huis?

Probleemoplossend kunnen denken is een pre als Java-developer
Probleemoplossend kunnen denken is een pre als Java-developer

1. Analytisch kunnen denken

Een goede Java-developer is een uitmuntende analytisch denker. Dit betekent dat je lastige vraagstukken kunt oplossen met een bepaalde denkwijze. Een analytisch denker stelt de nodige vragen, zoekt relevante informatie op, legt verbanden en onderzoekt al deze factoren in zijn of haar analyse. In het kort: analytisch denken is een eigenschap waarmee je snel en efficiënt bij de essentie van een probleem terechtkomt.

2. Communicatief sterk zijn

Als Java-developer ben je onderdeel van een bedrijf. Hoewel je voornamelijk bezig bent met het programmeren en onderhouden van software, moet je je ook kunnen verantwoorden tegenover een manager of eindgebruiker. Het is communiceren in de breedste zin van het woord: een presentatie geven, een probleem in begrijpbare taal uitleggen of iets ophelderen via een snelle e-mailreactie. Effectief kunnen communiceren is daarom belangrijk.

3. Geduldig zijn

Als Java-developer ben je het grootste deel van de dag gefixeerd op je monitor. Het is logisch dat je niet gestoord wilt worden wanneer je diep in je code zit. Het is handig om een portie geduld te hebben. Of het nu gaat om het oplossen van een softwareprobleem of om het geven van uitleg aan het management over waarom het zo lang duurt voordat je code is geschreven – geduld is een schone zaak. Door geduldig te zijn voorkom je eventuele frustraties.

Als Java-developer moet je kunnen werken binnen een team
Als Java-developer moet je kunnen werken binnen een team

4. Een teamspeler zijn

Professioneel programmeren is een teamsport. Je zult als Java-developer niet de enige programmeur bij een bedrijf zijn – je werkt altijd in een team. De taak van het softwareteam is de software gedurende de hele levenscylus te onderhouden. Het is daarom belangrijk jezelf eraan te herinneren dat jullie een gezamenlijk doel hebben en dat jouw werk bijdraagt aan een gezamenlijk resultaat.

5. Leergierig zijn

De wereld van ontwikkelaars verandert voortdurend door de snelle ontwikkelingen in de technologie. Het is goed om op de hoogte te zijn van de trends, maar ook van nieuwste versies en updates van de tools en technologie die bij jouw specialisatie horen. Wist je bijvoorbeeld al dat Java 9 in juli 2017 uitkomt?

Meer tips?

Ben jij een ervaren Java-developer en ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Bekijk dan onze nieuwste Java vacatures op &Work.

Categorieën
home pagina