Naar Vacatures

4x outside-the-box denken op weg naar een nieuwe baan

Marieke Knippers
6 min.
LinkedIn
WhatsApp
4x outside-the-box denken op weg naar een nieuwe baan

Heb jij het idee dat je er echt álles aan gedaan hebt om een nieuwe baan binnen te slepen, maar heb je nog steeds geen succes? Dat kan behoorlijk frustrerend zijn. Je LinkedIn-profiel is optimaal ingericht, je krijgt iedere dag een overzicht van relevante vacatures in je mailbox en solliciteert regelmatig… maar nergens kom je verder dan het eerste sollicitatiegesprek. Niet alleen irritant, het is ook slecht voor je zelfvertrouwen. Wat gaat er mis?

Op zoek naar een nieuwe baan? Kies voor een andere aanpak

Misschien is het tijd om met een schone lei te beginnen. Routine krijgen in het zoeken van een nieuwe baan is namelijk een slechte factor in je kansen op succes. Hoe langer je aan het solliciteren bent, hoe sneller je verzandt in de gebruikelijke manieren om jezelf te presenteren. En die vallen simpelweg niet op. Er bestaat in jouw zoektocht naar een baan gelukkig meer dan de wondere wereld van LinkedIn en het online vacaturelandschap. Veel mensen vergeten om zichzelf als persoon te laten zien, om oogcontact te maken met beslissers en om écht in contact te komen met een bedrijf — vanuit de juiste beweegredenen. Het is veel makkelijker om jezelf te verschuilen achter een online profiel, cv of motivatiebrief. Hoe begin je met outside-the-box denken? Wij laten je zien hoe je wel wordt aangenomen.

1. Gebruik je privénetwerk

Veel mensen houden hun zakelijke en persoonlijke connecties gescheiden. Jammer eigenlijk, want wie kan je beter aanbevelen dan iemand die jou persoonlijk kent? Iemand die jouw talenten van dichtbij heeft gezien? Iemand die weet binnen welk type bedrijf jij zou kunnen floreren? Zorg er dus voor dat het binnen jouw persoonlijke netwerk bekend is dat jij toe bent aan een nieuwe uitdaging. Breng het onder de aandacht op socialemedia of breng het naar voren in normale, dagelijkse gesprekken. Een kopje koffie met een oud-studiegenoot kan zomaar leiden tot een leuke connectie. Zelfs een vage kennis op een oersaaie verjaardag kan je zomaar in verbinding brengen met jouw nieuwe werkgever. Maak er dus geen geheim van dat je een baan zoekt, ook niet in privégesprekken. Netwerken is hét middel om je baankansen te vergroten. De andere stappen die je kunt zetten, zijn afhankelijk van je situatie.

Als je op dit moment geen baan hebt

Zit je al een tijdje zonder werk? Dan is er niets op tegen om de wereld te laten weten dat je op zoek bent. Gebruik niet alleen LinkedIn, maar ook privé-netwerken als Twitter, Facebook en andere social media om je zoektocht naar een baan kracht bij te zetten. Denk ook eens aan minder voor de hand liggende kanalen als Instagram. Laat je vrienden en familie met je meedenken over mogelijke carrièrekansen en laat ze connecties voor je leggen met mensen die zij kennen. Of zet een complete sociale campagne op voor jezelf! Wat dacht je van een verrassend filmpje waarin jij jezelf laat zien én je ambities uitlegt?

Als je wel een baan hebt

Heb je op dit moment werk, maar ben je op zoek naar een nieuwe baan? Ga dan iets voorzichtiger om met het laten merken dat je iets anders wilt. Je wil natuurlijk niet dat je werkgever er via social media achter komt dat je aan een nieuwe baan toe bent.

2. Ga koffie drinken — véél koffie drinken

Koffie drinken is goed voor je baankansen. Waarom? Heb je een cafeïne-boost nodig, zodat je nóg meer sollicitatiebrieven kunt verzenden? Nee, zo letterlijk bedoelen we het niet. Een kopje koffie drinken met iemand is je kans om in gesprek te komen met personen die bij interessante bedrijven werken. Een pluspunt is dat het heel vrijblijvend is: je wilt alleen maar kennismaken en je mogelijkheden bespreken. Wie kan daar nu nee tegen zeggen? Tijdens een kop koffie kun je veel te weten komen over de bedrijfscultuur, toekomstige vacatures en het beoogde profiel van een medewerker bij dit bedrijf. Naast koffie drinken met invloedrijke personen bij beoogde werkgevers is koffie drinken met mensen binnen je netwerk altijd een goed idee. Al is het maar om je verhaal kwijt te kunnen en wat feedback te krijgen. Je kunt geïnspireerd raken door een ander, in contact te komen met mensen binnen het netwerk van diegene: je wordt er altijd beter van. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Geen idee met wie je dan precies koffie moet gaan drinken? In Nederland bestaan allerlei netwerk-initiatieven, gebaseerd op een simpel kopje koffie. Eén daarvan is het Open Coffee-concept, dat inmiddels verspreid door heel Nederland georganiseerd wordt. Niet alleen voor zzp’ers, maar ook voor professionals in allerlei branches biedt Open Coffee een interessante netwerkmogelijkheid.

3. Wacht niet tot je de perfecte vacature tegenkomt

Lukt het je niet om een koffieafspraak te maken? Ga dan niet zitten wachten tot jouw droomvacature je op een presenteerblaadje wordt aangeboden. Op het moment dat een vacature online staat of in een krant verschijnt, zijn er honderden anderen die ook gaan solliciteren. Dat maakt je kans op succes in het vinden van een nieuwe baan natuurlijk veel kleiner. Hoe voorkom je dat je ondergesneeuwd raakt in een berg sollicitanten die allemaal minstens zo hoog opgeleid en minstens zo ervaren zijn als jij? Zorg dat jouw naam al een belletje doet rinkelen bij je droomwerkgever. Gebruik de kracht van een open sollicitatie: zoek uit bij welke werkgevers jij graag aan de slag zou willen gaan en stuur ze een mail waarin je jouw kwaliteit en ambities duidelijk maakt. Heb je echt zin om bij dit bedrijf te werken? Dan zou een motivatie gemakkelijk uit je vingers moeten vloeien. Als je goed in de bedrijfscultuur zou passen, houdt het bedrijf je mail en cv graag in portefeuille. En raad eens wie er dan als eerste aan bod komt zodra er een nieuwe vacature ontstaat? Juist, jij! Open sollicitaties zijn in het slechtste geval een investering in je toekomst. Jouw mail zou maar net binnenkomen op het moment dat er een passende vacature ontstaat.

4. Laat je koppelen aan interessante werkgevers

Soms is het handig om iemand anders met een frisse blik naar jouw zoekvraag te laten kijken. In veel branches heb je bedrijven die jou kunnen koppelen aan een passende opdracht of baan. Het voordeel van deze werkwijze is dat er iemand anders voor jou outside-the-box gaat denken en met een compleet andere set connecties voor je aan de slag gaat. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een detacheringsbureau, waarbij je werkzaam bent voor een vaste werkgever die jou ‘uitbesteedt’ aan een ander bedrijf voor korte of langere tijd. Past dit niet helemaal bij je? Er zijn ook bedrijven die de link leggen tussen jou en een werkgever met een vacature. Als je bij ons je cv achterlaat, zou je die nieuwe baan binnenkort zomaar gevonden kunnen hebben.

Categorieën
home pagina