Enthousiast na een sollicitatiegesprek? Stuur een bedankmail!

Blog &Work Schrijf de perfecte bedankmail

Tevreden loop je de deur uit en voorzichtig maak je een eerste vreugdesprongetje. Het gesprek was nog leuker dan je had verwacht. Wat een gave functie, wat relaxte mensen en wat een toffe werkplek. Je weet het zeker: dit is de plek waar je graag wilt werken!

Als snel daarna vraag jij jezelf af, of je wel genoeg hebt laten merken dat je zo enthousiast bent over deze vacature. Het liefst loop je even terug om dit te checken. Of zou je misschien even moeten bellen? Nee, dat voelt gek. Je wilt deze kans niet aan je voorbij laten gaan, maar je weet ook dat opdringerig overkomen negatieve gevolgen kan hebben. Wat doe je dan wél?

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?



Nieuwste vacatures:

Junior Sales Consultant

&Work, Amsterdam

Calculator/Werkvoorbereider

Nobel bouwbedrijf B.V., Bodegraven

Manager Operations

PBT Beveiliging en Telecom, Heerhugowaard

Bekijk alle vacatures van &Work >

Laat van je horen, stuur een bedankmail na sollicitatiegesprek

Om te laten merken dat je echt heel enthousiast bent over de functie, kun je ervoor kiezen om een bedankmail na te sturen na je sollicitatiegesprek. Zo zorg je ervoor dat je op een originele manier in contact komt en je je oprechte interesses nogmaals kunt tonen. Precies wat je wilt! In Amerika is het sturen van een korte bedankbrief iets heel normaals, in Nederland nog relatief nieuw. Hoe pak je dat aan – het sturen van zo’n bedankmail?

Met deze 3 tips maak jij de perfecte bedankmail na sollicitatie

1. Wat zet je in een bedankmail?

Beperk je bedankmail tot drie korte alinea’s en verdeel deze alinea’s in een opening, kern en een afsluiting.

  • In de opening van de bedankmail: Hierin bedank je de werkgever voor het gesprek. Daarbij refereer je naar de datum van het gesprek en de functie waarover je gesproken hebt.
  • De kern van de bedankmail: Dit is dé plek waar jij je mail origineel en persoonlijk maakt. Dit doe je door te beschrijven hoe jij het gesprek hebt ervaren, wat jou zo enthousiast maakt over de vacature en welk speerpunt van het bedrijf perfect aansluit bij jouw interesses en vaardigheden. Kort, maar volledig.
  • De afsluiting van de bedankmail: Tenslotte laat je, nogmaals, je telefoonnummer achter. Hierdoor kan de werkgever jou makkelijk bereiken voor aanvullende vragen, zonder alle sollicitatiebrieven eerst weer door te hoeven spitten. Natuurlijk kijk je uit naar een reactie van hun kant. Met die woorden sluit je de mail dan ook af.

2. Naar wie moet je het versturen?

Het is belangrijk om je mail rechtstreeks te versturen naar degene met wie je gesproken hebt. Vaak zijn dit meerdere personen. Staat hun e-mailadres niet in de uitnodiging voor het gesprek of op de website? Vraag hier dan gerust naar tijdens het sollicitatiegesprek. Zorg dus dat je dit gecheckt hebt, voordat je het gesprek hebt. Stuur je de mail naar een algemeen mailadres of info-adres, dan loop je de kans dat het bericht niet of te laat bij degene terecht komt die je wilt bereiken.

3. Wanneer verstuur je de mail?

Het versturen van een bedankmail doe je niet overhaast, maar zorg er wel voor dat je binnen 24-48 uur van je hebt laten horen. Nadat je weer geland bent, na de adrenalinekick die je kreeg van het te gekke sollicitatiegesprek, is het tijd om alles even te laten bezinken. Zet alle voor- en nadelen voor jezelf op een rijtje en laat iemand uit je omgeving hier een kritische blik op werpen. Nog steeds overtuigd dat dit jouw droombaan is? Dan is dat het moment om de bedankmail de deur uit te doen. Voor de timing is het ook belangrijk om de sollicitatieprocedure van de organisatie mee te nemen. Wanneer hebben ze nog meer gesprekken? Hebben ze alles op één dag? Dan is het belangrijk om dezelfde dag nog van je te laten horen. Hebben ze meerdere dagen gepland voor de gesprekken, dan heeft het minder haast en kun je 48 uur aanhouden.

Voorbeeld follow-up brief sollicitatie

Zorg dat de stijl van je korte bedankbrief aansluit bij het gesprek dat je hebt gevoerd. Was het een formeel gesprek? Kies dan vooral voor u/uw. Was het een wat informeler gesprek? Gebruik dan gerust je/jouw.

In dit voorbeeld is er gekozen voor het formele karakter. Wil je dit voorbeeld gebruiken? Groot gelijk! Zorg er dan wel voor dat je de tekst hebt aangepast, aan jouw sollicitatiegesprek.

Geachte (heer/mevrouw + namen gesprekspartners),

 

Met deze mail wil ik u bedanken voor het sollicitatiegesprek, dat wij gevoerd hebben op (datum). U heeft mij een duidelijk beeld gegeven over de inhoud van de vacature (functietitel) en het bedrijf (bedrijfsnaam).

 

U heeft mij zeer enthousiast gemaakt over de mogelijkheid om voor u te werken. Wat mij vooral erg aanspreekt, is (noem 1 kenmerk van de vacature + 1 speerpunt van de organisatie). Ik denk dat ik met mijn kennis en vaardigheden een goede aanvulling kan zijn voor (bedrijfsnaam).

 

Heeft u nog vragen? Dan kunt u mij bereiken op (telefoonnummer).

 

Ik hoop binnenkort van u te horen.

 

Met vriendelijke groet,

 

(Je volledige voor- en achternaam)

Op zoek naar jouw droombaan, zodat jij binnenkort ook zo’n bedankmail weg kunt sturen?

Bij &Work bieden we jou een digitaal platform met een ruim aanbod aan vacatures. Je kunt banen zoeken die precies bij je wensen passen, je kunt zoekopdrachten opslaan, een gratis persoonlijkheidstest doen om meer te weten te komen over wat bij je past en de bedrijven achter de vacatures te leren kennen. &Work ondersteunt jou bij elke volgende stap naar een nieuwe baan.

Tags: ,