Social media is nauwelijks weg te denken uit ons dagelijks leven. Ook als het op werven van nieuw personeel aankomt, kun je niet meer om de verschillende mediakanalen heen. Social media geeft de mogelijkheid om vacatures onder de aandacht te brengen bij zowel actief als passief zoekenden. Daarnaast heb je een grote kans om jonge, hoogopgeleide en/of op technologie georiënteerde mensen te bereiken. Je genereert in korte tijd een groot bereik en versnelt aanzienlijk je recruitmentproces.
Er zijn talloze kanalen die je kunt inzetten voor je wervingsproces. Hieronder besteden we aandacht aan drie van de grootste en bekendste social media kanalen: LinkedIn, Facebook en X (Twitter).
Laten we beginnen met een van de bekendste wervingskanalen: LinkedIn. Dit is wereldwijd het bekendste professionele sociale netwerk en biedt de mogelijkheid om zowel op zoek te gaan naar een baan als passende kandidaten te vinden voor openstaande vacatures.
Als bedrijf kun je LinkedIn gebruiken om nieuwe werknemers te vinden, profielen te analyseren, (potentiële) kandidaten te benaderen en de binnengekomen sollicitaties te beheren. Je kunt gericht te werk gaan dankzij geavanceerde zoekopdrachten die je kunt verfijnen op functietitel, locatie, beroepsgroep, opleiding of (voormalige) werkgever.
Daarnaast kun je instellen dat LinkedIn je elke maand een melding stuurt met relevante resultaten van je zoekopdracht (door deze op te slaan).
Hoe begin je met het werven via LinkedIn?
Maak eerst een LinkedIn-bedrijfspagina aan waarop je meer informatie over je organisatie neerzet, linkt naar je website en post over je bedrijf. Deze pagina is als het ware de etalage van je bedrijf, waarmee je potentiële kandidaten binnenlokt.
Laat daarom een positieve indruk achter en werk aan je employer branding. Plaats regelmatig leuke berichten over bijvoorbeeld je team, werkvloer en cultuur. Hierdoor kunnen potentiële kandidaten een beeld vormen van je bedrijf. Je kunt vervolgens je vacatures uitzetten op het platform.
Lees dit artikel met tips om meer sollicitaties uit je vacaturetekst te halen!
LinkedIn Recruiter
Naast de standaard mogelijkheden biedt LinkedIn ook betaalde wervingstools aan. Je kunt hiermee kandidaten zoeken met behulp van trefwoorden, geavanceerde zoekfilters gebruiken, aanbevolen matches vinden, een krachtige samenwerkings- en analysetool inzetten en nog veel meer. Via gepersonaliseerde InMail kun je kandidaten direct benaderen.
De pakketten zijn wel behoorlijk prijzig. De tarieven zijn niet zo transparant en hangen af van wat voor pakket je afneemt (meer seats is voordeliger) maar reken al gauw op zo’n €6.000,- per gebruiker per jaar. Ben je een kleine organisatie met een lage wervingsbehoefte? Dan kun je ook nog Recruiter Lite gebruiken — een instap-recruitertool. Hiervoor kun je zowel een maandelijks als jaarlijks abonnement afnemen.
Vind je het lastig om dit allemaal zelf uit te zoeken, weet je niet hoe het werkt of wil je simpelweg niet vast zitten aan een duur abonnement? Reken uit wat het je scheelt als je dit uitbesteedt. Veel recruiters hebben door hun grote abonnementen veel meer mogelijkheden binnen LinkedIn. Bij &Work hebben we bijvoorbeeld zeer uitgebreide abonnementen voor een enorme groep recruiters. Dat stelt ons in staat om er complete resource teams mee te laten werken die we zelf opleiden om zo goed mogelijk met alle mogelijkheden binnen LinkedIn Recruiter uit de voeten te kunnen. Meer hierover weten? Neem vrijblijvend contact met ons op!
Volgens Hootsuite heeft Facebook ruim 3 miljard gebruikers. Niet zo gek dat het werven via Facebook steeds populairder wordt. Er zijn verschillende manieren hoe je Facebook hiervoor inzet.
Vacatures op de Facebook tijdlijn van je doelgroep
Elk Facebookbericht kun je omzetten in een gesponsord bericht. Door een vacature als gesponsord bericht te plaatsen, kun je deze op de tijdlijn van je doelgroep terecht laten komen. Je hebt dan de mogelijkheid om nauwkeurig je doelgroep te selecteren op bijvoorbeeld locatie, opleidingsniveau, interesses of huidige werkplek.
Voor een klein bedrag heb je de kans je vacature met een groot, gespecificeerd publiek te delen. Ook mensen die niet actief op zoek zijn, krijgen je vacature zo onder ogen. Ze hebben al een baan, maar zijn misschien nieuwsgierig naar wat jij ze te bieden hebt.
Werken-bij-pagina op Facebook
Je kunt een aparte werken-bij-pagina op Facebook maken. Als je algemene pagina ‘Mijn Bedrijf’ heet, kun je deze bijvoorbeeld ‘Werken bij Mijn Bedrijf’ noemen. Als je op Facebook zoekt op ‘werken bij’ krijg je diverse voorbeelden te zien van bedrijven die zo’n pagina hebben. Het voordeel is dat je deze pagina volledig kunt richten op werving. Je hoeft niet bang te zijn dat je berichten als spam opgevat worden. Bezoekers zijn meestal werkzoekenden en geïnteresseerd in jouw bedrijf.
X (voormalig Twitter)
Last but not least: X (tot juli 2023 Twitter) als wervingskanaal. X is de afgelopen tijd gedaald in het aantal gebruikers en heeft zichzelf al die jaren niet zo groot weten te maken als bijvoorbeeld Facebook. Toch hebben ze nog steeds miljoenen gebruikers wereldwijd. Wat je dus ook de mogelijkheid biedt om (potentiële) kandidaten te bereiken zowel nationaal als internationaal.
Op de radar bij passief werkzoekenden
X kun je goed gebruiken om het werken bij je bedrijf te promoten en (potentiële) kandidaten te bereiken vóórdat je ze op de ouderwetse manier benadert. Het volgt Facebook op korte afstand als hét sociale kanaal voor employer branding. Je kunt via deze weg op een informele manier mensen aanspreken en in de richting van je bedrijf sturen. Ook bereik je gemakkelijk passief zoekende kandidaten en kun je via-via mogelijk topkandidaten op de hoogte brengen van je vacature. Omdat X een kanaal is dat grotendeels mobiel gebruikt wordt, komt je vacature rechtstreeks bij potentiële kandidaten in hun broekzak terecht.
Vacatures delen op X (Twitter)
Met behulp van X kun je direct elke openstaande vacature delen. Dat kan handmatig, maar er zijn ook speciale tools die je een hoop werk besparen. Wanneer je een vacature plaatst op X is het verstandig om relevante hashtags te gebruiken. Bijvoorbeeld #vacature, #jouwbaan, #job en/of #werk. Hierdoor bereik je een groter publiek. Ook is het slim om de plaatsnaam of regio van je bedrijf toe te voegen als hashtag.
Let er op dat tweets niet langer mogen zijn dan 140 tekens. Het is dus de kunst om binnen die limiet een goed bericht te schrijven. Je kunt bijvoorbeeld interessante feitjes, opmerkelijke gebeurtenissen op de werkvloer of foto’s van teamuitjes gebruiken als content. Zolang het mensen aanspreekt, scoor je punten.
Video is ook op X de meest in het oog springende content. Als je door je feed heen scrolt, merk je dat je aandacht getrokken wordt door bewegende beelden. Plaats daarom zo nu en dan een video die je bedrijf (indirect) promoot als werkgever. Een kort filmpje geeft al een goede indruk van je bedrijf, team en cultuur. Een potentiële nieuwe werknemer kijkt vaak sneller zo’n video dan dat hij of zij uitgebreid de tijd neemt om informatie over je bedrijf op te zoeken. Spreekt de video aan? Dan zal deze persoon waarschijnlijk alsnog die informatie gaan opzoeken.
Kennis van de markt
Het werven via deze kanalen is niet alleen goud dat blinkt. Er zitten vanzelfsprekend ook nadelige kanten aan. In tegenstelling tot LinkedIn, worden Facebook en Twitter (X) door veel mensen gezien als een sociaal netwerk, waarmee je vooral persoonlijke informatie deelt met vrienden en familie. Sommige gebruikers voelen dan ook de nodige weerstand wanneer het aankomt op bedrijven die zich laten zien.
Omdat het persoonlijke kanalen zijn, kan de waarde van een potentiële nieuwe werknemer soms lastig zijn om in te schatten (op basis van zijn of haar gedrag op social media). Het is zaak hier doorheen te prikken en echt met mensen in contact te komen. Tijd, veel creativiteit én kennis van de markt zijn dus nodig om dit te bereiken.
Instagram & TikTok ter ondersteuning van je employer brand
Er zijn genoeg andere kanalen die je wervingsstrategie kunnen ondersteunen. Denk aan Instagram en TikTok om je zichtbaarheid en naamsbekendheid te vergroten. Zo kun je ook mensen bereiken die nog niet direct op zoek zijn naar een andere baan. Ook ondersteunt het je employer branding. Je kunt hier laten zien wat je bedrijf doet en hoe het is om er te werken. Potentiële kandidaten zoeken meestal een bedrijf online op voordat ze solliciteren. Via deze kanalen kun je dus alvast een uniek kijkje in de keuken geven.
Meer lezen over het werven van personeel?
Bekijk onze andere blogs over recruitment en het aannemen van nieuwe werknemers op onze site. Jouw vacatures plaatsen op &Work? Dat kan! Upload hier je vacature en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om je wensen te bespreken.
Tags: Facebook, LinkedIn, LinkedIn Recruiter, Meta, Recruitment, Social Media, Twitter, Werving, X